SPILLET OVER: Aleksandr Legkov, her sekunder etter at han gikk først i mål på femmila i Sotsji, er diskvalifisert, utestengt og naglet til dopingskandalen av IOCs displinærutvalg. Martin Johnsrud Sundby rett bak i bildet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SPILLET OVER: Aleksandr Legkov, her sekunder etter at han gikk først i mål på femmila i Sotsji, er diskvalifisert, utestengt og naglet til dopingskandalen av IOCs displinærutvalg. Martin Johnsrud Sundby rett bak i bildet. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

IOC slår fast at Legkov dopet seg i Sotsji

- Skuffende. Veldig skuffende

Martin Johnsrud Sundby etterlyste mer informasjon om de OL-utestengte russerne som fortsatt får gå verdenscup. Mandag fikk han alt IOC har på Aleksandr Legkov.

(Dagbladet): Det har hersket vilt kaos rundt de dopingmistenkte russiske langrennsløperne denne sesongen.

Helt siden Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Julija Ivanova ble utestengt før Tour de Ski i fjor, har stadig nye detaljer om det sjokkerende dopingjukset under Sotsji-OL kommet fram.

Løpernes midlertidige utestengelse fra konkurranser gikk ut 31. oktober, og dermed har de seks vært klare for verdenscupkonkurranser på tross av at de underveis i denne prosessen har blitt livstidsutestengt fra OL.

Det fikk blant andre verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby til å reagere før den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen.

- Jeg tror vi alle bare sitter og venter på den neste dommen, eller den neste kjennelsen. Dette er det ingen som tjener på. I hvert fall ikke idretten vår, sa Sundby da.

- Jeg går liksom og venter på en positiv prøve som kan legge denne saken død og gi oversikt for alle, men det har man ikke enn så lenge.

Fatal liste

Positive dopingprøver fra Sotsji kommer ikke til å dukke opp nå. Systemet russerne utviklet til Sotsji var laget med det formålet å sørge for at positive dopingprøver forsvant.

Kort fortalt laget russerne et skyggelaboratorium som hadde ren urin fra utøvere som sto på den såkalte «hertuginne-lista». Denne lista fikk navnet etter dopingcocktailen den tidligere labsjefen Grigorij Rodtsjenkov spesial-lagde for at disse utvalgte utøverne skulle prestere maksimalt under OL.

Sto du på denne lista var du, ifølge IOC, beskyttet mot positive dopingprøver av den russiske staten.

Rodtsjenkov, som er IOC-utvalgets kronvitne mot de russiske løperne, fortalte også om det spesielle apparatet den russiske sikkerhetstjenesten utviklet for å åpne de forseglede dopingprøvene, uten at det ble oppdaget.

Små skrapemerker på innsiden av forseglingen viser derimot at dopingprøvene er blitt tuklet med i etterkant av forseglingen.

Legkovs avlagte prøver fra OL er altså åpnet, innholdet er kastet, og det som ifølge IOCs disiplinærpanel var en positiv dopingprøve, er erstattet med Legkovs rene urin fra sommeren 2013.

Dermed fins det heller ingen positive dopingprøver fra Sotsji.

Alle ryker ut

Alt den tidligere laboratoriesjefen Rodtsjenkov har fortalt etterforskerne, har vist seg å stemme overens med funnene de har gjort i etterkant av forklaringene hans.

Systemet som er avdekket er så komplekst, skriver IOC i utestengelsesbegrunnelsen, at man ikke kunne være involvert i det uten å vite det.

I tillegg levner disiplinærutvalget de fem andre russiske langrennsløperne på «hertuginne-lista» ingen sjanse til å få mildere straff når deres begrunnelser kommer.

IOC regner det som sikkert at utøvere som sto på Rodtsjenkovs liste har visst at de både var dopet og at de ble beskyttet mot å teste positivt.

- I denne konteksten mener disiplinærkomiteen at OL-deltakelse i Pyeongchang 2018 for noen av utøverne som har vært direkte involvert i denne skandaløse dekkoperasjonen under det forrige OL i Sotsji, vil være enda et slag mot integriteten til de Olympiske Lekene, skriver komiteen i begrunnelsen mot Legkov.

- Uholdbart

- Dagens utvikling er både trist og skuffende. Veldig skuffende, skriver Martin Johnsrud Sundby i en sms til Dagbladet etter å ha fått med seg IOCs begrunnelse.

Paradokset for både Sundby og de andre verdenscupløperne er at verken Legkov eller noen av de andre russerne er utestengt fra den kommende verdenscupen på Lillehammer.

- Vi får stadig mer informasjon om bakgrunnen for IOC sin beslutning og dette er ødeleggende for alle som følger langrennssporten. Samtidig må vi stole på at FIS gjør de riktige vurderingene og at det er tett dialog med WADA, IOC og andre om det som skjer videre. At utøvere ikke får delta i OL, men deltar i verdenscup, viser med all tydelighet hvor kompliserte disse sakene er. Det er viktig med avklaringer så raskt som mulig. Situasjonen nå er uholdbar, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, til Dagbladet.

Svarer i pressemelding

Det internasjonale skiforbundet, FIS, har avventet situasjonen lenge, til tross for at FIS-president Gian Franco Kasper lovet en avklaring før forrige helgs sesongstart.

Også IOC spiller ballen over til FIS i Legkov-kjennelsen.

- Sanksjoner utover de som gjelder for OL, skal utføres av det internasjonale skiforbundet, skriver IOC i dommen.

- FIS vil svare i en pressemelding på et senere tidspunkt, skriver kommunikasjonssjef i FIS, Jenny Wiedeke, i en sms til Dagbladet.

Hun kan ikke si noe om når denne pressemeldingen kommer. Samtidig henger usikkerheten over de russiske utøverne, og spesielt Aleksandr Legkov.

Legkov og de rundt ham ble ikke imponert over IOC-dommen mot ham, og skal anke den inn for idrettens voldgiftsrett, CAS.

- Jeg synes ikke IOC-bevisene viser noe nytt. Det er det samme som før når det gjelder opplegget til Rodtsjenkov. Vi vet ikke hva som skjedde bak kulissene og er rystet over avgjørelsen. Aleksandr har det helt forferdelig og synes det er vanskelig å leve et normalt liv nå, sier Legkovs tyske trener, Markus Cramer, til Dagbladet.

Legkov er uansett ikke aktuell for verdenscupen på Lillehammer. Så langt har han bare gått den svenske sesongåpninga i Gällivare.

- Akkurat nå er Aleksandr i Davos, hvor han har vært i åtte dager allerede og lader opp til å gå 15 kilometer fristil der. Han forsøker å trene som normalt, men det er vanskelig når situasjonen er som den er. Det er grusomt både for Aleksandr og for langrennssporten. Hva skal han gjøre nå? Det er en umennskelig situasjon å være i, sier Cramer.