Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over Magnus' uortodokse åpning

GM Daniel King håper Magnus Carlsen utfordrer Anand på inderens hjemmebane.

(Dagbladet): Magnus Carlsen (22) og Vishy Anand (43) har så langt spilt uavgjort fire ganger i den pågående VM-kampen i Chennai, men så langt har det norske sjakkvidunderet skuffet med de hvite brikkene, som egentlig skal gi en fordel.

Begge partier med hvit har endt med at nordmannen har måttet «trekke i nødbremsen» og kjempe for å overleve, mens han har vært langt mer offensiv med de svarte brikkene. I begge partiene med hvit har Magnus Carlsen åpnet uortodoks med å flytte hesten til f3.

- Jeg har vært litt skuffet av f3-åpningen, det er ikke det mest krevende trekket. Jeg lurer bare på hva Magnus Carlsens hjelpere har gjort de siste seks månedene, fleiper GM Daniel King, med henvisning til Carlsens hemmelige team som hjelper ham med forberedelsene.

I motsetning til Anand, som svært overraskende avslørte sitt team på pressekonferansen før turneringen startet, har Magnus Carlsen fortsatt kortene tett til brystet og holder sine hjelpere hemmelig.

- Man kan lure på om Magnus har noen hjelpere i det hele tatt, sier King og understreker at han fleiper.

Fredag 10.30: Følg sjakk-VM direkte i studio med kommentarer av GM Einar Gausel.

- Carlsen kan være redd Problemet King har med Magnus Carlsens uvanlige åpning er at den i mange tilfeller unngår de mest vanlige variantene innen sjakken. Det håper King endrer seg når Carlsen med hvite brikker møter Anand til det femte partiet klokka 10.30 fredag.

- Jeg håper virkelig at vi vil se «hovedvariantene» i morgen og at Magnus virkelig tester Anand.

- Kan det hende Magnus Carlsen er redd for Vishy Anands teoretiske kunnskaper og derfor prøver å unngå Anands styrker?

- Det kan godt hende, men hvis man ser på f3-trekket hans så endte han i dårligere posisjon enn Anand - med hvite brikker - i begge partier så langt, sier Daniel King og påpeker at Carlsens uortodokse stil neppe har lønt seg så langt.

Komiske Anand GM Daniel King leverer analyser på Dagbladet.no etter hvert parti i turneringen og han kjenner spesielt Vishy Anand godt gjennom en lang karriere. King har kjent den indiske verdensmesteren siden de var tenåringer og han tror Anand faktisk ikke tar det så tungt hvis han mister VM-tittelen til Carlsen.

- Han er ikke en person som prøver å bevise noe. Han er en helt vanlig fyr med beina godt plantet på jorda. Det høres veldig kjedelig ut, men han har en veldig god humoristisk sans. Han er vittig og ironisk. På privaten, når han ikke er så forsiktig, er han utrolig morsom. Jeg tror alle har fått sett små glimt på pressekonferansene under VM.

- Jeg tror faktisk ikke det er så viktig for ham å vinne VM. Hvis han slår Magnus vil det være høydepunktet i karrieren hans. Å spille på dette nivået som 43-åring er uansett sensasjonelt. Han har ingenting mer å bevise, han er verdensmester og har vunnet VM i lynsjakk, blitzsjakk og alle mulige måter, forklarer King.

- Men for Magnus Carlsen er det kanskje viktigere å vinne?

- Magnus er ung og vil komme tilbake hvis han taper, men han har egentlig aldri hatt motgang som sjakkspiller. Hvordan vil det påvirke ham hvis han taper? Alt har gått så latterlig lett for ham i sjakken, noe som har gitt ham en ekstraordinær selvtillit. Jeg husker da Anand tapte mot Kasparov i New York i 1995, det var et virkelig tungt tilbakeslag for ham. Anand brukte lang tid på å få tilbake selvtilliten.

Lynraske Anand Hvis det står uavgjort etter 12 partier vil VM-kampen gå til omspill der spillerne får dårligere og dårligere betenkningstid. Daniel King tror ikke Anands mål er å spille uavgjort og så slå til i ekstraomgangene, selv om inderen trakk det lengste strået sist gang det ble en vinner mellom de to i lynsjakk. Det skjedde i 2011.

KRITISK: GM Daniel King kjenner alt og alle i internasjonal sjakk. Han er kritisk til Magnus Carlsens forberedelser med hvit. Foto: PowerPlayChess
KRITISK: GM Daniel King kjenner alt og alle i internasjonal sjakk. Han er kritisk til Magnus Carlsens forberedelser med hvit. Foto: PowerPlayChess Vis mer

- Basert på Anands spill så langt, synes jeg ingen kan påstå at han spiller for uavgjort. Han spiller det posisjonene krever av ham, og han er ikke født i går. Da Magnus Carlsen helt åpenbart var i sine forberedelser i det andre partiet, så hadde det vært galskap av Anand å fortsette angrepet. Han gjorde det eneste riktige ved å bytte dronninger og gå for en uavgjort, analyserer King.

- Men Anand er lynsjakkspesialist og kjent for kanskje å være den raskeste i hodet i internasjonal sjakk, vil det ikke være en fordel for Anand om det går til lynsjakk?

- Kalkuleringshastigheten hans er legendarisk. Jeg husker da vi var ungdommer at Anand, jeg og noen andre så på et parti og lurte på om angrepet på kongen kunne holde til sjakk matt. Umiddelbart kom Anand med løsningen og bare spyttet trekkene ut. Det fine med det er at han har en veldig god latter når han gjør sånt, det er som han selv også synes det er morsomt at han klarer å se løsninger så raskt.

- Jeg tror det vil være en fordel for Anand, men i et omspill holder jeg uansett Magnus Carlsen som favoritt. Han er den sterkeste spilleren, og jeg tenker at utholdenheten hans til slutt kommer til å bety noe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media