Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skudd i blinde

Spillerne kan ikke se ballen, men de kan høre den. Inni ballen er det nemlig bjeller.

Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund er et særforbund for bevegelseshemmede, synshemmede, hørselshemmede og mennesker med utviklingshemming.En positiv grunnholdning til å integrere funksjonshemmede i norsk idrett er en forutsetning for å lykkes med den pågående integreringsprosessen.

Velkommen til goalball - et lagspill og ballspill for svaksynte og blinde:

Hvert lag består av tre spillere som alle har på seg slalåmbriller med helt svart glass. Dermed spiller det ingen rolle om personene i utgangspunktet har syn som en ørn, er svaksynt eller blind. Med blindfold ser alle spillerne likevel akkurat like lite.

Nemlig null og niks.

Andreas spiller for Oslo Goalballklubb, en klubb han i 1999 var med å starte opp og er leder for.

-  Blant funksjonshemmede har individuelle idretter som svømming, løping og sykling vært mest vanlig. Mange blinde har aldri kastet en ball før, for det er jo ikke kult når man ikke ser. Men nå har vi fått en idrett som både er lagspill og ballspill. Goalball er derfor en idrett i sterk vekst for synshemmede, sier Andreas Strand til Dagbladet.

KLUBBEN I MITT HJERTE

Klubb: Oslo Goalballklubb Stiftet: 6. januar 1999 Antall medlemmer: Ca. 40 Idretter: Goalball

Spillerne befinner seg på hver sin side av den 18 meter lange og ni meter brede banen. Det er to «kantspillere» og en i midten.

Banker i gulvet

For å gjøre det enklere for spillerne å orientere seg er alle banemerkingene markert med tau som er teipet fast i gulvet. Slik kan spillerne føle seg fram til hvor de befinner seg innenfor lagets avmerkede område på banen.

-  Det går med noen ruller teip hver gang, så vi har et ganske stort teipbudsjett i løpet av en sesong, sier Andreas.

Ballen som brukes, ser ut som en basketball, men er tyngre og har bjeller inni for at spillerne skal kunne lytte seg til hvor ballen kommer og så kaste seg ned for å stanse den før den ruller over mållinja. Hele kroppen kan benyttes til å stanse ballen.

-  En kamp varer i 2x10 minutter, og man må kaste ballen innen ti sekunder fra man har reddet den. Hvis man skal sentre til en medspiller, så banker den personen i gulvet slik at man kan høre hvor medspilleren er, sier Andreas Strand.

De må organisere alt selv.

Savner en trener

-  Vi skulle gjerne hatt en trener, men det er vanskellig å få tak i en. Fortsatt er det mange som ikke vet hva goalball er, sier Strand.

Internasjonalt har sporten derimot en del år på baken. Goalball ble opfunnet allerede i 1946, av østerrikske Hanz Lorenzen og tyske Sepp Reindle - som et ledd i rehabiliteringen av synsskadde krigsveteraner. Sporten debuterte i Paralympics i Toronto i 1976, og har vært med i alle Paralympics siden.

I Aten ble Danmark mestre etter å ha slått Sverige i finalen.

Tredobbelt

Norges første internasjonale mesterskap var C-EM i Israel i august. I konkurranse mot Nederland, Belgia, Kroatia, Italia, Ukraina og vertsnasjonen endte Norge på nest siste plass. -  Paralympics i Beijing i 2008 er en motivasjonsfaktor for oss. Om det er et realistisk mål gjenstår derimot å se. Vi deltar i stadig flere turneringer i Norge og Sverige for å få mer rutine, sier Andreas Strand - som også er spiller og lagansvarlig for det norske landslaget.

I Norge har det vært organisert trening i goalball bare de siste fem-seks åra, men sporten har fått et miljø i Oslo, Bergen, Stavanger og Bodø.

I helga var det NM. Oslo Goalballklubb stilte med tre lag - og det hele utviklet seg til et klubbmesterskap. Klubben vant nemlig tredobbelt. Andreas Strand oppsummerer moroa kort og dekkende:

-  Kjempebra!

BJELLEKLANG: Svaksynte Maia Sargenius i aksjon under en trening i goalball, en av få idretter som gir synshemmede muligheten til å være med på både lagspill og ballspill. I goalball brukes en ball med bjeller inni slik at man kan høre ballen man ikke ser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media