KOMMENDE STJERNE: Frida Karlsson (19) viste både i junior-VM forrige vinter og i den svenske åpningen i Bruksvallarna at hun er et langrennstalent helt utenom det vanlige. Foto: Bildbyrån
KOMMENDE STJERNE: Frida Karlsson (19) viste både i junior-VM forrige vinter og i den svenske åpningen i Bruksvallarna at hun er et langrennstalent helt utenom det vanlige. Foto: Bildbyrån Vis mer

Frida Karlsson om Therese Johaug-sammenlikningen

Skremt stjerneskudd:
- Johaug og jeg er bemerkelsesverdig like

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller supertalentet Frida Karlsson (19) om hva hun mener om verdenscup-nekten, om den påfallende likheten til Therese Johaug og maktskiftet som snart kan komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1999-modellen Frida Karlsson er Sveriges nye stjerneskudd i en periode hvor svensk kvinnelangrenn er i ferd med å avle fram en helt ny gullårgang som kan ta over hegemoniet fra Norge innen få år.

- Jeg håper vi klarer det. Det er det som er planen, forteller Frida Karlsson til Dagbladet.

- Vi er et knallsterkt lag. Vi støtter hverandre, hjelper hverandre og gleder oss på hverandres vegne. Det tror jeg er veldig viktig. Når en gjør det bra, ser de andre at alt er mulig, sier det svenske supertalentet.

Om ikke målet er å bli omdøpt til den nye «Karlsson på taket», er 19-åringen klar på at hun ønsker å sikte himmelhøyt som langrennsløper.

Det nye svenske gullkullet - med blant annet Moa Lundgren og Johanna Hagström på full fart inn i toppen sammen med Karlsson, Ebba Andersson, Anna Dyvik, Jonna Sundling og Stina Nilsson - kan sammenliknes med den gullårgangen som Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug innledet med Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Ragnhild Haga kommende på løpende bånd.

Nå er Karlsson det neste stjerneskuddet i svensk kvinnelangrenn. Junioren er så god at hun allerede nå er klar til å ta opp kampen med Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Ebba Andersson og de beste seniorene i verden.

MEDALJEJAKT: Frida Karlsson slo eldre rivaler i junior-VM forrige vinter og er storfavoritt i vinterens junior-VM. Samtidig er hun så god at hun kan bli en joker også i senior-VM i Seefeld. Foto: Bildbyrån
MEDALJEJAKT: Frida Karlsson slo eldre rivaler i junior-VM forrige vinter og er storfavoritt i vinterens junior-VM. Samtidig er hun så god at hun kan bli en joker også i senior-VM i Seefeld. Foto: Bildbyrån Vis mer

Nettopp det gjorde 19-åringen i den svenske åpningen i Bruksvallarna i helga.

Unikt talent

Kalla, som var verdens beste distanseløper forrige sesong, triumferte oppskriftsmessig, men supertalentet Frida Karlsson suste inn til 2. plass på 10 kilometer klassisk, bare 25 sekunder bak. Dermed slo hun både Stina Nilsson og Ebba Andersson med god margin.

- Det var veldig kult å få den åpningen. Jeg hadde ikke forventet det, forteller Karlsson til Dagbladet.

Langrennssporten har blitt varslet i lengre tid om Sveriges nye yndling. I junior-VM i sveitsiske Goms forrige vinter vant hun blant annet skiathlon med solide 35 sekunder foran ett år eldre Lone Johansen og resten av verdenseliten i kullet over Karlsson.

Grunnet sitt enorme talent, høye frekvens, enorme motbakkekapasitet og utseende har hun i flere år hørt at hun minner om Therese Johaug.

Akkurat det har hun et ambivalent forhold til.

- Skremmende

Overfor Dagbladet forteller Karlsson nå hva hun selv synes om sammenlikningen.

SVENSK KRUTT: Sverige avler frem store langrennstalenter på kvinnesiden på rekke og rad, her representert ved Johanna Hagström, Frida Karlsson og Moa Lundgren. Foto: Bildbyrån
SVENSK KRUTT: Sverige avler frem store langrennstalenter på kvinnesiden på rekke og rad, her representert ved Johanna Hagström, Frida Karlsson og Moa Lundgren. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Det er skremmende å bli sammenliknet med henne, men samtidig veldig stort. Hun er verdens beste langrennsløper. Samtidig vil jeg være Frida Karlsson og ikke en kopi av Therese Johaug, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

- Er du enig i at dere minner om hverandre?

- Ja, jeg forstår sammenlikningen godt. Johaug og jeg er bemerkelsesverdig like. Vi er like i utseendet. Begge er blonde og tynne. Vi har også litt lik stil når vi går på ski, med høy frekvens. I likhet med Therese er også jeg best i motbakker.

- Hva er ulikhetene?

- Jeg er en del høyere. Hun er nok enda mer ekstrem i motbakker, mens jeg også kan gå bra i sprinter og har blant annet tatt en sprintmedalje i junior-VM. Jeg er en allrounder.

- Heftig å se på

Karlsson legger ikke skjul på at Johaug har vært og er et forbilde for henne.

- Ja, absolutt. Hun er veldig heftig å se på. Det er ingen som har samme hjerte- og lungekapasit som henne, sier 19-åringen.

View this post on Instagram

MAXAT!!💃🏼🕺🏻

A post shared by FRIDA KARLSSON (@fridakarlsson) on

- Er du i nærheten?

- Jeg har veldig bra oksygenopptak, jeg også, sier supertalentet.

- Hvor høyt da?

- Det er en hemmelig. Om det er nært Johaug sitt nivå, vil jeg ikke gå ut med, sier hun med et lurt smil.

Det ble mye oppstyr i Sverige da Rikard Grip overfor Expressen uttalte at Karlsson ikke var aktuell for verdenscuprenn før junior-VM, til tross for at bare Kalla var sterkere på 10-kilometeren i Bruksvallarna.

Nektes å gå verdenscuprenn

Overfor Dagbladet legger ikke Karlsson skjul på at hun gjerne skulle målt krefter mot Therese Johaug og co. i verdenscupen allerede nå.

- Er du enig i landslagsledelsen policy om å ikke slippe til juniorer i verdenscupen?

- Jeg kjøper deres resonnement, men jeg skulle gjerne ha prøvd meg mot verdenseliten nå, forteller Karlsson til Dagbladet.

- Landslagsledelsen har vært veldig tydelig på at ingen juniorer skal gå verdenscup før junior-VM. Vi skal skynde oss langsomt. Samtidig hadde det vært kult å få måle seg mot verdenseliten.

- Jeg får gripe sjansen i verdenscupen etter junior-VM, som er sesongens hovedmål. Det blir spennende å se hva jeg kan få til der. Helgas renn viser at spranget opp til de beste seniorene ikke nødvendigvis er så stort, sier Karlsson.

Det samme viste jevngamle Kristine Stavås Skistad, som tok sølv på sprinten i junior-VM i Goms forrige vinter.

- Det blir harde dueller mellom Frida og meg i årene som kommer. Jeg skal nok ta henne i sprint, men så blir det jevnere i distanse, sier Kristine Stavås Skistad til Dagbladet.

Juniorene herjer

I sprinten på Beitostølen lørdag vant Stavås Skistad prologen og fulgte opp med en råsterk 2. plass i finalen, bare slått av regjerende sprintverdensmester Maiken Caspersen Falla.

- Overrasker det deg at dere juniorene matcher senioreliten allerede nå?

- Nei, jeg er ikke overrasket. Jeg har sett at Stavås Skistad er veldig rask. Det er kult å se at juniorene tar steget videre. I sprint er hun den tøffeste av oss. I distanse har jeg vært best, forteller Frida Karlsson til Dagbladet.

Både hun og Stavås Skistad er 1999-modeller. Helene Marie Fossesholm er på sin side enda yngre, født i 2001, og imponerte også stort på Beitostølen med en 5. plass på 10 kilometer fristil som best.

- Jeg har hørt at hun er den nye Bjørgen

Riktignok var spranget opp til Therese Johaug 2.15 minutter, men for en 17-åring er den prestasjonen helt enestående.

- Det er veldig imponerende det hun gjorde på Beito. Det blir mange tøffe dueller mellom oss i framtida, sier Frida Karlsson til Dagbladet og legger til:

- Jeg har hørt at Fossesholm er den Bjørgen og at jeg er den nye Johaug. Jeg synes det er kjempekult. Men det er viktig å huske at jeg er Frida og at hun er Helene Marie.

- Når hørte du sammenlikningen for første gang?

- Allerede for noen år siden ble jeg sammenliknet med Johaug. Da begynte noen å legge merke til den likheten. Men det er først nå det kommer fram i media.

Kan bli stafettjoker i VM

Etter junior-VM kan hun komme seg inn i den svenske VM-troppen til Seefeld, slik Ebba Andersson gjorde i Lahti-VM i 2017.

- Det er teoretisk mulig, men da må jeg gå veldig raskt. Det er riktig at Ebba var junior i Lahti, så det er en åpning der, sier Karlsson.

- Akkurat nå er du vel inne på stafettlaget i Seefeld også?

- Det får vi se på, men muligheten er der, sier 19-åringen, som går sitt neste renn i skandinavisk cup i Østersund i desember.

Hun vil ikke røpe hvor mange treningstimer hun ligger på i året.

- Jeg trener mye, men jeg vil ikke gå ut med antallet.

Norges tilnærming til Karlsson-saken

Norges landslagssjef Vidar Løfshus forstår kollega Grips beslutning om å la Karlsson vente med verdenscupdebuten.

- Rent prinsipielt er vi enig med svenskene. Men eldre juniorer har vi vært lempelige med. Vi hadde blant annet med Astrid og Therese i Sapporo-VM i 2007. Ingvild gikk også verdenscup som siste års junior, sier Løfshus til Dagbladet.

Etter at daværende junior Petter Northug ble vraket til OL i Torino i 2006, selv om han rent sportslig var et av Norges aller heteste gullhåp, har den norske landslagsledelsen altså latt flere juniorer slippe til.

Lukker døra for Fossesholm

Derfor åpner Løfshus opp for at Kristine Stavås Skistad trolig får verdenscupdebuten allerede på Lillehammer om en drøy yke.

- Stavås Skistad kan være aktuell for verdenscup i Norge i år, men hun skal fokusere på junior-VM. Viser hun verdensmestertakter, vil saken være annerledes inn mot et uttak til senior-VM, forklarer han.

2001-modell Helene Marie Fossesholm vil imidlertid ikke bli kastet inn i verdenscupen allerede nå. Hun er for ung også i henhold til den norske filosofien.

- Fossesholm har ennå ikke har gått i junior-VM og er to år yngre enn Stavås Skistad. Vi er veldig opptatt av at hun går utviklingstrappa. Hun er ikke aktuell for verdenscuprenn i år, uansett hvilket nivå hun viser, forteller Løfshus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer