Hoppuka

- Skremte oss

Alexander Stöckl innrømmer at pulsen gikk opp flere hakk før Nyttårshopprennet. Daniel-André Tande sjokkerte i prøveomgangen. Men dagen endte lykkelig for Norge.

UTFORDRINGER: Trenerduoen Alexander Stöckl (t.v.) og Magnus Brevig må konstatere at Daniel-André Tande ikke helt har funnet formen. Foto: Geir Olsen / NTB
UTFORDRINGER: Trenerduoen Alexander Stöckl (t.v.) og Magnus Brevig må konstatere at Daniel-André Tande ikke helt har funnet formen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvor Egner Granerud (24) leder Hoppuka sammenlagt. I Nyttårshopprennet ble han nummer to, 7,2 poeng bak Dawid Kubacki fra Polen. Men det som skjedde før rennet i Garmisch-Partenkirchen, utviklet seg raskt til en het snakkis i den tyske byen.

I prøveomgangen landet Daniel-André Tande på 75 meter. For andre dag på rad holdt den rutinerte hopperen på å tippe over.

Kongsberg-hopperen hevet seg til rennet og ble nummer 15. Men hva skjedde i prøveomgangen der han endte desidert sist?

HAR UTFORDRINGER: Daniel-André Tande. Foto: Geir Olsen / NTB
HAR UTFORDRINGER: Daniel-André Tande. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Han skremte oss litt på trening i går og i prøveomgangen i dag. Heldigvis klarte han å hente seg inn til rennet, sier Stöckl.

- Hva tenkte du da han fikk trøbbel etter «take off»?

- Pulsen gikk skikkelig opp, det kan du tenke deg. Vi så ikke hvordan han landet.

Du kunne nesten få assosiasjoner til den britiske kulthopperen Eddie «The Eagle» Edwards fra 80-tallet.

Dagbladet har ikke lyktes med å få kontakt med Tande på dårlige telefonlinjer til Garmisch-Partenkirchen.

NUMMER ÉN: Halvor Egner Granerud holder fram ledertrøya i Hoppuka. Bildet er tatt på hotellrommet i Garmisch-Partenkirchen i kveld. Foto: Geir Olsen / NTB
NUMMER ÉN: Halvor Egner Granerud holder fram ledertrøya i Hoppuka. Bildet er tatt på hotellrommet i Garmisch-Partenkirchen i kveld. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Men om katastrofehoppet sier Stöckl:

- Han har jobbet med tekniske ting og var litt offensiv. Han fikk ikke tuppene opp i første flyfase. Men du ser at han har god kontroll, selv om han fikk trøbbel. Han sørget for ikke å gå rundt.

- Og, fortsetter treneren:

- Det er en god egenskap å hente seg inn til kvalifisering og renn. Han jobber med noe som gjør at han har vært ustabil. Men jeg tror det kan føre til at det blir bedre på sikt.

Dagen i Garmisch-Partenkirchen tilhørte først og fremst Granerud, sett med norske øyne. Han ledet etter første omgang. I hopp nummer to vartet Dawid Kubacki opp med et monsterhopp og satte ny bakkerekord med 144 meter.

Dette satte press på nordmannen. Han ble holdt igjen på toppen fordi forholdene rett og slett var for gode. Da han først satte utfor, landet han på 136 meter. Det var én meter kortere enn i første omgang.

Verken Granerud eller Stöckl reagerer på ventingen. Vindforholdene var utenfor korridoren - og alle regler ble fulgt.

- Vi kan ikke annet enn å være fornøyde med dagen, oppsummerer Stöckl.

- Halvor leverte på topp nivå igjen. Han ble slått av én mann som satte nedslag på 144 meter. Det står respekt av Kubacki.

Stöckl fortsetter:

- Halvor er den mest stabile hopperen så langt. Det lover godt med tanke på det som kommer.

Nordmannen leder Hoppuka foran Karl Geiger og Kamil Stoch (se faktaboks nederst). Men nå forflytter hoppukesirkuset seg til Innsbruck. Det er en bakke Granerud tradisjonelt ikke trives i.

- Jeg trives i Bischofshofen, men ikke i Innsbruck. Men nå er det er nytt år med nye muligheter, påpeker han.

FORNØYDE GUTTER: Halvor Egner Granerud slår av en prat med Alexander Stöckl etter dagens renn. Til venstre: Renndirektør Sandro Pertile fra Italia. Foto: Geir Olsen / NTB
FORNØYDE GUTTER: Halvor Egner Granerud slår av en prat med Alexander Stöckl etter dagens renn. Til venstre: Renndirektør Sandro Pertile fra Italia. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

På den internasjonale pressekonferansen etter rennet antydet Kubacki at Granerud kanskje begynner å bli sliten. Han kom til Hoppuka med fem verdenscupseirer på rad og har hatt mye kjør rundt seg.

Men Granerud slår tilbake:

- For å si det som en advokat: Det medfører ikke riktighet. Det er ikke i nærheten av å være riktig.

Rennet i Bergiselbakken i Innsbruck starter klokka 13.30 søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer