Skuffet over FIS

Johannes Høsflot Klæbo mener Det internajsonale skiforbundet (FIS) burde ha gjort mer før coronasesongen.

MISFORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo er misfornøyd med FIS. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISFORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo er misfornøyd med FIS. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av desember valgte det norske langrennslandslaget å droppe alle verdenscuprenn før jul og Tour de Ski.

Nå har de norske stjernene gått nesten tre uker uten konkurranse og virkelig fått kjenne på konsekvensene av konkurransenekten.

- Det er selvfølgelig kjedelig å ikke få konkurrere. Det er det du trener for, men igjen, så var jeg litt forberedt på det. Vi visste at det kom til å bli en annerledes sesong. Vi visste at det ville skje ting, forteller Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Og det er nettopp vissheten om at det kunne skje ting som fører til litt irritasjon for Klæbo i retning Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Misfornøyd

Der for eksempel Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) tidlig tok grep før sesongen, valgte FIS å gjennomføre konkurranseplanen tilnærmet likt andre år. At forbundet aldri la noen reserveplan er Klæbo misfornøyd med.

- Jeg skulle ønske at FIS så at dette kunne skje, og at de burde ha en plan b eller c. Hadde vi holdt oss på én plass, hadde dette ikke skjedd, mener langrennsstjernen.

- Jeg tror, jo færre destinasjoner, jo mindre risiko er det. Der har vi jo forskjellig syn. Det jeg ønsker, er at de hadde hatt en plan b og c som hadde vært et alternativ. Nå er det ikke sånn, og så får vi krysse fingrene for at det går bra etter hvert, forteller Klæbo videre.

Sprintkollega Sindre Bjørnestad Skar synes det blir feil å være for kritisk til at FIS ikke endret planen da Norge, Sverige og Finland trakk seg fra verdenscupen, men mener forbundet burde gjort mer i forkant.

- Selvfølgelig kunne nok FIS, vi løpere og trenere vært mer på i løpet av sommeren og insistert på at det måtte gjøres ting. Men vi levde nok alle i troa på at dette skulle gå greit. Arrangørene har brukt millioner av euro og da kan man ikke plutselig ta fra noen arrangement, mener Skar.

Tar seg ikke nær av kritikken

I etterkant av Norges nei har reaksjonene utenfor Norges grenser rast. Mens Tysklands landslagssjef Peter Schlieckenrieder mener den norske avgjørelsen var vanskelig å forstå, var Klæbos fravær tungt å svelge for hans rival Federico Pellegrino.

- Det er en stor skuffelse og et snev av sorg i meg. Det er som å sitte på et fly i turbulens, hvor piloten hopper ut av flyet med fallskjerm sammen med idrettsutøverne på «business class», mens vi andre utøverne må bli igjen og prøve å redde flyet. Det virker på meg som en mangel på respekt, sa Pellegrino til Italpress under verdenscuprennene i Davos.

Klæbo tar seg ikke nær av kritikken.

- De skal få mene og gjøre ting akkurat som de vil. Vi har forskjellige syn på det. Jeg har vært veldig tydelig på mine meninger, sier 24-åringen, som har vært veldig klar på at helsa kommer først denne vinteren.

- Smart å være safe

Fjorårssesongens vinner av Ski Tour, Pål Golberg, mener at kritikken er et tegn på at utlendingene ønsker Norge på startstreken.

- Jeg skjønner at dem reagerer. De har sikkert hatt samme rundene og kommet fram til at de reiser. Da kjøper de sikkert ikke våre forklaringer, men man vurderer litt forskjellig. Vi har gjort det som er det tryggeste. Det er det ingen tvil om, sier Golberg til Dagbladet.

Han mener at det ikke var noen stor sak å droppe disse rennene før jul og Tour de Ski.

- Det er bare tre-fire helger av en sesong og en karriere. I det store bildet er det veldig lite. Vi får håpe situasjonen bedrer seg. Nå er det studier som viser at dette viruset kan sette en langt tilbake med ødelagte lunger også videre. Det forsterker veldig at man ikke vil ha dette viruset. Da kan være smart å være safe, avslutter hallingdølen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer