- Skrev boka på do

ROSENBORGBRAKKA (Dagbladet): Fordelt på førstesida, to kultursider, to nyhetsider og én sportside skrev Dagbladet i går seks sider om Nils Arne Eggen. Det var dagen etter de seks sidene som omtalte Dortmund-bragden, men før boklanseringa klokka 12.00, som varte i 52 minutter og fikk gubben til å utbryte: - Man skulle nesten tro jeg hadde funnet gull.

Hvilket er akkurat det han har. I Rosenborgbrakka. Lerkendal. Og med sine yngre og eldre samhandlingsvenner. For hadde ikke Nils Arne Eggen en gang i verden tatt med seg sin doserende sjel, Ibsen og Kielland, og alle sine postulater inn på tyskerbrakkas slitte linoleum, så ville de nevnte 52 minuttene av gårsdagen blitt brukt til noe helt annet.

Det hadde i hvert fall ikke blitt noen bok.

- Folk må gjerne mene at jeg har betydd mye for Rosenborg, sier Eggen. - Men han Nils Arne du ser i dag er skapt av Rosenborg. Og derfor handler dette om mine opplevelser.

Men:

- Du må itj tru på alt æ si'.

Redd for mottakelsen

For tre uker siden - inne på det datafrie kontoret sitt - fortalte Nils Arne Eggen at han gruet seg veldig til boklanseringa. Han var redd, sa han - redd for mottakelsen og kritikkene. Men tre uker etterpå - i går - så han ikke det spor redd ut.

Hadde han allerede lest den første anmeldelsen? I Dagbladet?

- Oppstyret gjør meg flau, sier RBK-treneren. - Jeg har jo bare skrevet ei bok om Rosenborg, meg sjøl, noen lag og fotball. Og når jeg sier flau så er det fordi jeg tenker på andre som har skrevet bøker uten å få en bokstav på trøkk. Folk som er mye flinkere enn meg.

Toalettforfatter

Nils Arne Eggen mener det er dumt å lære seg PC-bruk og data så lenge det finnes annet brakkepersonell som behersker emnet. Derfor er boka skrevet i kråketegn med penn og blyant. Dechiffreringen og oversettelsen fra tilnærmet ubrukelig orkdalsk kroppsskriftspråk til norsk boktrykkermål, har derfor Åse stått for. Og Åse er brakkas mor.

- Uten Åse, ingen bok - bare papir, sier Eggen.

Det er samhandling det.

Det som er nytt er at store deler av boka er skrevet på do. Og på fly, flyplasser og litt i heimen. Og at det nærmest var en verbal inkurie som fikk Aschehoug til å pese fram produktet. Sagt i et ugjennomtenkt øyeblikk.

- Det var i en bisetning jeg nevnte at hvis jeg tok et friår, så skulle jeg skrive bok, sier Eggen. - Sjøl unionen med Sverige ble jo oppløst i en bisetning. Og derfor tenkte jeg som så at det går nok. Og så gjorde det det.

Ikke til å le av

Boka kommer til å gå den også. Allerede før gårsdagens lansering hadde forlaget doblet førsteopplaget til 10000. Men du kommer ikke til å le deg skakk av Godfoten. Hvis det hadde vært målsettinga ville toalettforfatterskapet vært gitt ut på video.

- Det går ikke an å flire av boka, sier Eggen. - Og ikke har jeg lykkes som forfatter heller. Jeg har bare delt de tankene jeg har som fotballtrener og pedagog. Vi sier jo så mye i Rosenborg.

Nils Arne Eggen sier stort sett mest. Og i går spedde han på med litt til. For når du runder av dine 52 debut-minutter som forfatter med følgende invitasjon til leserne, er du trygg på innholdet:

- Noen ganger må ting leses flere ganger. Det måtte jeg med Ibsen også - for å skjønne det helt.