Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over Hattestad: - Veldig trist

Slovensk langrenn er skuffet over at Ola Vigen Hattestad forlater dem - tre år før VM på hjemmebane.

VIL SAVNE HATTESTAD: Eva Urevc. Foto: BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
VIL SAVNE HATTESTAD: Eva Urevc. Foto: BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT Vis mer

Ola Vigen Hattestads overgang fra slovensk til norsk langrenn betyr at Slovenias langrennsprofil mister treneren de har blitt så glade i.

Anamarija Lampic (24), som tok VM-sølv på lagsprinten sammen med Katja Visnar i Seefeld, var verdens tredje beste sprinter forrige sesong og var svært nær å vinne sprintverdenscupen sammenlagt.

Eksplosive og råsterke Eva Urevc (24) hadde enorm utvikling 2018/19-sesongen, vant flere sprintprologer i verdenscupen og viste unike fartsressurser, før hun måtte gjennom en kneoperasjon i fjor og mistet hele forrige sesong.

SLOVENSK SUKSESS: Anamarija Lampic vant en etappe under Tour de Ski i vinter foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Jessica Diggins. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLOVENSK SUKSESS: Anamarija Lampic vant en etappe under Tour de Ski i vinter foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Jessica Diggins. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nå er hun i full trening igjen og håper å ta det siste steget helt i den ypperste verdenstoppen sammen med Lampic - men det blir altså uten støtte fra Ola Vigen Hattestad, som i stedet blir norsk landslagstrener.

- Å høre at Ola forlater oss, er veldig trist. Han er en strålende trener. Ikke bare er han en ekspert, han er også en veldig bra menneske, sier Eva Urevc til Dagbladet.

Det er under Hattestads ledelse at både Urevc og Lampic har tatt store steg - og sørget for at arven etter Petra Majdic og Katja Visnar går videre i slovensk sprintlangrenn.

- Ola har alltid hatt troa på meg, og jeg opplever at det er en gjensidig respekt mellom oss. Jeg er heldig som har fått æren av å ha ham som trener og lære fra ham i to sesonger. Jeg mener Slovenia mister en veldig bra langrennstrener i Ola, forteller Urevc til Dagbladet.

YDMYKER: Se hvordan det gikk da den slovenske muskelbunten Eva Urevc konkurrerte mot programleder Øyvind Godø i styrkeøvelsen "dips". Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Rapportene sier at du er 100 prosent friskmeldt igjen etter kneskaden og operasjonen. Stemmer det?

- Ja, jeg er 100 prosent friskmeldt nå og i full trening igjen. Jeg håper å være i min beste form og på mitt høyeste nivå noensinne til vinteren. Målet mitt er å ta steget opp på pallen i verdenscuprenn, varsler hun.

- Vemodig

Ola Vigen Hattestad forteller at han mener Urevc ligger veldig bra an i sitt comeback til vinteren og at det er vemodig å forlate slovensk langrenn, selv om valget om å jobbe for Norge var enkelt.

- Det er vemodig å forlate Slovenia, hvor vi har fått til mye bra. Det er mange gode løpere der, men enda bedre i Norge. De har generelt forståelse for valget mitt i Slovenia. De vet at jeg er norsk, selv om jeg har begynt å få noen slovenske gener. Men det er klart, de blir jo skuffet over at jeg forlater dem, forteller Hattestad til Dagbladet.

Dermed stopper prosjekt VM på hjemmebane i Planica i 2023 for den olympiske sprintverdensmesteren fra 2014, som også vant to VM-gull i 2009. Slovenia må på trenerjakt.

- VM på hjemmebane i Planica i 2023 har vært en fristende gulrot som slovensk landslagstrener, men jeg kunne ikke si nei til Norge.

Skal gjøre de norske skijentene mer eksplosive

Nå skal Hattestad forsøke å hjelpe de norske langrennskvinnene til å bli bedre på det området hvor de har størst forbedringspotensial: i spurter, sprint og letterreng.

I distanselangrenn er Norge i en egen klasse, men i kvinnesprint har Norge havnet i skyggen av spesielt Sverige. Det håper Hattestad - Norges nye kvinnelandslagstrener sammen med Ole Morten Iversen - at han kan gjøre noe med, samtidig som de kan videreutvikle det norsk langrenn allerede er fryktelig gode på.

- Det er viktig å påpeke at jeg ikke er en sprinttrener, men jeg tror at Ole Morten og jeg kan utfylle hverandre bra som trenerduo. Jeg tror det har blitt en god jobb i Norge også på sprintfronten. Fartsressursene er der. Jeg har et ønske og et mål om å fortsette den gode jobben som er blitt jobb og videreutvikle noen områder, sier Hattestad ydmykt til Dagbladet.

- Har du noen konkrete endringer du tror kan løfte norsk sprintlangrenn på kvinnesiden?

- Min treningsfilosofi er godt forankret i norsk langrenn, men ja, jeg har noen meninger og prinsipper.

Kunne ikke si nei

Hattestad forlater dermed jobben som landslagstrener i Slovenia, hvor han har hatt suksess og vært populær blant utøverne.

Slovenia har et spennende ungt lag på gang fram mot ski-VM i Planica i 2023, men det prosjektet går nå videre uten Hattestad bak spakene.

- Hvordan er det å forlate et slovensk landslag i utvikling - med Lampic i spissen - et par år for VM skal arrangeres i Slovenia?

- Jeg må si at langrenn i Slovenia er lite, og jeg er skuffet over at forbundet ikke har vist villighet til å bygge opp et enda sterkere lag, få flere sponsorer og skape enda større interesse inn mot VM på Planica. Det er ikke noe kritikk til langrennsgjengen her nede, men det skulle gjerne vært bedre rammer for å løfte opp langrennssporten her, forteller Hattestad videre til Dagbladet.

- Nå blir det litt klaging over forbundet som jeg ikke hadde lyst til, men når du stiller spørsmålet, må jeg svare at det er utfordrende tider for langrennssporten her i Slovenia, påpeker 38-åringen.

Slovenias skiforbund har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

I Norge er det imidlertid helt andre forutsetninger for langrennssporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!