Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skuffet Astrid etter gullet: - Det er kanskje karma

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (31): - Jeg vet at jentene ville vært rause med meg om jeg hadde ødelagt gullet.

GULLTRØST: Astrid Uhrenholdt jubler for stafettgull sammen med Ingvild Flugstad Østberg etter den dramatiske OL-stafetten.
GULLTRØST: Astrid Uhrenholdt jubler for stafettgull sammen med Ingvild Flugstad Østberg etter den dramatiske OL-stafetten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt trodde hun hadde ødelagt for stafettgullet da hun

- Det er tre andre som går veldig bra, som rydder opp. Det er veldig rart å vinne noe, når jeg selv hadde en dårlig dag på jobben. Men jeg ga iallfall alt jeg hadde, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

På den internasjonale pressekonferansen satte hun seg først litt bak de tre andre jentene, før Ingvild Flugstad Østberg sørget for at hun kom seg helt fram til podiet sammen med resten av gulljentene.

Her passer alle på laget på hverandre.

Mens de andre svarte på spørsmål, så var Uhrenholdt Jacobsens eneste ord på den presseseansen «ja» - på spørsmål fra salen om ankerkvinnen og gulldama Marit Bjørgen nå kunne ta igjen Ole Einar Bjørndalen som tidenes mestvinnende olympier.

Begge står med 13 medaljer hver - men Bjørndalen har med sine åtte fortsatt en gullmedalje mer.

SÅ INGEN TING: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var så sliten at synet sviktet på vei ned mot stadion. Hun tok seg helt ut, men gikk på en real smell.
SÅ INGEN TING: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var så sliten at synet sviktet på vei ned mot stadion. Hun tok seg helt ut, men gikk på en real smell. Vis mer

Det var lenge siden Astrid Uhrenholdt Jacobsen har gått renn, men hun har hatt gode hardøkter her, og følte at hun var klar for stafetten.

- Det føltes veldig bra den første runden, så jeg har ikke noe godt svar på hvorfor det var som om bryteren ble skrudd av på starten av andre runden, sier hun.

- Det kom veldig overraskende på meg.

Overrasket over at hun fikk sjansen

Hun var så «langt nede i kjelleren» etter sin andreetappe, at hun ikke fikk med seg at Ragnhild Haga tok inn nesten alle sekundene, og fikk sendt Marit Bjørgen ut på sisteetappen praktisk talt i ryggen på Stina Nilsson.

- Jeg hadde ikke syn engang da jeg kjørte ned på stadion. Men jeg er glad for at vi har vært her lenge, slik at jeg visste hvordan jeg skulle kjøre inne på stadion.

Da Marit Bjørgen knuste Stina Nilsson inne på stadion hadde hun nettopp kommet seg igjen.

- Jeg har sikkert vært den eneste som har vært sikker på at Marit kom til å Stina. Marit er litt sånn: Når alle sier at hun ikke får det til, så får hun det til.

- Var du i tvil om du skulle si ja til å gå en etappe?

- Jeg var litt overrasket over at jeg fikk sjansen, siden jeg ikke fikk gå 10-kilometeren. Men jeg tror trenerne har sett at jeg har vært i god form, selv om jeg ikke viste det i dag.

- Om jeg hadde vært på trening slik jeg var på etappen i dag, så ville jeg aldri sagt ja til å gå.

TUNGT Å REISE SEG: Uhrenholdt Jacobsen ble liggende lenge på baken før hun klarte å reise seg etter etappen.
TUNGT Å REISE SEG: Uhrenholdt Jacobsen ble liggende lenge på baken før hun klarte å reise seg etter etappen. Vis mer

- Hva betyr det å få dette gullet?

- Jeg tror det kommer til å bety mest på sikt, når det har sunket inn. Når jeg er ferdig med skuffelsen. Men samtidig har jeg gått så mange renn i OL hvor det har vært nesten, og litt uhell, at kanskje er det litt karma at jeg får betalt nå.

- Verden er jo rar.

- Det var veldig frustrerende å være i Sotsji å vite at man var i god form, men sleit med utstyret. Jeg husker ennå hver meter av stafetten jeg gikk i Sotsji, for den var så frustrerende.

- Ville ikke fortsatt

Hun mistet broren sin rett før OL-starten for fire år siden, men ble værende i Russland en stund, og gikk også en etappe på det norske laget som endte på femteplass.

Med tre andre gulljenter ved siden av seg, så felte Uhrenholdt Jaobsen fortsatt tårer på pressekonferansen - en god time etter stafetten.

TRØST AV ERNA: Statsminister Erna Solberg i prat med Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter stafetten.
TRØST AV ERNA: Statsminister Erna Solberg i prat med Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter stafetten. Vis mer

- Det er så mange følelser som kommer på en gang; frustrasjon over å ødelegge, og så kan vi likevel feire. Det er veldig rart å takle begge deler på en gang.

- Men det ligger så vanvittig mye bak. Jeg tror helt ærlig at uten det som skjedde i Sotji, så hadde jeg ikke vært skiløper i dag. Det har vært en vanvittig drivkraft til å fortsette å satse og holde på, sier hun til Dagbladet.

- Sånn sett blir det litt sånn at ting faller på plass til slutt.

Klarte ikke si noe

- På et aller vis føler du at denne medaljen uansett er litt fortjent?

- Ja, men ikke på grunn av innsatsen i dag, men mer for alt jeg har gitt hele veien.

Hun er i sitt tredje OL, men dette stafettgullet er det første gang hun står øverst på seierspallen i OL-sammenheng.

- Jeg har vært bra forberedt til alle tre, men det har ikke villet seg tidligere. Jeg følte at jeg reiste hjem fra Sotsji som verdens beste skiløper, uten medalje. Nå kan jeg iallfall reise hjem med en medalje, men om jeg føler meg som verdens beste, det er noe annet.

- Jeg klarte ikke å si et kløyva ord. Det var bare gråt og følte lykke og frustrasjon på en gang.

- OL vil alltid være følelser

Det som så skrekkelig ut en stund, endte til slutt i norsk lykke. Men Astrid Uhrenholdt Jacobsen vet at jentene ville tatt godt vare på henne uansett.

- Om vi ikke hadde fått medalje på grunn av meg, så ville de likevel vært så rause med meg, det vet jeg. De hadde aldri kjefta, men løftet meg opp. Det er egentlig sterkere enn at vi tok gullet. Det er styrken i laget vårt.

- OL vil for meg alltid være noe som for alltid vil involvere vanvittig med følelser, framfor noe annet.

- Har du lyst til å gå tremila neste søndag?

- Ikke i dag, og ikke i morgen. Men det er heldigvis lenge til tremila, så vi får se hva trenerne mener når det nærmer seg.

STAFETT: Det var stor spenning i studio under kvinnenes stafett lørdag. Slik reagerte svenskene da de så Marit Bjørgen slå Stina Nilsson i siste etappe. Video: Expressen TV Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!