Skrev under: - Uforsvarlig

Clas Brede Bråthen bekrefter at han formelt er tilbake som sportssjef for hopperne. Han har skrevet under på en kontrakt fram til 30. april 2026. Det skjer etter at Norges Skiforbund brukte tre millioner kroner på å få ham ut.

TILBAKE SOM SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
TILBAKE SOM SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
  • Nyttårshopprennet, klokka 14.00 på TV3 og Viaplay

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Det er under Den tysk-østerrikske hoppuka at Bråthen har skrevet under på kontrakten som sportssjef.

Norges Skiforbund ved daværende skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg ville i utgangspunktet ha ham ut i vår.

Etter en arbeidskonflikt ble han omplassert til landslagssjef. Nå er han formelt tilbake som sportssjef - etter en konflikt som offisielt kostet Skiforbundet nærmere tre millioner kroner og tap av omdømme. Utgiftene gikk til advokat- og kommunikasjonsbistand.

TOPPDUO: Alexander Stöckl (t.v.) reagerte kraftig da Skiforbundet ville kvitte seg med Clas Brede Bråthen. Nå skal de jobbe sammen fram til 2026. Foto: Geir Olsen / NTB
TOPPDUO: Alexander Stöckl (t.v.) reagerte kraftig da Skiforbundet ville kvitte seg med Clas Brede Bråthen. Nå skal de jobbe sammen fram til 2026. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg skrev under for to dager siden. Jeg sendte en elektronisk post, ferdig signert, sier Bråthen til Dagbladet før dagens nyttårshopprenn i Garmisch-Partenkirchen.

- Det endte opp med en identisk avtale som den jeg ble servert i mai 2021.

Den gang nektet Bretten Berg å skrive under på kontrakten hun ble forelagt hoppkomiteen. Bråthen var angivelig et problem på grunn av «uakseptabel kommunikasjonsform og atferd». Etter en konflikt, et forlik og en omplassering som landslagssjef, er han nå formelt tilbake i jobben han har hatt siden 2004.

FRA ARKIVET: Clas Brede Bråthen og Skiforbundet møttes til drøftelsesmøtet. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Lønna er ganske lik. Det samme er arbeidsinstruksen. Det jeg ikke er fornøyd med, er at det tok så lang tid - og kostet så mye penger - å få det akkurat som vi ønsker. Men det var noen andre som sto bak ressursbruken som etter min mening er helt uforsvarlig.

Bråthen hevder de rundt tre millioner kronene Skiforbundet offisielt har gått ut med er langt høyere. Både Røste og Bretten Berg er ute av Skiforbundet. I dag er Tove Moe Dyrhaug skipresident og Øistein Lunde konstituert som generalsekretær. Vedtaket om at Bråthen skulle tilbake som sportssjef ble tatt av skistyret i midten av november.

- Skistyrets medlemmer ga alle uttrykk for at dette er en vanskelig sak for alle involverte, heter det i protokollen.

- Skistyret ga videre sin tilslutning til hoppkomiteens innstilte organisasjonsendring hvor Clas Brede Bråthen tiltrer som sportssjef for hopp, heter det videre.

Under arbeidskonflikten argumenterte Bråthen-leiren med at han burde ha fast ansettelse i Skiforbundet, fartstida tatt i betraktning. At han nå gyver løs på en ny fireårskontrakt - med en uviss framtid etter dette - kommenterer han slik:

- Det er ingen ønskelig situasjon. Men det er sånn Skiforbundet har bestemt at det skal være. Når tvisten ble løst sånn som den ble gjort, får vi akseptere det. Fire år er lang tid og mye kan skje.

I SENTRUM: Clas Brede Bråthen (t.h.) trakk i trådene da hopperne med familier feiret nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
I SENTRUM: Clas Brede Bråthen (t.h.) trakk i trådene da hopperne med familier feiret nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hopperne feiret nyttårsaften på hotell Mercure i Garmisch-Partenkirchen i går kveld. Da Dagbladet på forhånd spurte Bråthen hva han ville si til folket, sa han:

- Jeg kommer til å legge vekt på at Anna Odine Strøm avsluttet det norske hoppåret på en verdig måte. Jeg kommer til å legge vekt på at jeg er glad for å være en del av et miljø som opptrer med lojalitet og menneskelighet i krevende situasjoner. Jeg kommer også til å si at jeg er veldig privilegert som får være en del av et sånt miljø.

- Jeg er fornøyd, svarer trener Alexander Stöckl på nyheten om at Bråthen har skrevet under.

- Er det nå fred mellom hopperne og resten av Skiforbundet?

- Ja, jeg synes det. Vi har tilnærmet oss hverandre betydelig med tanke på kulturarbeid. Skipresidenten og de som sitter sentralt har tatt imot oss. Vi er på riktig vei, og det er veldig bra, sier Stöckl.

Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen går fra klokka 14.00 i dag. Rennet sendes på TV3 og Viaplay.

Halvor Egner Granerud leder sammenlagt foran polakkene Piotr Zyla og Dawid Kubacki.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer