Skrur ballen som Beckham

LONDON (Dagbladet): To av de norske fotballspillerne i Fulham, Marianne Pettersen og Lynn Rebecca Mork, har gått til filmen. Jentene er med i en ny britisk film der de spiller fotball mot blant andre popstjernen Shaznay Lewis i gruppa All Saints.

Filmen «Bend it like Beckham» (Skru den som Beckham) er regissert av den prisbelønte filmskaperen Gurinder Chadha. Og fotballidolet David Beckham har selv gitt filmen sin velsignelse - vederlagsfritt.

Hovedrollene spilles av Parminder Nagra og Keidra Knightley. Parminder, som har indiske aner, og Kightley spiller to 18 år gamle venninner som vil gå nye veier og satse alt på å bli profesjonelle fotballspillere. Familiene deres blir selvsagt sjokkerte og forsøker alt for å få dem til å oppføre seg som jenter flest.

Mange fordommer

- Det er fortsatt mange fordommer mot kvinnefotball her i landet. England ligger langt etter Norge på dette området, sier Marianne Pettersen. Landslagsspilleren, som til daglig spiller på Fulham, tvilte ikke et sekund da hun ble spurt om hun ville være med på filmlaget.

Også lagvenninne Lynn Rebecca Mork setter pris på at søkelyset blir rettet mot kvinnefotballen på den ballgale øya.

- Kanskje dette vil øke interessen for kvinnefotball og bidra til at det blir flere profflag for jenter i England. Det vil kanskje også gjøre sitt til at andre norske spillere kan gjøre karriere her, sier Mork.

Gjør som Beckham

Skuespillerne startet bokstavelig talt på sidelinja da filminnspillingen skulle innledes. Verken Parminder, som spiller Jess, eller Keira, som spiller Joels, hadde vært i nærheten av en fotball før. Treningsopplegget ble med andre ord knalltøft.

Spesielt vanskelig ble det for Nagra som spiller med drakt nummer sju - samme nummer som idolet Beckham. Jenta måtte lære seg å skru ballen rundt muren på frisparkene, akkurat som Beckham gjør - og det tok tid.

- Jeg trodde at jeg aldri skulle klare det, men etter hvert gikk det bedre. Nå kan jeg både skru ballen og jeg kan ta straffespark og treffe målet, forteller hun lattermildt.

Også popstjerna Shaznay Lewis fra jentegruppa All Saints fikk merke hvor tøft det er å være med på filminnspilling med lange dager og mange omtak.

- Ja visst er jeg sliten, men dette er moro. Jeg kommer til å sove godt i natt, sier Lewis.

- Du skal ikke satse på en karriere som fotballspiller etter dette?

- Nei, jeg tror ikke det, sier hun og ler.

Inspirert av energien

Selv om mye av handlingen er lagt til fotballbanen, så er det først og fremst kvinnefrigjøring og jentemakt filmen handler om.

- Jeg ble inspirert av energien og besluttsomheten fotballjentene utviser, sier regissør Gurinder Chadha om hvorfor hun valgte fotball som bakgrunnsteppe for filmen.

- Det gjelder uansett kulturell bakgrunn. De overvinner alle slags sperringer. Jeg er også imponert over hvor dyktige og veltrente fotballspillerne er. Våre to stjerner Parminder og Keira måtte gjennom hard trening og vi var hele tida redde for at de skulle skade seg. Jeg kan forstå hva fotballmanagere må føle når de ser spillerne sine i aksjon, sier hun.

Regissør Chadhas første film «Bhaji On The Beach» vant mange internasjonale priser, blant andre juryprisen på filmfestivalen i den sveitsiske byen Locarno. Den ble også nominert til beste film i den britiske BAFTA-konkurransen i 1994. Hennes andre film «What's Cooking», ble vist i Oslo i fjor, men fikk ganske lunken mottakelse av filmanmelderne.

«Bend it like Beckham» er ferdig innspilt i august og skulle være klar for kinoene tidlig neste år.

<B>STJERNER:</B> Norske Marianne Pettersen (t.v.) og Lynn Rebeca Mork spiller til daglig fotball i Fulham. Nå har de sin fulle hyre med å spille inn film med Shaznay Lewis fra gruppa All Saints.