Astrid Uhrenholdt Jacobsen og utøverkomiteen i Idrettsforbundet sier nei til politiske markeringer i OL

Skuffer utenlandske venner

Hvorfor sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen og andre norske idrettsstjerner nei til politiske markeringer på seierspallen i OL?

SLIK VIL NORGE PLUTSELIG IKKE HA DET: En legendarisk seierspall etter 200 meter under Mexico-OL 1968. Nå sier dessverre Astrid Uhrenholdt Jacobsen og de andre stjernene i Idrettsforbundets utøverkomite at denne markeringen var helt feil. FOTO:AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDT i det politiske dramaet om sosial urettferdighet i USA, sier privilegerte norske idrettsutøvere nei til sosiale markeringer på seierspallen i OL.

Den nasjonale utøverkomiteen med skihelten Astrid Uhrenholdt Jacobsen som leder, synes riktignok at OL-deltakerne «skal ha full ytringsfrihet under lekene»:

  • Men altså ikke så full frihet at utøverne skal få lov til å vise hva de mener verken under åpnings -og avslutningsseremoniene eller på seierspallen.

52 år etter at Tommie Smith og John Carlos løftet de svarte hanskene på den olympiske seierspallen i Mexico for å minne verden om borgerrettskampen i USA, sier kremen av norske idrettsstjerner nå at disse to legendariske amerikanske sprinterne aldri skulle ha gjort noe sånt.

Den holdningen kan ikke stå uimotsagt.

FOR akkurat i disse dager trenger ledelsen av den internasjonale olympiske komité (IOC) mest mulig motstand. Slik Peter Norman, den australske sølvvinneren fra 200 meter i Mexico-OL 1968, modig sto opp mot idrettspampene til støtte for de to amerikanske konkurrentene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer