NIF-innsyn

Skuffet over egen ledelse: - Dette er ikke bare et glass vin til maten

Særforbundene reagerer etter det som er kommet fram i innsynsrundene i Norges idrettsforbund.

SVEKKES TILLITEN? Særforbundene er er skuffet over informasjonen som har kommet fram etter at NIF ga innsyn i regnskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SVEKKES TILLITEN? Særforbundene er er skuffet over informasjonen som har kommet fram etter at NIF ga innsyn i regnskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne uka begynte den tredje innsynsrunden i Norges Idrettsforbunds regnskapstall.

De to foregående rundene har avslørt flere kritikkverdige forhold rundt idrettens bruk av penger, deriblant rundt alkoholservering i forbindelse med idrettsarrangement som OL og VM.

I går skrev Dagbladet at Idrettsstyret brukte 49 545 kroner på en todagers strategisamling på Sørum gård, hvor det under en middag ble servert 11 flasker vin til 14 personer.

VG skrev også i går at konsulentselskapet First House til sammen har fakturert NIF over 10 millioner kroner over en periode på fire år.

Avsløringene har blant annet fått Knut Bjørklund, styreleder i Troms idrettskrets, til å be om at neste års ledermøte blir gjort om til et ekstraordinært ting, slik at man kan gjennomføre valg på hele Idrettsstyret.

Organisering av norsk idrett

  • Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) er fellesadministrasjonen til alle idretter i Norge.
  • NIF består av 54 særforbund, 19 idrettskretser, 366 idrettsråd og 12.178 idrettslag, og har 2.100.000 medlemskap.
  • Idrettstinget er den organiserte idrettens høyeste myndighet og avholdes hvert fjerde år. Neste planlagte idrettsting er i 2019.
  • Idrettsstyret er idrettens høyeste myndighet mellom idrettstingene.
  • Styret har som oppgave å gjennomføre de vedtak som er fattet på tinget, samt andre fellesoppgaver både nasjonalt og internasjonalt.
  • Ledermøtet avholdes årlig mellom idrettstingene. Der samles presidenter for særforbund og ledere av idrettskretser. På ledermøtet diskuteres idrettens satsingsområder, og styret avgir statusrapporter. Her fattes ingen vedtak, annet enn valg av medlemmer i valgkomite til idrettstinget.
  • Særforbundene organiserer og leder de ulike idrettsgrenene, og har ansvar for konkurransevirksomheten og utvikling av særidretten både nasjonalt og internasjonalt. Særforbundene er medlem av NIF og sine respektive internasjonale særforbund.

Kilde: Idrettsforbundet.no

- Nok er nok. Nå har allmennheten og idretten i Norge krav på at vi får en ledelse vi har troverdighet til. Det vil ramle ting ut av skapet også framover, men med et nytt styre, vil vi i hvert fall vite at de ser annerledes på ting, sa Bjørklund til NTB.

Dagbladet har i kjølvannet av de siste avsløringene snakket med en rekke kretsledere og særforbundspresidenter innen idretten for å høre deres meninger. De fleste reagerer på det som har kommet fram i disse innsynsrundene.

- Alvorlig

Golfpresident Marit Wiig mener det som har kommet fram er alvorlig.

- Det som gjør det ekstra alvorlig, er summen av alt. Totaliteten av det vi har fått innsikt i. Det er en pengebruk som jeg ikke synes er verdig vår organisasjon, sier Wiig til Dagbladet.

- Vi har vedtatt at vi ikke skal ha et ekstraordinært ting for å behandle de gjenværende punktene i rapporten til Bernander-utvalget. Disse punktene vil vi kunne behandle på et ledermøte, uten at det er ekstraordinært. Det medfører også høyere kostnader å ha ekstraordinært ting i stedet for ledermøte. Det er mange store og viktige spørsmål i norsk idrett vi også kan behandle på et ledermøte.

KRITISK: Marit Wiig. Foto: Golfforbundet
KRITISK: Marit Wiig. Foto: Golfforbundet Vis mer

Golfforbundet avventer NIFs forklaring på pengebruken. Utfallet kan endre holdningen til et eventuelt ekstraordinært ting. Men Wiik er klar på at hun mener at fakturaene som er lagt fram tærer på tilliten.

- Trist

Kåre Geir Lio, president i Håndballforbundet, betegner det som har kommet fram som trist. Han understreker at han ikke kan uttale seg om den faktiske pengebruken, da han ikke er informert om hele bildet.

- Jeg regner med at ledere får informasjon om dette fra NIF, så de kan svare ordentlig hvis de blir spurt om noe. Sånn det framstår, så tenker jeg at det er trist. Det er store beløp, synes jeg, sier Lio til Dagbladet.

Dagbladets kommentator mener det er på tide med et skifte i ledelsen i NIF. ​ Lio er klar på at dette er noe idretten må bestemme når den tid kommer, og han håper de unngår å kalle inn til et ekstraordinært idrettsting.

- Er det noe de bør unngå nå, så er det å bruke penger på et ekstra C-moment. Så det håper jeg vi slipper, sier Lio.

Tom Tvedt sier dette i en uttalelse til Dagbladet:

- Idrettsstyret er valgt til 2019, og jeg er mer innstilt enn noen gang på å stå løpet fram til neste idrettsting som idrettspresident, sier Tvedt.

TRIST: Det mener Kåre Geir Lio. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
TRIST: Det mener Kåre Geir Lio. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix Vis mer

Må se framover

Ketil Tømmernes, president i Friidrettsforbundet, mener innsynsrundene og den nye åpenhetskulturen er viktig.

- Sånn sett har jeg stor tro på framtida. Idretten må vise at vi fortsetter det som nå er påbegynt. Vi må fortsette å male på i samme grad som vi ser nå, og få åpenhet rundt hva pengene brukes til. Det er den eneste gangbare veien, sier Tømmernes til Dagbladet.

Tømmernes' inntrykk er at alle som var involverte i pengebruken, i dag er enige om at ting burde blitt gjort på en annen måte.

- Som sagt så synes jeg det er viktig at vi ser framover nå. Vi ser at det har blitt brukt penger på ting som ikke kunne blitt gjort i dag, for å si det sånn. Det sier seg selv hva norsk idrett mener om dette, sier friidrettspresidenten.

FOR ÅPNHET: Friidrettspresident Ketil Tømmernes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOR ÅPNHET: Friidrettspresident Ketil Tømmernes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Om Tvedts stilling sier han:

- Spørsmålet om hvem som skal sitte i øverste posisjon i Idretts-Norge, er et tema for forbundsmøter og ting. Tvedt er valgt, han er president, og det kommer ledermøter der det vil diskuteres, det som har kommet fram, sier Tømmernes.

Har tillit til Tvedt

Cato Bratbakk, president i Norges Svømmeforbund, sier at den seineste innsynsrunden viser at det er fortsatt er ting man må ta tak i når det kommer til pengebruken i perioden 2011-2015.

- Det at NIF nå er i en prosess for å ta tak i den type problemstillinger er nødvendig og bra. Vi ønsker alle at de pengene idretten får, skal brukes til det beste for å utvikle norsk idrett og gi flere barn og unge muligheten til å drive med idrett i sitt lokalmiljø, sier han til Dagbladet.

Han synes det er mye å bruke ti millioner kroner på konsultasjon, men presiserer at han forstår at det i enkelte tilfeller kan være behov for ekstern hjelp i kompliserte prosesser, som ved OL-søknaden. Han antar at NIF hadde gode grunner når de vurderte det som nødvendig.

HAR TILLIT: Cato Bratbakk, her sammen med visepresident Inger Grødem Haraldsen. Foto: Svømmeforbundet
HAR TILLIT: Cato Bratbakk, her sammen med visepresident Inger Grødem Haraldsen. Foto: Svømmeforbundet Vis mer

- Men det betyr ikke at jeg synes dette er en god bruk av fellesskapets penger, sier Bratbakk.

Bratbakk svarer kontant på spørsmålet om han ønsker et ekstraordinært ting neste år.

- For å være klar og tydelig; jeg har fortsatt tillit til Idrettspresident Tom Tvedt og Idrettsstyret. Jeg føler de har tatt grep for å rydde opp i den ukulturen om bruk av penger som har vært gjeldende i NIF. Jeg mener at det heller ikke er nødvendig med et ekstraordinært idrettsting nå. Vi har et idrettsting i 2019 og ledermøte i 2018.

- Sunt at man stiller spørsmål

Kirsten Borge er leder i Aust-Agder idrettskrets. Hun forstår at noen stiller kritiske spørsmål om bruken av pengemidler på bakgrunn av historiene som har kommet fram.

- Vi har et styremøte tidlig i januar, og inntil da må vi tenke litt over hva dette egentlig innebærer. Vi må rett og slett finne ut hva dette dreier seg om. De har et høyt budsjett, og om man bruker 5 millioner av et budsjett på 1,4 milliarder på å fremme Oslo som OL-hovedstad i 2022, så har ikke jeg noen innvendinger mot det. Et enstemmig idrettsting stilte seg bak den søknaden for OL i 2022. Utover det, så synes jeg det er vanskelig å uttale seg, sier Borge til Dagbladet.

Borge jobber selv i offentlig sektor, og har en forståelse for hvor nøktern man må være og hvordan man forvalter fellesskapets goder.

- Det er sunt at folk stiller spørsmål om hva man gjør og hvordan, sier Borge.

- Det må være opp til idrettsfamilien å vurdere om det er på tide med et skifte, og da må de be om et ekstraordinært idrettsting for å ta opp ting man synes er problematiske. Vi i idrettskretsene må møtes og finne ut vår felles holdning til dette, sier Borge.

Flertall imot ekstraordinært ting

Nordis Vik Olausson, leder i Akershus idrettskrets, sier til Dagbladet at de diskuterte et mulig ekstraordinært ting i november.

- Da landet flertallet i ledermøtet på at vi ikke behøvde det, men at vi ønsker å forskuttere innholdet i lovendringer som følge av rapporten til Bernander-utvalget, som igjen vedtas på neste ordinære ting. Det er kun Idrettsstyret som kan kalle inn til et ekstraordinært ting selv.

- Deres innstilling forandres ikke som følge av det som har kommet fram i mediene i løpet av de siste dagene?

- Jeg har lest det Esten (Sæther, Dagbladets kommentator, journ.anm.) har skrevet. Igjen så er det kun Idrettsstyret som kan kalle inn til et ekstraordinært ting. Jeg er mer bekvem med å diskutere dette internt i idretten enn i media, svarer Olausson.

- Heftig

Per Velde, president i Norges Motorsportforbund, beskriver alkoholbruken som heftig.

- Overdreven bruk av alkohol er ikke bra. Det er ikke riktig bruk av fellesskapets midler. Når man er oppe i 11 flasker på 14 personer, så tenker jeg at det er heftig, og det er ikke bare et glass vin til maten, da, sier Velde til Dagbladet, og fortsetter:

- Hvis vi som forbund har middag med for eksempel presidenten i Det internasjonale motorsportforbundet, så er det normalt å ha et glass vin til maten. Men det er noe helt annet enn å ha en «fest» etter maten.

Velde forklarer at Norges Motorsportforbund har retningslinjer når det gjelder alkohol.

- Vi må ha tillit til at han rydder opp. Hvis det er noen tilsvarende regninger som kommer fram i min tid, så kommer det definitivt til å bli å bli tatt opp som sak. Vi synes eksponeringen når det gjelder alkohol, er uheldig. Det virker overdrevent og vi bør passe på at det ikke skjer igjen. Hvis dette gjentar seg, for eksempel dette med 11 flasker på 14 personer, så mister jeg fort tillit, sier Velde.

President i Snowboardforbundet, Ola Keul, sier det er nødvendig og bra at opplysningene har kommet fram.

SNOWBOARDPRESIDENT: Ola Keul. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SNOWBOARDPRESIDENT: Ola Keul. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Men noe av det som nå er avdekket lar seg vanskelig forklare. NIF er avhengig av tillit fra medlemmer, frivillige, politikere og samfunnet for øvrig. Raset av negative enkeltsaker som følge av noen ukloke, økonomiske disponeringer kan begrave alt det bra NIF gjør og svekker tilliten. I NIFs 54 særforbund og 18 idrettskretser jobbes det som regel effektivt, godt og nøkternt, sier Keul til Dagbladet.

- Vi er glade for at NIF har vedtatt nye retningslinjer og rydder opp. Samtidig tærer alt det som nå avdekkes på tilliten til NIF og idrettsstyret. Snowboardforbundet ønsker for øvrig å behandle spørsmål om tillit i egen organisasjon.

- Tøffe tak

Det kom altså flere nye opplysninger på bordet etter innsynsrunden denne uka - blant annet dette med de 11 vinflaskene på 14 personer.

- Hvis det tallet er elleve flasker vin, det vet jeg ikke, så var det styret drakk. Så enkelt er det, sa idrettspresident Tom Tvedt til Dagbladet.

- Det jeg kan si er at dette idrettsstyret trådte til i 2015. Vi har fem, seks styremøter i året. Dere kan jo forestille dere hva dette styret har vært gjennom. Det har vært tøffe tak. Det har ikke vært enkelt, og det har vært viktig for styret å klare å kalibrere seg på denne veien, sier Tvedt.

Han fortsetter:

- Du refererer til Sørum Gård, det var en strategisamling som de fleste styrer har. Det var over to dager. Vi har ikke julebord eller noen juleavslutning, vi har gått ned på alt av representasjon. Dessverre har vi nesten kommet for langt, for idrettsstyrets medlemmer kvier seg litt for å reise ut og treffe organisasjonen. På det møtet fikk vi mat. Det var to dager, og vi fikk mat. Og vi hadde vin. Til de som ville ha det. Det var en strategisamling som var viktig for styret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer