Fjerdeplass på Duestad i OL

Skuddet som ødela: - Skjønner at det ryker der

Jeanette Hegg Duestad (22) tok seg til OL-finalen med et nødskrik etter nervedrama. Finalen ble en thriller.

NESTEN: Jeanette Hegg Duestad endte på fjerdeplass i 50m rifle, helmatch i OL. Video: Discovery+. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Jeanette Hegg Duestad (22) ble nummer fire på 50 meter rifle helmatch i Tokyo.

Den norske jenta lå lenge an til en medalje, men på det nest siste skuddet glapp OL-medaljen for Duestad. Med et 8,6-skudd (10,9 er best) falt hun ned fra tredjeplass til fjerdeplass - før hun falt utenfor pallen på neste og siste skudd for hennes del.

Dermed blir det nok en gang den sure fjerdeplassen for 22-åringen, som møter norsk presse med røde øyne i mixed. Det er ikke 8,6-skuddet hun kommer til å tenke på utover kvelden.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Til syvende og sist så er det kanskje hele finalen. Jeg kan ikke legge alt på det ene skuddet, for jeg kunne hentet mer poeng på kne, jeg kunne hentet mer på de ti første skuddene på stående. Det er lett å legge alt på 8,6 der, men til syvende og sist så leverer jeg det jeg kan der også, selv om jeg ser det er mye puls, så ville den rett og slett ikke inn, sier Duestad til Dagbladet.

- Jeg har et par dårlige niere på de første ti skuddene der også. Det er det samme som skjer. Jeg ble stående litt lenge og så er det mye puls, og da må du bare tørre å presse gjennom. I åtte av ti tilfeller går det kanskje inn, og nå ville det ikke. Du ser når det smeller at det ikke går inn, men du får ikke gjort noe med det. Det er jo selvfølgelig kjipt og jeg skjønner at det ryker der, sier hun til et samlet norsk pressekorps.

- Kjipt

Hun ble også nummer fire på 10 meter luftrifle tidligere i OL. Da overrasket hun ved å levere over evne. I dag var hun blant medaljefavorittene, og derfor er det ekstra surt.

- Selvfølgelig er det kjipt. Jeg presterer godt igjen og gjør en god konkurranse. Det er veldig nært, noe som er utrolig kjipt, særlig når du har en fjerdeplass fra før også. Men til syvende og sist har jeg levert et bra OL, og det er det jeg må ta med meg, sier hun.

22-åringen sier det hadde vært «bedre å bli nummer sju eller åtte» enn nummer fire, slik hun føler det nå.

Trener Espen Berg-Knutsen syns det var «vondt spennende» å følge finalen.

- Jeg vet hvor små marginer det er. Jeg vet hvor lett det kan skje at det vipper ut et eller annet. Det vet kanskje ikke alle som ser på, sier Berg-Knutsen i mixed.

- Går det an å skyte bedre enn Duestad har gjort uten å få medalje i OL?

- Nei, det går ikke. Hun har skutt så bra hun kan uten å få medalje. Hun er fantastisk flink og hadde fortjent en medalje, det er vi alle enige om tror jeg, sier Berg-Knutsen.

FJERDEPLASS: JeanettHegg Dugstad endte på fjerdeplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FJERDEPLASS: JeanettHegg Dugstad endte på fjerdeplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Thriller

Etter en thriller av en finale, der det ble skutt 40 skudd før to av de åtte finalistene røyk ut, og deretter én og én forsvant på de neste enkeltskuddene, falt avgjørelsen da de var fem igjen.

Duestad lå som nummer seks etter sittende stilling, der hun normalt har det vanskeligst. På liggende skyting skjøt hun seg opp til en andreplass etter veldig imponerende skyting - blant annet med en serie på 53.1 (54,5 er maks).

Da hadde hun bare Yulia Zykova fra Russland foran seg (0,9 poeng opp).

Etter fem av potensielt 15 skudd på stående var stillingen uforandret. Da de var fem igjen, skjøt Duestad plutselig 8,6 - som ødela medaljehåpet fullstendig.

Hun ble slått ut på det neste skuddet og fikk nok en gang den sure fjerdeplassen i OL. Hun var fattige 0,6 poeng unna bronsen.

GRATULASJONER: Duestad gratulerer sveitsiske Nina Christen med OL-gullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRATULASJONER: Duestad gratulerer sveitsiske Nina Christen med OL-gullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nina Christen leverte fantastisk på den stående skytingen og vant gullet foran Yulia Zykova. Yulia Karimova tok bronsen.

- Det har vært over all forventning. Det bare vil seg ikke. Det har ikke noe med skytinga hennes å gjøre, sier Jenny Stene om Duestads OL til Dagbladet.

Hovedpersonen selv skal prøve å ta med seg det positive hun har levert i OL, og ikke fokusere på at medaljen glapp.

- Jeg skal ikke trekke meg ut alene. Den personen gidder jeg ikke være. Jeg skal være sosial med resten og bare få lov til å deppe litt for meg selv, og så skjønner alle det og alle føler på det samme når andre leverer som de gjør. Det betyr alt, sier Duestad, som skal ha en rolig kveld.

- Nå er jeg sliten, veldig sliten. Så det blir ganske rolig, sier Duestad, som tar sikte på Paris-OL om tre år.

- Ingen sur følelse

Jenny Stene var på sin side tre små poeng unna finaleplass på en 13. plass, etter å ha ligget lenge rundt 20. plass.

NÆRE: Jenny Stene ble nummer 13. Foto: Bjørn Langsem
NÆRE: Jenny Stene ble nummer 13. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg har ikke noe sur følelse for at jeg er så nære, for jeg sitter hele veien med følelsen om at jeg er milevis bak de andre. Det er sånn skytingen føles i dag, men det er litt godt å se at de andre også har slitt, sier Stene til Dagbladet.

- Det har nok litt med vinden å si, ellers vet jeg ikke hva jeg skal ta tak i, fordi jeg føler jeg gjennomfører så godt jeg kan. Men det er litt vanskelig når du ikke får den gode flyten, sier hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer