Skuffende uten gull

LATHI: Med fire nordmenn blant de ti beste på tremila burde vi kanskje være fornøyd, men egentlig er alt annet enn gull for dårlig når de beste løperne ikke engang stiller på startstreken.

For all del: Jeg gratulerer Frode Estil med sølvet. Det var en kjempeprestasjon, men sølv er langt fra gull, selv om forskjellen her bare var 1,35 meter på en tremil.

  • Erling Jevne var ærlig nok til å innrømme at fjerdeplassen kunne vært et par plasser dårligere om de beste hadde vært med. Når verken Per Elofsson, Thomas Alsgaard, Mika Myllylä, Jari Isometsä eller Johan Mühlegg stiller, er det faktisk ikke så mange andre gullkandidater enn Hjelmeset og Estil. For større er ikke langrennssporten.
  • Er nivået dårligere nå enn i 80-åra? Flere insidere mener det. Se på Harri Kirvesniemi . Han er snart 43 år og tok sitt første finske mesterskap for 23 år siden. Det må være rart for Oddvar Brå som turist her i Lahti å være vitne til at «Kirves» fortsatt hevder seg blant de beste, over ti år etter at han selv la opp. Bortsett fra fotballkeepere, er det få idrettsutøvere som kan hevde seg i den alderen.
  • Derfor var det så fint at Andrus Veerpalu fra Estland vant i går. Flere enn nordmenn, svensker og finner kan altså vinne langrenn. Veerpalu lever i en helt annen og fattigere verden enn vår norske. Jeg så treneren hans etter rennet, men trodde umiddelbart at det var en litt sliten finsk tilskuer, inntil en enslig estisk fotograf og gratulasjonsrop nede fra målområdet røpet at det var trener Mati Alaver .
  • Veerpalu er ikke en mann med mange ord eller store fakter. Han takker laget og Mati og sier på sin saktmodige og alvorlige måte at det er viktig at små nasjoner hevder seg. Mest glad ble han da han fikk en mobiltelefon i hånda da Frode Estil gikk over mål to hundredeler for seint - han fikk president Lennart Meri på tråden som i ellevill glede gratulerte.

Litt glad inni meg blir jeg også da Veerpalu sier at han takker Magne Myrmo for de gode skiene, verdens siste verdensmester på treski som ble satt ut av det norske smøreteamet fordi han var for gammel(!), fikk vist hva han er god for.

  • Men tidligere på dagen var det vondt å være vitne til Mika Myllyläs skjebne. Med rusten stemme og blanke øyne prøvde han å forklare hvor tungt det var å ikke få starte i VM på hjemmebane. Han framsto som en plaget mann, preget av den forståelige mistanke som nå rettes mot de finske løperne. Mika er jaget vilt etter at han ga seg i pausen under jaktstarten akkurat da finnene fikk beskjed om Isometsäs positive dopingtest.
  • Isometsä-skandalen har skaket opp hele den finske herrelangrennstroppen. Både utøvere og ledere er triste. Dopingsaker har mange ofre, både skyldige og uskyldige. Derfor er den norske regjeringens forslag om å kriminalisere dopingbruk også interessant i et internasjonalt perspektiv. Gjennom politietterforskning vil det være lettere å finne fram til den såkalte «Mr. X», legen som samarbeidet med Isometsä.

Men inntil videre må finske ledere og utøvere finne seg i å leve med mistanken. Fordi de ikke har tatt antidoping-arbeidet alvorlig nok.

<B>JUBEL UTEN STJERNER:</B> Frode Estil og Andrus Veerpalu hadde neppe jublet slik hvis alle de største langrennstjernene hadde stilt opp på gårsdagens tremil.