Skryter av Mikels agent

Nigerias landslagstrener Samson Siasia er sjef for mange ettertraktede unggutter. «Fem- seks» av dem har samme agent som John Obi Mikel: John Shittu.

TERBORG (Dagbladet): Shittu er agenten som i disse dager holder etter hvert svært så omtalte Mikel borte fra VM-forberedelsene til Nigerias U-20 landslag - og som for et par uker siden hentet unggutten i Bærum og tok ham med seg til hemmelig adresse i London for å stanse Mikels overgang fra Lyn til Manchester United - tross i at Mikel per fax sa opp kontrakten med ham da han ble 18 år og myndig.

Siden har Mikel gang på gang hevdet at han ble presset til å skrive under for en av verdens rikeste og mest suksessfulle klubber, og at han egentlig vil til Chelsea.

Samson Siasia tar ikke stilling til hvem som har rett og galt i overgangsstriden. Men han støtter fullt ut Mikel og de andre guttas rett til å ha en agent som jobber for dem. Faktisk mener han det er helt avgjørende for at afrikanske spillere skal komme til pengeligaene i Europa.

Så godt som hele hans VM-tropp av spillere under mellom 17 og 20 år har egen agent som jobber for å hjelpe dem til proffkarriere i Europa.

Rette kontakter

-  Uten agent kommer spillerne ingen vei. Det hjelper ikke om talentet er stort om du ikke har noen som har de rette kontaktene, som kan guide deg og følge deg opp - og representere deg i forhandlinger. Derfor har alle egen agent. For alle her drømmer om Europa. Det er der pengene er, sier Samson Siasia til Dagbladet.

På spørsmål om hvor mange i hans tropp som har John Shittu som agent svarer han «fem-seks». Og Siasia hevder at han har et godt forhold til agenten.

-  God støtte

STØTTESPILLER: Nigerias U20-landslagstrener Samson Siasia har mange talenter i laget sitt. Felles for dem alle er at de drømmer om en stor karriere i europeiske toppklubber. Derfor har alle sammen egen agent. Foto: ROY WAHLSTRØM
STØTTESPILLER: Nigerias U20-landslagstrener Samson Siasia har mange talenter i laget sitt. Felles for dem alle er at de drømmer om en stor karriere i europeiske toppklubber. Derfor har alle sammen egen agent. Foto: ROY WAHLSTRØM Vis mer

-  Shittu tar godt vare på spillerne sine og følger dem opp hele veien. Mange agenter er bare interessert i spillernes penger, men Shittu er der som en god støtte for spillerne sine, og flink til å hjelpe dem med å investere pengene. Uten det blir man fort blakk. Bare se på Mike Tyson, sier Samson Siasia.

Han tror ikke noe på ryktene om at agenten skal ha hatt en kontrakt som sikret ham 30 prosent av John Obi Mikels lønn - og full kontroll på alle kommersielle rettigheter.

-  En agent bør ikke få mer enn maks 10 prosent av en spillers lønn. Shittu er en smart person, han vil ikke gjøre noe sånt med spillerne sine. Han vil det beste for sine gutter.

Historier om at rike proffspillere fra afrikanske land må betale store beløp for «beskyttelse» av familien i hjemlandet tilbakeviser han også.

-  Tyver finnes det overalt, men det er ikke mafia-tilstander i Nigeria. Hvorfor skal man slite hardt for suksess, og så gi pengene til noen andre. Nei, nei, nei. Men i de fleste afrikanske land er det mye korrupsjon. Selv generalsekretæren i det nigerianske fotballforbundet er i øyeblikket under etterforskning for korrupsjon, sier Siasia.

-  Må være bedre

-  John Obi Mikel har skrevet kontrakt med Manchester United, men ender kanskje i Chelsea. Er han et stort forbilde for de andre gutta, ettersom han ender i en av verdens største klubber?-  Mikel kunne vært det. Men han har rotet seg bort i mye tøys nå. Ingen av gutta har lyst til å oppleve det han må gjennom nå. Vel, bortsett fra å komme til en storklubb, da, smiler Siasia.

Landslagstreneren er også avgjørende for en guttas karriere. Uten landslagsspill blir de ikke oppdaget.

-  Min jobb er å sørge for at gutta spiser og sover riktig, slik at de presterer best mulig. Om en afrikaner ikke er bedre enn de spillerne som allerede er i europeiske klubber blir ingen av dem hentet. Det er et faktum. Det er få som lykkes, og de vet at å ha riktig agent ofte er det som avgjør om de får en karriere. I Siasias VM-tropp har han gutter som i dag spiller i Frankrike, Tyskland, Sverige - og Lyn i Norge. Etter VM er over i starten av juli forsvinner tre-fire nye til europeiske klubber.