Jakob Ingebrigtsen tok to gull under EM i Berlin. Det har ikke gått ubemerket hen. Foto: Andres Castillo/rex/shutterstock
Jakob Ingebrigtsen tok to gull under EM i Berlin. Det har ikke gått ubemerket hen. Foto: Andres Castillo/rex/shutterstockVis mer

Jakob Ingebrigtsen

Skrev historie: Ingebrigtsen deler prestisjetung pris med svensk stjerneskudd

Var også nominert til årets mannlige utøver.

Etter en sensasjonelt god sesong kunne Jakob Ingebrigtsen stikke av med to prestisjetunge priser under kveldens «European Athletics Golden Tracks» - Det europeiske friidrettsforbundets årlige prisutdeling.

18-åringen var nominert i to kategorier under kveldens seremoni i Lausanne, Sveits: Årets mannlige utøver og årets mannlige «rising star», som deles ut til unge utøvere som har fått sitt gjennombrudd på den internasjonale scenen i året som har gått.

Etter en lengre nominasjonsprosess var listene redusert til noen få kandidater i tillegg til Ingebrigtsen. Armand Duplantis, Kevin Mayer og Ramil Guliyev som årets mannlige utøver, og Duplantis og Jonathan Sacoor som årets gjennombrudd.

Det europeiske friidrettsforbundet valgte å dele «Rising star»-prisen mellom Ingebrigtsen og Duplantis. Det har aldri skjedd før i utdelingens historie. Friidrettspresident Ketil Tømmernes mottok prisen på Jakob Ingebrigtsens vegne.

- Det finnes ingen bedre utøver enn Jakob å dele denne prisen med, sa Duplantis i en videohilsen til de frammøtte.

Sterke kandidater

Både Ingebrigtsen og svenske Duplantis var altså nominert i to kategorier. Duplantis er bare ett år eldre enn nordmannen, men har også nådd den ypperste verdenseliten i sin idrett.

Stavhopperen grep også anledningen under sommerens EM og leverte en av historiens sterkeste prestasjoner i Berlin. Kun 18 år gammel gikk Duplantis over lista sju av åtte ganger på det første forsøket, og satt U20-verdensrekord tre ganger. Til slutt endte han på 6,05 meter, noe som er tidenes nest høyeste hopp utendørs.

Deres konkurrent i årets mannlige utøver, Ramil Guliyev (28), har også lagt bak seg en strålende sesong. Tyrkeren vant 200-meteren under VM i London i 2017, og fulgte opp i samme stil i sommer. Fra bane sju eksploderte Guliyev ut fra startblokkene og stormet inn til mesterskapsrekord på 19.76.

Men hverken Ingebrigtsen, Duplantis eller Guliyev gikk seirende ut denne gangen.

Fransk vinner

Den siste kandidaten til årets mannlige utøver, Kevin Mayer, stilte også sterkt etter å ha slått verdensrekorden i tikamp tidligere i år. I EM sviktet imidlertid franskmannen da han bommet på lista tre ganger i lengdekonkurransen.

Under kveldens utdeling fikk han mer å smile for. Meyer ble kåret til årets mannlige utøver.

- Det føles bra. Siden verdensrekorden har jeg hørt snakk om meg selv hver dag, men i dag vil jeg ikke snakke om meg selv. I kveld vil jeg snakke om kvinner. De er gode, de er bedre enn oss, og jeg vil oppfordre de til å starte med tikamp, sa han fra scenen. Norske Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet, delte ut prisen.

Warholm vant i fjor

Ingebrigtsen og Duplantis' konkurrent i «Rising star»-kategorien, Jonathan Sacoor fra Belgia, tok også gull i EM. 19-åringen løp tredje etappe for hjemlandet på 400-meterstafetten. Unggutten brukte sin etappe rundt stadion godt og fikk overlevert pinnen til Kévin Borlée som sikret seieren for Belgia. Under U20-VM fant Sacoor 400-metergullet på egen hånd.

Denne gangen måtte altså belgieren slå seg slått av begge sine mednominerte.

I fjor var det Karsten Warholm som stakk av med denne prisen. Tidligere vinnere inkluderer også blant annet Jessica Ennis, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Christophe Lemaitre.

Ingebrigtsen kunne selv ikke være til stede under kveldens seremoni da han er på høydesamling i Flagstaff, USA en måned framover.