Nordmennene tapte tid til Cologna

Skuffelse for de norske sammenlagtkandidatene - tapte mye til Cologna

Poltoranin vant fellestarten foran Harvey og Larkov.

STERKEST: Aleksej Poltoranin vant spurten foran Andrej Larkov og Alex Harvey. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
STERKEST: Aleksej Poltoranin vant spurten foran Andrej Larkov og Alex Harvey. Foto: Jon Olav Nesvold/BildbyrånVis mer

(Dagbladet): Aleksej Poltoranin var igjen sterkest i klassisk og spurtet ned konkurrentene på oppløpet etter en knalltøff 15 km klassisk fellesstart.

Det ble en vanskelig dag for de norske sammenlagtkandidatene på 15 km klassisk fellesstart i Val di Fiemme. Hverken Holund eller Sundby hadde dagen og tapte tid til motstanderne i sammendraget i touren.

Med fem kilometer igjen av løpet stakk en tetgruppe med blant andre Alex Harvey og Dario Cologna avgårde og Sundby og Holund klarte ikke å være med.

- Sundby virker sliten, det er ikke noe trøkk i stavtakene hans, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland da Sundby slapp teten.

- Det er skremmende ræva. Jeg er rett og slett ikke god nok. Jeg irriterer meg over at det går så opp og ned med meg. Noen dager er bra, mens andre er altfor dårlig sa Sundby til NRK etter rennet.

Sundby har 21 sekunder opp til Ustjugov og 28 sekunder opp til Poltoranin som ligger på andre- og tredjeplass sammenlagt.

Holund og Sundby tapte 26 og 29 sekunder og ble henholdsvis nummer åtte og elleve på etappen. Dermed får de et tøft utgangspunkt før morgendagens avslutningsetappe.

- Det var litt skuffende av de norske gutta det der. Vi hadde forventet å være med og dominere løpet mer. Det blir en jobb for gutta å gjøre i morgen nå, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

- De må gjøre en god jobb før dagen i morgen, så blir det en kamp opp bakken, fortsatte Løfshus til NRK.

Holund, Tønseth, Dyrhaug og Sundby kom samlet til mål og ble nummer åtte, ni, ti og elleve.

Holund har nå 51 sekunder opp til tredjeplassen sammenlagt.

- Det er ikke verre, nei. Jeg trodde det skulle bli stygt etter i dag. Det var tøft, jeg følte meg bra før start, men det ble gått beinhardt fra start og det virket ikke som om de foran meg ble slitne, sa Holund til NRK.

- Det blir tøft, men jeg skal forsøke alt jeg kan, sa Holund om en pallplass etter morgendagens etappe.

Positivt av Tønseth

Med Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund borte var det Didrik Tønseth som endelig viste seg fram og hengte lengst med av de norske.

Siden andreplassen i åpningsrennet i Kuusamo har Tønseth slitt, men her viste han at formen nærmer seg. Men selv ikke Tønseth klarte å henge med på den siste runden da kvartetten Harvey, Cologna, Poltoranin og Larkov skrudde opp farten ytterligere på den siste runden.

Høyt tempo

Det ble sattt opp et voldsomt tempo inn mot det første spurtpunktet på den andre runden. Sergej Ustjugov, Aleksander Bolsjunov, Aleksej Poltoranin og Dario Cologna nærmest spurtet opp bakken og tok de fremste spurtpoengene, mens Sundby og Holund tok det mer med ro og var på plassene bak kvartetten.

Halvveis var det fjorten mann med i tetgruppen, deriblant fire nordmenn i Sundby, Holund, Tønseth og Iversen.

Også på den andre innlagte spurten var Ustjugov sterkest og tok nye fem sekunder på Cologna, som begge tok nye sekunder på Sundby og Holund.

Men Ustjugov brukte mye krefter på de innlagte bonussprintene og da Poltoranin stakk etter spurtpunktet var Ustjugov for stiv til å henge på.

Dermed tapte den store russeren mye tid i sammendraget. Ustjugov ble til slutt nummer 14, 42,8 sekunder bak Poltoranin.