MEDALJEGROSSISTER: Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen har til sammen sanket fire OL-medaljer for Norge i dette mesterskapet. Og enda kan det bli langt flere. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
MEDALJEGROSSISTER: Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen har til sammen sanket fire OL-medaljer for Norge i dette mesterskapet. Og enda kan det bli langt flere. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Skryter hverandre opp i skyene

Marit og Aksel fant tonen på medaljeseremonien.

||| WHISTLER (Dagbladet): «Ja, vi elsker» begynner å bli en svært så kjent melodi i sentrum av Whistler.

Litt over klokka fire i natt ble den norske nasjonalsangen spilt for fjerde og femte gang i mesterskapet - til ære for Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen.

Som begge er full av beundring for den andres prestasjoner.

- Marit har ikke fått ut potensialet sitt på noen år. Men for meg er hun den råeste langrennsløperen i verden, det har jeg ment siden Oberstorf (i 2005). Hun har hatt mye trøbbel, men jeg er ikke overrasket over det hun gjør nå, sier Aksel Lund Svindal.

Marit er ikke sein med å gjengjelde komplimentet:

- Det er hyggelig at han sier det. Han er den råeste alpinisten også.

- Jaggu moro med OL!
Lund Svindal og Bjørgen møttes på Medal Plaza på mandag også, etter henholdsvis sølv i utfor og bronse på 10-kilometer. Selv om den seansen var hyggelig nok kunne den ikke måle seg med den i natt:

- Å få høre nasjonalsangen er ekstraordinært, sier Aksel etter å ha fått gullet rundt halsen av prins Albert av Monaco.

- Hva pratet du og Marit om?

- At jaggu er det moro med OL, flirer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GLADGUTT: Aksel bykser opp på pallen med en glisende Bode Miller til venstre og Andrew Weibrecht til høyre. 
 
Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
GLADGUTT: Aksel bykser opp på pallen med en glisende Bode Miller til venstre og Andrew Weibrecht til høyre. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX Vis mer

Sammenlignes med legendene
Det er han ikke alene om å mene. For Olympiatoppens Jarle Aambø begynte lekene urovekkende svakt - og etter at Helene Olafsen falt fra nok en gullsjanse onsdag var ikke toppidrettssjefen veldig høy i hatten da han snakket med generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.

Men Marit Bjørgens sprintgull på onsdag forhindret Norges svakeste OL-start siden 80-tallet. Og etter det har dominoeffekten slått til for fullt - og Aambø har fått langt mer behagelige dager enn i starten.

I dag beskrev han Aksel Lund Svindal som en kombinasjon av de beste egenskapene til Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus

- Han har råskapen til Kjetil, og feelingen til Lasse. Og så har han sitt eget hode. Det er en helhetspakke som er helt utrolig, sa han.

Aksel blir ydmyk av utsagnet.

- Det er jo to av de råeste egenskapene til de gutta. Jarle er jo toppidrettssjef og en mann jeg stoler på. Så da får jeg håpe det stemmer, sier han til Dagbladet.

Måten han har kommet tilbake på etter den karrieretruende - faktisk også livstruende - skaden han pådro seg i Beaver Creek i november 2007 er intet mindre enn imponerende.

Bildene fra skrekkfallet rullet over skjermene i pressesenteret etter gullet i dag, men Aksel tenkte aldri at ulykken ville stoppe ham fra å nå målet om et OL-gull.

BEGYNNER Å BLI EN VANE: Marit Bjørgen deltok på sin tredje medaljeseremoni i dette OL. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BEGYNNER Å BLI EN VANE: Marit Bjørgen deltok på sin tredje medaljeseremoni i dette OL. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg hadde sett for meg at jeg skulle komme tilbake. Men jeg tenkte mer på det enn på enkeltting, sier han.

Nå har han mesterskapsgull i fire øvelser. Han mangler bare et slalåmgull - som virker ganske fjernt for øyeblikket.

- Men tror du det er oppnåelig på sikt?

- Det ligger langt unna. Men ingenting er umulig, sier han til Dagbladet.

Sprintstafatten kan ryke
Marit Bjørgen er i ferd med å bli den store dronningen av Whistler. Men hun er ikke blitt blasert riktig ennå.

- Dette var like stort som sist. Vanvittig artig, sier Marit etter å ha fått sitt andre gull.

Hun har muligheten på mange flere også, men fortsatt vet hun ikke om hun vil gå sprintstafett eller ikke. Avgjørelsen tar hun trolig i løpet av lørdagen.

- Hvis jeg kan spare meg enda bedre til den vanlige stafetten og tremila står jeg nok over sprintstafetten. Det er i så fall den jeg velger bort, sier hun.

MISSET PALLEN MED TO CENTIMETER: Kristin Størmer Steira havnet på en uhyre bitter fjerdeplass på 15-kilometeren, men hun viste seg likevel blant tilskuerne på medaljeseremonien. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MISSET PALLEN MED TO CENTIMETER: Kristin Størmer Steira havnet på en uhyre bitter fjerdeplass på 15-kilometeren, men hun viste seg likevel blant tilskuerne på medaljeseremonien. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer