- Skremt over Kinas vilje til å bruke makt til å kneble motstand

Myndigheter og opposisjon kan utebli fra åpningsseremonien under Beijing-OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fra før har kirke- og kulturminister Trond Giske åpnet for at han kan komme til å stå over åpningsseremonien for OL i Kina, på grunn av situasjonen i Tibet.

SITUASJONEN, IFØLGE AMNESTY:

• En rekke menneskerettighetsforkjempere i og rundt Beijing er fengslet og brakt til taushet de siste månedene som et ledd i myndighetenes «rydding» av OL-byen.
• Andre er plassert i omskoleringsleire eller andre former for administrativ forvaring. Forvaringsmetoder som ble avskaffet for flere år siden er igjen tatt i bruk for å «rydde» Beijings gater.
• Overvåkningen og sensuren av internett har økt. I Beijing skal myndighetene til og med ha tatt i bruk overvåkning av sms-meldinger. En rekke brudd på utenlandske mediers nye frihet til å rapportere er registrert.
• I Tibet og områdene rundt har politiets og militærets undertrykkelse av demonstrasjonene siden 10. mars ført til alvorlige krenkelser av menneskerettighetene.
• Flere fredelige demonstranter holdes fengslet på ukjent sted.
• Les hele rapporten China: The Olympics countdown - crackdown on activists threathens Olympics legacy her. Norsk sammendrag finner du her.

Etter gårsdagens nye Amnesty International-rapport, som hevder at situasjonen forverres på grunn av - ikke bare på tross av - OL, åpner flere norske politikere for protester.

- Myndighetsfravær på åpningsseremonien er et meget sannsynlig scenario hvis det ikke vises andre takter, sier Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, til NRK.

- Fin måte å markere avstand

Han får støtte fra Venstres nestleder Trine Schei Grande.

- Hvis man ikke ser en bedring på menneskerettighets- fronten i Kina, er dette en fin måte å markere avstand på, sier Grande til Dagbladet.no.

Hun tok opp boikott av åpningsseremonien under Stortingets spørretime i går.

- Jeg synes ikke man skal pålegge idrettsutøverne ansvaret for å ta avstand. Dette er politikernes jobb. Kinesiske myndigheter vil trolig føle det som et nederlag hvis internasjonale statsledere ikke er til stede på den symbolsk viktige seremonien, sier hun.

<strong><b>KLAR TALE:</strong></b> Og demonstrantene mot situasjonen i Tibet har etter hvert fått støtte fra politikere verden over. Foto: OLIVER HOSLET/EPA/SCANPIX
KLAR TALE: Og demonstrantene mot situasjonen i Tibet har etter hvert fått støtte fra politikere verden over. Foto: OLIVER HOSLET/EPA/SCANPIX Vis mer

- Hvorfor ikke boikotte hele OL?

- Jeg har en klokkertro på at dialog og samarbeid er det som fremmer menneskerettighetene mest. Boikott bør bare brukes på regimer som vakler og står for fall. Mot en stor nasjon som Kina vil dette være lite virkningsfullt, tror hun.

- Skremt over maktbruken

Spesielt har situasjonen i Tibet og fengslingen av menneskerettighetsaktivister i forkant av OL gjort at Schei Grande mener det er viktig å reagere.

- Det gjør at man blir skremt over den kinesiske viljen til å bruke makt til å kneble motstand, sier hun.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre har reagert på Amnesty Internationals nye beskyldninger, som kinesiske myndigheter har avvist som «fordommer».

- Vi har vært tydelige hele veien. Men det er urovekkende når det blir pekt på at folk blir arrestert eller holdt unna fordi de peker på OL, sa Støre i går, og lovte å fortsette dialogen med sine kollegaer i OL-landet.

Fungerende generalsekretær Ina Tin i Amnesty International Norge, synes det er bra at norske politiske myndigheter og opposisjon nå begynner å markere at det som skjer i Beijing og Kina ikke er akseptabelt.

- Skremt over Kinas vilje til å bruke makt til å kneble motstand

- Samtidig må det sies at en boikott av åpningsseremonien bare blir en symbolsk handling. Det vil bare bli en ripe i lakken for kineserne, sier Tin til Dagbladet.no.

Amnesty vil ha handling nå

Hun ser heller at norske myndigheter krever handling nå.

- Det blir for seint å markere den 8. august når OL starter. Vi mener at det må handles og markeres nå. Vi mener at man må kreve at de personene som er fengslet for å være kritiske mot OL og kinesiske myndigheter må løslates. Men det kravet må komme nå, gjentar Tin, som mener at et norsk samarbeid med EU vil være en god start på veien.

Så seint som i dag ble den kinesiske menneskerettsaktivisten Hu Jia dømt til tre og et halvt års fengsel i Kina, for såkalt undergravende virksomhet.

Med «undergravende virksomhet» menes blant annet at han publiserte artikler i og utenfor Kina, samt at han ga intervjuer til utenlandsk presse.

Både EU og USA har fordømt dommen, og EU har også vurdert boikott av hele OL. USAs president George W. Bush er på sin side under hardt press for å gjøre det samme.

Enkelte idrettsutøvere, deriblant den norske sykkelrytteren Thor Hushovd, åpner for boikott av åpningsseremonien.

SKREMT: Venstres nestleder Trine Schei Grande tok opp OL-situasjonen i Stortingets spørretime i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer