TIPPELIGAEN MISTER EN PROFIL: Pontus Farnerud vil ikke stenge døra helt, men trolig spilte han sin siste kamp i norsk eliteserie i går. 
Foto: Marius Knutsen / SCANPIX
TIPPELIGAEN MISTER EN PROFIL: Pontus Farnerud vil ikke stenge døra helt, men trolig spilte han sin siste kamp i norsk eliteserie i går. Foto: Marius Knutsen / SCANPIXVis mer

- Skriver under for hva som helst i Spania

Tippeligaens kanskje beste spiller tok farvel med norsk fotball.

(Dagbladet): Pontus Farnerud har vært en gjenganger på årets lag og på nominasjonslista til årets spiller siden han ble Stabæk-spiller
i 2008.

I går spilte han sin siste kamp for den kriserammede bærumsklubben mot Vålerenga - og trolig var det også et endelig farvel med norsk fotball.

- Jeg stenger ingen dører, men akkurat nå ser jeg helst på alternativer utenfor Skandinavia, sier Farnerud til Dagbladet.

Øverst på ønskelista står en overgang til Spania - og svensken kommer ikke til å være kresen på klubb om muligheten skulle dukke opp.

- Om jeg fikk velge, ville jeg skrevet under for hvilket som helst lag i Spania. Men det er ikke lett å komme seg dit, det er mange spillere som ønsker seg det samme. Spania har alltid vært et drømmeland å komme til. Det er det jeg håper på, selv om det ikke skulle være den øverste divisjonen.

- Er du god nok for La Liga?

- Jeg vet ikke, men det finnes mange klubber utenfor La Liga også. Jeg er så fascinert av spansk fotball, jeg bare suger til meg alt. Jeg skulle gjerne spilt der, sier han.

- Som natt og dag
Den elegante midtbanespilleren, med en pasningsfot som går utenpå de fleste norske spillere, har en fortid i klubber som Monaco og Sporting Lisboa og har deltatt i to mesterskap med Sverige.

Likevel rangerer han den første tiden i Stabæk som høydepunktet i karrieren.

- Jeg har hatt ett og et halvt fantastisk år i Stabæk, kanskje det beste i hele fotballkarrieren min. De to siste har vært tøffe for laget, med mye negative skriverier rundt laget. Det har vært som natt og dag. Jeg kom til en klubb med fantastiske ambisjoner og stor entusiasme, og forlater en klubb som går gjennom en depresjon, sier Farnerud.

Selv har han vært ekstra langt nede den siste uka, men ikke først og fremst fordi Stabæk befinner seg i en økonomisk og sportslig krise. Sist helg mistet han faren sin, samme dag som klubben tok avskjed med Telenor Arena.

- Utkjørt psykisk og fysisk
Denne uka har han bare vært hjemme i Sverige og ordnet med alt det praktiske i forhold til begravelsen denne uka. Men han var ikke i tvil om at han ville spille den siste kampen mot Vålerenga, som endte med 0-2-tap.

TØFF OPPLADNING: Farnerud var i Sverige hele forrige uke, etter at faren døde sist søndag. I går ville han imidlertid gjøre en siste innsats for Stabæk. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TØFF OPPLADNING: Farnerud var i Sverige hele forrige uke, etter at faren døde sist søndag. I går ville han imidlertid gjøre en siste innsats for Stabæk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Hvordan var det å spille etter det som har skjedd i familien din?

- Det var tøft. Jeg var jo egentlig innstilt på å spille den siste hjemmekampen sist helg, den siste på Telenor Arena. Men så døde han samme dag, på morgenen. Jeg var helt utkjørt psykisk og fysisk. Så jeg måtte konsentrere meg om å spille denne kampen i stedet. Det har vært en tøff uke, jeg har vært i Sverige hele uka og fikset alt som skal fikses, ettersom jeg har stått ham aller nærmest. Mentalt var jeg ikke helt der, men jeg ville uansett gjøre en siste innsats for Stabæk, sier Farnerud.

- Hvordan opplevde du kampen?

- Fram til 2-0 kjentes det bra. Da så man tidvis det Stabæk-spillet som har vært så framgangsrikt. Jeg synes vi kjempet godt, men etter 0-2 gikk lufta litt ut av oss, sier han.

Avgjørelsen om hvor han spiller neste sesong kan ta tid, ikke minst etter farens bortgang.

- Jeg tenkte å ta avgjørelsen raskt etter den siste kampen, men så skjedde dette med pappa. Jeg håper det skjer noe før 1. januar.

- Hva om for eksempel RBK skulle komme med et godt tilbud - hva gjør du da?

- Jeg stenger ingen dører. De beste lagene i Skandinavia er ikke uinteressant. Men jeg får avvente litt, sier Farnerud.

EN HIT: Pontus Farnerud ble raskt en hit da han kom til Tippeligaen i 2008. Han beskriver den første tida i Stabæk som de beste i sin karriere. 

Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
EN HIT: Pontus Farnerud ble raskt en hit da han kom til Tippeligaen i 2008. Han beskriver den første tida i Stabæk som de beste i sin karriere. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer