Skrev historie: Engelsk dominans i Europa

For første gang i historien er det fire lag fra samme nasjon i Europa-finalene.

TIL FINALE: Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang feirer en scoring på Mestalla. Foto: NTB Scanpix
TIL FINALE: Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang feirer en scoring på Mestalla. Foto: NTB ScanpixVis mer

Valencia - Arsenal 2-4 (1-1) 3-7 sammenlagt.
Chelsea - Eintracht Frankfurt 1-1 (1-0) 2-2 sammenlagt - Chelsea videre etter straffer.

England ble historisk som det første landet til å ha fire finalister i Europa-cupen, siden Chelsea og Arsenal tok seg videre til finalen i Europa League. Det skriver blant andre Goal.

Det er flere nasjoner som har dominert i klubbfotballen opp gjennom årene. La Liga har for eksempel hatt minst èn finalist i elleve av de siste 19 Champions League-finalene, og fasiten er ti av 19 finalister i Europa League for spanjolene.

I år er det Premier League som dominerer. Denne sesongen er det noe overraskende kun Manchester City av topp 5-lagene som ikke hang med i Europa-cupens semifinaler, etter exiten mot Tottenham i kvartfinalen. Manchester United røyk ut i samme runde.

I Champions League-finalen møtes Liverpool og Tottenham, og nå blir det også helengelsk duell i Europa League, hvor London-lagene Arsenal og Chelsea møtes.

Arsenal spilte en råsterk bortekamp mot Valencia i Spania, mens Chelsea måtte ut i en dramatisk straffesparkkonkurranse for å ta seg videre.

- Vi har lært fra forrige sesong og i år gjorde vi ikke de samme feilene, sier Arsenal-angriper Pierre-Emerick Aubameyang, som scoret hattrick mot Valencia i kveld.

To raske mål

Valencia fikk starten de drømte om med scoring etter elleve minutter, etter en fin kontring. Rodrigo fikk ballen ute på venstrekanten og sendte en perfekt ball til spisskollega Kevin Gameiro via foten til Laurent Koscielny. Spissen bredsidet ballen i mål på bakre stolpe.

Men jubelen på Mestalla stilnet etter fem minutter. Et langt oppspill fra keeper Petr Cech ble stusset videre av Alexandre Lacazette til spisspartner Pierre-Emerick Aubameyang. Spissen var iskald da han først fikk muligheten, og dunket ballen i mål fra rundt 16 meter.

Arsenal burde også tatt ledelsen da Lacazette fikk en gigantisk mulighet fra en veldig god posisjon før hvilen, men ballen gikk på utsiden av stolpen, til fortvilelse for Arsenal-spillerne.

Valencia hadde vunnet de åtte siste hjemmekampene i Europa League, men seier ville ikke være nok da Arsenal tok ledelsen etter 50 minutter. Arsenal kontret og ballen havnet til slutt hos Lacazette, som snurret rundt i feltet før han sendte kula mellom stengene. Valencia måtte plutselig ha fire mål.

Gameiro ble tomålsscorer da han utliknet etter timen spilt etter å ha blitt truffet med et skudd, men en for dagen god Aubameyang sendte Arsenal tilbake i ledelsen snaut 20 minutter før slutt. Spissen løp seg fri på første stolpe og sendte ballen ned i hjørnet.

Minutter før slutt fullbyrdet han sitt hattrick, det første for sesongen. Det kom etter vakkert kombinasjonsspill som endte med at Aubameyang hamret ballen i nettaket.

- Det er festfotball, mente TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

- Auba var fantastisk i dag med et utrolig hattrick, så takk til ham, sier Lacazette etter kampen.

Det ble ampert mellom flere spillere da dommeren blåste av kampen, men gemyttene roet seg raskt.

SEIER: Det tok helt av for norske Liverpool-fans da det ble klart at det britiske laget sikret seg finaleplass i Champions League. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Chelsea videre

Chelsea hadde et bra utgangspunkt med det viktige bortemålet i Tyskland fra det første oppgjøret. Og de blå kom best i gang på Stamford Bridge.

Eden Hazard var servitør da Ruben Loftus-Cheek satte inn sin tiende scoring for sesongen. Belgieren driblet noen ganger før han fant Loftus-Cheek på fem meter. Sistnevnte hadde ingen problemer med å sende vertene i føringen.

Like etter pause var lagene like langt. Luka Jovic brystet ballen ned til Mijat Gacinovic, som sendte Jovic alene med Kepa. Serberen fintet ut sisteskansen og plasserte ballen sikkert i nettet.

Åtte minutter før ordinær tid kunne César Azpilicueta fort fått rødt kort etter en stempling med knottene, men forsvareren slapp med det gule kortet. Det ble ikke flere mål, og kampen gikk til ekstraomganger.

Ti minutter ut i første ekstraomgang fikk bortelaget en gedigen mulighet ved innbytter Sébastien Haller, men avslutningen ble reddet på streken av en heroisk David Luiz i siste liten.

Samme mann fikk en ny ball reddet på streken da han stanget ballen rett på Davide Zappacosta etter en corner. Chelsea hang i tauene.

TIL FINALE: Chelsea slapp med skrekken i straffesparkkonkurransen. Foto: REUTERS/Hannah Mckay/NTB Scanpix
TIL FINALE: Chelsea slapp med skrekken i straffesparkkonkurransen. Foto: REUTERS/Hannah Mckay/NTB Scanpix Vis mer

Like før slutt trodde Azpilicueta at han sendte Chelsea et langt steg mot finale da han headet ballen ut av hendene på Eintracht Frankfurts sisteskanse Kevin Trapp og sendte ballen i mål med skuldra, men dommeren annullerte scoringen for angrep på keeper.

I stedet skulle kampen avgjøres på straffer.

Det trakk Chelsea det lengste strået etter at Martin Hinteregger og Gonçalo Paciência bommet på sine straffer. Sistnevnte ble byttet inn etter 118 minutter, men taklet ikke presset. Azpilicueta bommet for Chelsea, men det betydde ikke noe til slutt.

Dermed møtes Arsenal og Chelsea i finalen som spilles i Aserbajdsjans hovedstad Baku 29. mai.