Therese Johaug om psykisk helse og medietrykk

Skremt og sjokkert Johaug snakker ut: - Jeg er ingen robot. Det er begrenset hva jeg kan tåle

Mange er direkte stygge mot henne. Mange glemmer at hun er et menneske. Nå forteller Therese Johaug hvordan hun oppplever medietrykket og folks sterke meninger.

SKREMT: Therese Johaug er sjokkert over dimensjonene og omtalen som saken hennes har fått. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKREMT: Therese Johaug er sjokkert over dimensjonene og omtalen som saken hennes har fått. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Fra hytta på Sjusjøen, i idylliske og vinterlige omgivelser langt unna det verste maset, sier Therese Johaug:

- Jeg er ingen robot. Jeg er bare et menneske. Det er begrenset hva jeg kan tåle, forteller Johaug åpenhjertig til Dagbladet.

Det er mer alvor enn smil fra den normalt så sprudlende gladjenta. Hun sier det i lys av tematikken som Dagbladet problematiserte forrige helg. Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener ingen mennesker tåler det mange offentlige personer blir utsatt for i de verste periodene. Thomas Alsgaard oppfordrer samfunnet til å ta en ny diskusjon rundt etikk og moral i sosiale medier.

Stygge tilbakemeldinger

I sentrum av tematikken finner vi blant annet Therese Johaug. Langrennsesset fra Dalsbygda har i likhet med Martin Johnsrud Sundby vært utsatt for et voldsomt trykk i både norske og utenlandske medier den siste tiden.

I sosiale medier flagrer meningene. Mange er basert på feil faktagrunnlag. Flere er direkte stygge. Det som oppleves som en brutal straff - hvis Påtalenemdas innstilling på 14 måneder blir en realitet - forsterkes kraftig av de sosiale mediene.

Johaug skulle bare behandle sin solbrente leppe. Hun spurte om Trofodermin sto på dopinglista. Legen sa nei. Legen tok feil. Konsekvensene er enorme, selv om domsutvalget konkluderte med at de tror på forklaringen. Eksponeringen i mediene gir en følelse av dobbel straff.

INGEN ROBOT: Therese Johaug minner folk om at hun bare er et menneske. Det er begrenset hva hun kan håndtere. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
INGEN ROBOT: Therese Johaug minner folk om at hun bare er et menneske. Det er begrenset hva hun kan håndtere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Som Dagbladet formidlet forrige uke, mener Jacobsen at man er med på å ødelegge et menneske med å kaste ut ufine meninger i offentligheten. Overfor Dagbladet snakker nå Therese Johaug ut om hvordan det oppleves fra innsiden.

Johaug: - Jeg blir skremt

På hytta i Sjusjøen prøver Johaug å unngå det verste trykket. Det er lettere sagt enn gjort.

- Jeg prøver å lese minst mulig av kommentarfelt og saker om meg selv. Mange støtter meg, men andre gjør det ikke. Jeg vet at jeg ikke har godt av å lese det som står om meg. Jeg blir skremt av omfanget. Jeg blir skremt av hvor mye saken blir omtalt, sier Johaug til Dagbladet.

- Hva skremmer deg mest?

- Det er så mange meninger. Alle skal mene noe. Hvis man sammenligner det med hvor mye andre og mer alvorlige saker blir omtalt, er det ganske spesielt. Det er viktig å ha et perspektiv.

- Veldig brutalt

Det medmenneskelige aspektet ser ut til å havne i manges glemmebok når det er offentlige personer som er i vinden.

- Det er viktig å huske på det menneskelige perspektivet her. Jeg er bare et menneske. Det føles veldig brutalt. Belastningen er enormt stor, sier 28-åringen.

- Dette er det tøffeste en toppidrettsutøver kan oppleve. I tillegg kommer dette medietrykket. Det er en grense for hvor mye en sak skal blåses opp. At det har blitt så enormt, er jeg sjokkert over.

Leser ikke saker om seg selv

Johaug har aldri vært glad i å lese om seg selv. Etter den positive dopingprøven har ikke akkurat ønsket om å klikke inn på Johaug-saker, blitt noe større for forrige sesongs verdensener.

HELTESTATUS: Da Therese Johaug tok VM-gull på tremila i Holmenkollen i 2011, gikk hun seg inn i det norske folks hjerter. Siden har hun vært en av Norges mest kjente og populære idrettsutøvere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HELTESTATUS: Da Therese Johaug tok VM-gull på tremila i Holmenkollen i 2011, gikk hun seg inn i det norske folks hjerter. Siden har hun vært en av Norges mest kjente og populære idrettsutøvere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg leser bare overskriftene. Jeg klikker nesten aldri inn på sakene. Det gjorde jeg ikke før heller, i hvert fall ikke hvis jeg skjønner at det er noe negativt. Da blir jeg bare irritert. Det jeg ikke kan gjøre noe med, holder jeg meg unna. Hvis det er en god kronikk eller noe positivt, kan jeg kanskje gå inn og lese saken, forteller Johaug.

Flere av hennes utenlandske konkurrenter, som Justyna Kowalczyk, Aino-Kaisa Saarinen og Nathalie Von Siebenthal, har gått hardt ut mot Johaug og sådd tvil om hennes forklaring. I sosiale medier verserer spinnville teorier rundt forklaringen.

- Det er viktig at folk setter seg inn i saken og forholder seg til fakta. Det blir helt feil å synse uten å kjenne saken, sier 28-åringen fra Dalgsbygda.

Snakker med Sundby

Også Martin Johnsrud Sundby har reagert på løgnene og faktafeilene som spres.

- Dagene mine blir tøffe når noen journalister og enkelte andre velger å kommentere saken min uten verken å ha forstått eller lest hva den handler om. Da blir jeg ordentlig lei meg. For meg betyr denne saken så mye, så selv om det bare handler om klikk og visninger for journalistene, hadde jeg kanskje håpet på litt mer respekt for den vanskelige situasjonen jeg har havnet i, sa Sundby til Dagbladet i oktober.

GJENNOMBRUDDET: Som andreårs junior tok Therese Johaug VM-bronse på tremila i Sapporo i 2007 og jublet sammen med sølvvinner Kristin Størmer Steira. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
GJENNOMBRUDDET: Som andreårs junior tok Therese Johaug VM-bronse på tremila i Sapporo i 2007 og jublet sammen med sølvvinner Kristin Størmer Steira. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Har dere snakket sammen om dette, Therese?

- Ja, jeg har snakket en del med Martin om det. Det er enorm belastning for meg. Alle skal mene noe. Men jeg prøver å ikke tenke på det, men heller fokusere på veien videre. Jeg håper vendepunktet har kommet. Nå tar jeg måned for måned. Det store målet er OL, sier Johaug.

Samtidig er Johaug tydelig på at hun får mye støtte. Det er hun evig takknemlig for.

- Det er veldig gledelig at folk skjønner situasjonen og at forklaringen er trodd av de som etterforsker. De fleste støtter meg og viser forståelse.

Takknemlig for miljøet på Sjusjøen

Nå er hun på Sjusjøen og trener blant annet mye sammen med lillebror Karstein, som har tatt store steg i skiløypa denne sesongen. Også Darja Domratsjeva og Tarjei Bø trener daglig på Sjusjøen for tiden. På den måten får Johaug være en del av et skimiljø og regelmessig møte kjente fjes i løypa.

- Sjusjøen er en veldig fin plass å være. Jeg møter langrennsløpere overalt. Da føler jeg at jeg er en del av skimiljøet. Det er godt. Det er koselig å møte kjente skifjes i løypa, sier hun.

Johaug blir på Sjusjøen fram til jul. Så skal hun feire jul på Dalsbygda og videre til Bergen med kjæresten, roeren Nils Jakob Hoff.

Jacobsens alarm

Johaugs gode lagvenninne, langrennsprofilen Astrid Uhrehnholdt Jacobsen (29), er bekymret for det massive medietrykket som Sundby og Johaug blir utsatt for.

- I dagens samfunn blir det veldig mye negativitet rettet mot enkeltpersoner. Det gjelder ikke bare oss, men det kan være Per-Mathias Høgmo eller en politiker. Det er lett å bare slenge seg på og kaste ut lite gjennomtenkte meninger og dritt i sosiale medier. Vi må ikke glemme at dette også er mennesker, sa Jacobsen nylig til Dagbladet.

- Her har mange noe å tenke over. Selv om man har gjort en feil, fortjener man ikke å få dritt fra alle hold. Det er egentlig ingen mennesker som tåler dette, mener langrennsesset.

Alsgaard ber om etisk diskusjon

Langrennslegenden Thomas Alsgaard (44) har selv levd mange år i medias søkelys. Han er kritisk til tendensen som har utartet etter den nye teknologiens framvekst.

- Det er etikk og moral som samfunnet bør tenke mer gjennom. Der er mediene noen av verstingene. Hvorfor tillater dere kommentarfelt? Hvorfor tillater vi at folk mobber hverandre? Selvfølgelig er det en uting. Her må vi ta nye diskusjoner, sa Alsgaard nylig til Dagbladet.

- Det er mye positivt med sosiale medier, men det er ganske tøft også. Det er mange som bør gå i seg selv og tenke hva man driver med. Det er brutalt. Det er mange goder som idrettsutøver, men også mange ulemper. Det går vel i null til slutt for oss som er eller har vært idrettsutøvere på dette nivået, mener han.

Roger Hagen, førsteamanuensis ved psykologisk institutt på NTNU, mener at nok er nok nå.

- Jeg vet ikke om man trenger å slå alarm, men man kan jo spørre seg om den informasjonen som har dukket opp er nok, eller at man har behov for å grave eller skrive mer? Jeg tror at det er nok nå, og at man kanskje kan la de være i fred.