SISTE SERIERUNDE: Blir det kvalifiseringsrunde eller direkte nedrykk for Sogndal? Even Hovland vendte tilbake i sommer og løste spillerlogistikken til det skadeplagede laget. Her i forkant av kampen mellom Lillestrøm og Sogndal på Åråsen tidligere i høst.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SISTE SERIERUNDE: Blir det kvalifiseringsrunde eller direkte nedrykk for Sogndal? Even Hovland vendte tilbake i sommer og løste spillerlogistikken til det skadeplagede laget. Her i forkant av kampen mellom Lillestrøm og Sogndal på Åråsen tidligere i høst. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Siste serierunde i Eliteserien

Skuffet Sogndal-kaptein: - Jeg har ikke snakka med de på lenge

Før nedrykksdrama.

(Dagbladet): Even Hovlands tilbakevending til norsk fotball og nedrykkskandidat Sogndal skapte reaksjoner. Kapteinen med ambisjoner om utlandet og landslag har kontrakt til 2020. Nå står han i fare for å spille OBOS-liga neste år.

11. September meldte Sogndal Fotball at Even Hovland vender hjem fra tysk fotball til saftbygda og nedrykksstrid. Forsvarskjempen som i 2011 ble Tippeligaens beste midtstopper har vært utenlandsproff i FC Nürnberg siden 2014. I sommer gikk kontrakten ut. Da forsvant både proffspill og landslagsspill. Hjemvendingen til Fosshaugane Campus og familie har ikke bare vært en dans på roser.

- Hvordan har det vært den siste tida, og flytte hjem?

- Det har vært både og. Resultatene ligger ikke der man håper på, vi er i bunnen. Jeg visste det kom til å bli tøft, men det er alltid kjipt å være i en sånn situasjon.

- Det var fint for familien å komme hjem, men de hadde blitt med uansett hvor jeg havnet. Nå er jeg bare skuffa over at vi ikke har prestert bedre og fokuserer på å ta poeng til helga slik at vi holder oss i divisjonen, forteller Hovland.

Kampen om kvalik

Sogndal ligger under streken med lik poengsum og målforskjell som Aalesund på kvalikplass. Aalesund ligger over på grunn av et mål mer scoret. Siste serierunde nærmer seg, Sogndal møter Vålerenga og Aalesund møter Strømsgodset. Kampen om kvalikplass er viktigere enn noensinne. Dersom det blir tap for begge lagene gjelder innbyrdes oppgjør. Da ryker Ålesund. Til tross for ugunstig posisjon er stemninga god i Sogndal.

- Stemninga i laget er bra. Vi tok med oss ett poeng fra Stabæk og det var ikke forventa. Alle har trua på at vi skal klare dette, men man må levere på søndag, det er det som gjelder, sier Hovland.

Kampene spilles på søndag. Strømsgodset ligger på fjerdeplass med lik poengsum som Sarpsborg 08 på tredjeplass. Derfor er siste kamp er avgjørende for medalje. Vålerenga ligger på sjetteplass og har lite å spille for.

- Aalesund mot Strømsgodset, det ser jeg på som hakket vanskeligere. Likevel var det ingen som forventa at Aalesund tok poeng mot Rosenborg. Alt kan skje, det er 90 minutt med hardt arbeid. Laget som har marginene med seg tar akkurat nok poeng til å berge plassen. Det er stort potensial her, sier sogndalskapteinen.

Hovedtrener Erik Bakke sier dette er daglig kost. Det er mer krise om Aalesund rykker ned enn Sogndal. For Hovland med kontrakt til 2020 er det kanskje størst krise, dersom mannen med ambisjoner om landslag og utlandet må spille OBOS-liga neste sesong.

- Jeg har jo kontrakt. Det er fare for OBOS-spill neste år, men jeg kan ikke spekulere i det nå. Første prioritet er kampen på søndag også får vi ta det deretter. Vi får se hva som skjer hvis vi rykker ned, sier Hovland.

Kvalifiseringskampen om fornyet spill i Eliteserien spilles 29. november og 2. desember. Ranheim møter Enten Sogndal eller Aalesund i kampen for eliteserieplass neste sesong.

Tilbakesteg

Det er ikke til å legge skjul på at det har vært et utfordrende år for midtstopperen. Lite spilletid i Nürnberg førte til at det ikke ble noe fornyelse av kontrakten i sommervinduet. I tillegg er han nå ute av landslagsvarmen. Begge deler mener Hovland var helt forventa.

UTE: Even Hovland har ikke blitt tatt ut til de siste A-landslagssamlingene. - Man må spille på høyeste nivå for å være med, sier Hovland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
UTE: Even Hovland har ikke blitt tatt ut til de siste A-landslagssamlingene. - Man må spille på høyeste nivå for å være med, sier Hovland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det var forventa at Nürnberg ikke fornya. De presenterte aldri noe nytt tilbud, og det forventa jeg heller ikke da situasjonen ble som den ble.

- Er du i dialog med landslaget?

- Nei, det er jeg ikke. Jeg har ikke snakka med de på lenge. Slik er det. Man må levere varene selv, og man må spille på høyeste nivå for å være med. Det gjør jeg ikke per dags dato, sier Hovland.

Det kom mange reaksjoner blant sogndalfansen da Hovland valgte å vende hjem fra Tyskland. Mange mente at dette var et tilbakesteg for midtstopperen og forsto ikke grunnen til valget.

- Hva mener du om det?

- Det var et steg ned, det var jo det. Det går ikke alltid som man vil, men nå var det slik situasjonen ble. Jeg valgte Sogndal, det var den gunstigste løsningen der og da.

Til tross for et steg ned, har ikke Hovland ambisjoner om å avslutte der.

- Jeg skal tilbake. Drømmen er selvfølgelig å dra ut igjen til utlandet. Muligheten er der for å komme ut igjen. Det er målet, sier han.

Spekulasjoner

I sommer hadde Sogndal store problemer i forhold til spillerlogistikken i forsvar. Kjetil Wæhler ble henta inn, og etter hvert kom Hovland også.

Jim Solbakken er agenten til Hovland. Solbakken og Bakke har tett forhold og var tidligere kollegaer i firmaet Dynamic Solutions. Om dette hadde noe å si for valget, vil ikke Hovland kommentere.

- Det er enkelt å spekulere i slike ting da situasjonen ble som den ble, men valget ble tatt selv. Jeg hadde tilbud fra andre norske klubber, men Sogndal var beste løsning her og nå, sier Hovland.

Bakgrunn

Even Hovland debuterte i Tippeligaen i 2011 for Sogndal. Da hadde han spilt i klubben i fem år. 22 kamper ble spilt for Sogndal på øverste nivå, før han ble solgt til Molde i forkant av 2012-sesongen. Der ble han Moldes dyreste spiller noensinne, da klubben hadde prøvd å signere han flere ganger.

Sesongen i Molde ble suksess med både serie- og cupmester og debut på A-landslaget. 54 kamper ble det for de blåkledde før han dro til tysk fotball og 2. Bundesliga i 2014. 41 kamper spilte han for FC Nürnberg.

Totalt har Hovland 24 kamper for A-landslaget, men ble ikke tatt ut til samlingene i høst.