FULLVERDIG MEDLEM: Etter å ha vært suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) i lang tid, er Russland nå innlemmet i igjen. Foto: NTB Scanpix
FULLVERDIG MEDLEM: Etter å ha vært suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) i lang tid, er Russland nå innlemmet i igjen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russland innlemmet i WADA igjen

Skuffet etter WADA-avgjørelse:
- Nulltoleransen mot doping er død

RUSADA ble torsdag godkjent av Verdens antidopingbyrå (WADA). Det vil si at russerne nå får delta i alle idretter igjen.

WADA holder for tiden sin kongress på Seychellene. Der ble avgjørelsen tatt torsdag. Det vil si at russiske utøvere nå får innpass i alle idretter, slik som før.

Ifølge NTB skal det ha skjedd med et klart flertall, der ni medlemmer av komiteen stemte for russisk gjeninnsettelse, mens to stemte imot. Én representant avsto fra å stemme.

Det var forventet at dette skulle skje, til tross for stor motstand fra blant andre Linda Hofstad Helleland, visepresident i organisasjonen. Antidoping Norge har også uttrykt sterk motstand til at RUSADA igjen skulle være fullverdig medlem.

Dagbladets kommentator, Esten O. Sæther, kaller det hele for «en historisk skandale».

McLaren-rapporten

Utestengelsen kom i 2015 som en konsekvens av McLaren-rapporten. Den avslørte omfattende, organisert doping i Russland. WADA forventet da at Russland ryddet opp.

- I dag bestemte et flertall av WADA-styret å innlemme RUSADA som et fullverdig medlem under strenge betingelser, sier WADA-president Craig Reedie til byråets twitterkonto.

Reedie opplyser videre at Russland nå har en klar frist til å gi WADA tilgang til det mye omtalte dopinglaboratoriet i Moskva, inkludert prøver. Hvis de ikke oppfyller dette kravet, blir avgjørelsen opphevet.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er skuffet.

- Vi tenker først og fremst... Som ren utøver hadde jeg hatt en forventning om at man gjorde det som var mulig for å avklare om det var begått brudd på dopingbestemmelsene eller ikke. Men her er det sannsynligvis flere hundre prøver fra utøvere som er gjemt bort på laboratoriet i Moskva. Man må komme til bunns i om de er skyldige eller ikke. Og da må man analysere den informasjonen og prøvene, sier Solheim til Dagbladet.

SKUFFET: Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUFFET: Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Svekker antidopingarbeidet

Nå er altså RUSADA inne i varmen igjen uten at dette er gjort. Solheim uttrykker størst skuffelse på vegne av utøverne som nå kommer til å nektes en startplass fordi det er en bedre russer på startstreken, som kan ha hatt en dopingmistanke mot seg, uten at denne er avklart.

Solheim mener også avgjørelsen svekker antidopingarbeidet.

- Det svekker også den styrkede tilsynsfunksjonen WADA nettopp har fått. At de gir Russland fri bane tilbake til antidopingarbeidet uten at de gir fra seg de opplysningene WADA ønsket, har jeg vanskeligheter med å forstå, sier Solheim.

Dopingekspert Mads Kaggestad mener avgjørelsen kommer for tidlig.

- De burde ikke tatt denne avgjørelsen før alle er enige om at de er klare. Det er ikke sånn at Russland skal sette premissene her, det er de som må gjøre det WADA ber om. Russland må være ydmyke i denne situasjonen, de skal ikke kunne file på kravene, sier Kaggestad til Dagbladet.

DOPINGEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOPINGEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Nulltoleransen er død

Den tidligere proffsyklisten mener som Solheim at avgjørelsen svekker tilliten til WADA og IOC, som er en stor del av organisasjonen.

- Nulltoleransen mot doping er død. Jeg vil ikke høre én IOC-representant snakke om nulltoleranse for doping lenger. Det funker ikke. De sier at det er viktig med antidopingarbeid, men til syvende og sist er andre ting viktigere. Det er det de nå må si når de snakker om doping, sier Kaggestad.

Han fortsetter:

- Jeg er oppgitt over at antidopingarbeidet alltid neglisjeres. Det viser bare at andre ting er viktigere. Det kan være gode grunner til det, særlig dette med markedsmekanismer, at Russland er en mektig idrettsnasjon. Jeg skjønner at det er en vanskelig sak for IOC, men antidopingarbeidet taper denne kampen.

Han legger til at det har skjedd mye bra på antidopingfronten de siste årene, men mener nå at én ting er spesielt viktig: Og det er å gjøre WADA helt uavhengig.