Skru\'n som Gamsten

Morten Gamst Pedersen terper frispark hver eneste dag. Her viser han hvordan.

KØBENHAVN (Dagbladet): Vi ba Blackburn-vingen forklare hva han gjør fra det øyeblikket dommeren dømmer frispark 20 meter fra mål, litt til høyre ut fra Tsjekkia-målet - og Åge Hareide peker ham ut som den ansvarlige.

-  Først er det bare å roe ned og å få kontroll på situasjonen, sier Gamsten.

-  Det stilles opp mur, det er mye folk, men jeg må orientere meg og lete etter den gode følelsen. Jeg liker å plassere ballen selv før jeg skyter. Kanskje flytter jeg den en halvmeter for å få best mulig vinkel, i hvert fall hvis det er gjørmete akkurat der jeg står, forklarer han.

Fem skritts tilløp

Deretter ser han hvor keeper befinner seg:

-  Hvordan han er plassert i forhold til muren har en del å si. Så tar jeg fire-fem skritt bakover, finner den rette posisjonen og følelsen - og starter tilløpet.

-  Treffpunktet på ballen er selvfølgelig ekstremt viktig. Mange undervurderer denne delen av et skudd. Treffer du en halv centimeter feil, kan den gå ti meter over, og ikke i vinkelen. Det er viktig å få kroppen noenlunde over ballen, og standfoten - den du ikke skyter med - må stå riktig.

Skrur to veier

-  Det med standfoten varierer fra spiller til spiller, men jeg liker best å ha den et lite stykke bak ballen, og til sida. Venstrefoten, som jeg pleier å skyte med, skal treffe kula på rett sted. Ikke for høyt - da smeller det i muren - ikke for lavt, da fyker den høyt over.

Og for å få den rette skruen må man også treffe presist:

-  Jeg vil ha både side- og overskru i ballen, for å få den til å svinge og duppe.

-  Stig Inge Bjørnebye mener alle frisparkeksperter bør trene 100 ganger i uka på nettopp dette. Gjør du det?

-  Tallet har jeg ikke, men ja - det blir mange frispark i løpet av uka. Jeg kan også gå gjennom rutinene i hodet uten at jeg er på feltet.

FRISPARK: Morten Gamst Pedersen.
PERFEKT: Her utfører Morten Gamst Pedersen et perfekt frispark. Nå er fotballnasjonens håp at han gjør det samme mot Tsjekkia lørdag.