Skuddklar

USA-proff Hege Riise (31) sikter mot å skyte Norge til EM-gull og seg selv inn i rekordbøkene. Med cowboyhatt og seksløper møtte hun Dagbladet i soloppgangen ved idylliske Sognsvann i Oslo.

I kveld tester Hege og resten av gulljentene EM-formen mot Canada. Den første kampen i sluttspillet er mot Frankrike mandag kveld.

Som jenteproff i Carolina Courage tjener Cowboy-Hege en halv million i året, og er i ferd med å bli fotballmillionær. På landslaget er hun på vei til å sette rekord. I EM i Tyskland jakter hun også mer gull.

- Som spiller anbefaler jeg USA. På hjemmekampene har vi mellom 4500 og 6000 engasjerte tilskuere. I tillegg får vi litt igjen for alt slitet. Selv tjener jeg 500000 kroner i året, inkludert bonuser. Kontrakten varer ut 2002, med opsjon på ett år til. VM i 2003 blir trolig avslutningen på karrieren, sier Hege Riise til Dagbladet.

Vil ta EM-gull

Går alt etter planen, setter hun ny landskamprekord med 153 kamper lørdag 7.juli. Det er datoen for EM-finalen i Ulm i Tyskland, et første mål for gulljentene fra Sydney-OL. Det neste er å ta det tredje EM-gullet.

- Linda (Medalen) har rekorden med 152 kamper. Hun er også toppscorer med 64 landskampmål, jeg er på fjerdeplass med 49, sier Hege - og vipper cowboyhatten bak i nakken.

- Gull og ny rekord høres bra ut, sier hun.

EM-sluttspillet gjør at klubben må unnvære henne og keeper Bente Nordby i fire kamper.

- Fordi dette er et mesterskap uten USA, går proffligaen sin gang under EM-sluttspillet. Laget mitt ligger helt sist, men serien er jevn. Et par seirer og vi er midt på tabellen, sier Hege Riise.

Chapel Hill, hvor hun bor, er foreløpig mer kjent for tobakkplantasjene og den brede dialekten enn for byens fotballjenter. Men fotballen vokser rekordraskt, både i North-Carolina og resten av USA. De offisielle tallene forteller om ni millioner fotballjenter fordelt på hele kontinentet.

EM-håpene

Målvakter: Bente Nordby (26), Carolina Courage Ingeborg Hovland (31), Klepp

Backer:
Brit Sandaune (29), Trondheims-Ørn Gøril Kringen (29), Trondheims-Ørn Anne Tønnessen (27), Kolbotn Bente Kvitland (26), Trondheims-Ørn Henriette Viker (27), Asker Ane Stangeland (21), Klepp Anne Bugge-Paulsen (21), Arna-Bjørnar

Midtbane/spisser:
Hege Riise (31), Carolina Courage Solveig Gulbrandsen (20), Kolbotn Monica Knudsen (26), Asker Ragnhild Gulbrandsen (24), Trondheims-Ørn Unni Lehn (24), Trondheims-Ørn Margunn Haugenes (31), Fulham Dagny Mellgren (23), Boston Breakers Christine Bøe Jensen (26), Kolbotn Anita Rapp (23), Asker Linda Ørmen (24), Kolbotn Trine Rønning (19), Trondheims-Ørn

- Kampene i proffligaen går enten på familiekanalen TNT eller CNN, og har mange millioner seere. Publikum elsker show, og opplever skikkelig trøkk både på banen og tribunen, sier Hege Riise.

- Amerikanerne har større fart, bedre teknikk og ballbehandling enn oss, men er mye dårligere organisert. En annen svakhet er at spillerne tar alt for store sjanser i forsvar, sier Hege Riise.

Trener yoga

Selv trener hun fem dager i uka med laget, i tillegg til kampene.

- Mandag, onsdag og fredag har vi to timers trening på formiddagen. Tirsdag og torsdag er langdager på fem- seks timer. Da er det først fotballtrening, etterfulgt av styrketrening og yoga, sier Hege Riise.

I starten på proffkarrieren var det mest løping, og lite balltrening. Nå er det blitt mer spill, til Heges store tilfredshet. Da hun reiste til USA hadde hun problemer med knærne, og måtte stå over fotballtreningen i janur til mars. Nå styrer hun midtbanen som i 1995 da hun ble kåret til verdens beste fotballspiller, vinner baller og setter i gang spillet. Hun tar også alle dødballene, er stabil på cornerserven og har foreløpig to mål og fire målgivende pasninger i proffligaen.

I Carolina er alle enige om at Hege Riise er lederen på laget. Ikke gjennom det hun sier, men gjennom spillet ute på banen.

I SKUDDET: Som USA-proff tjener Hege Riise (31) en halv million kroner i året. I EM-sluttspillet sikter hun mot et nytt gull. I kveld tester Hege og resten av gulljentene EM-formen mot Canada på Hønefoss.