Skulle aldri vært sparket

Tom Nordlie lager mer enn mirakler. Han lager gode fotballag. Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også Sæthers kommentar da Nordlie ble sparket:Det er klubbledelsen som virkelig er til å gråte over.

ETTERPÅKLOKSKAP
er en trist vitenskap; særlig for den som blir stående igjen i sin hang etter å være besserwisser. Eller i verste fall i egen bitterhet.

Der klarer den avgåtte LSK-trener Tom Nordlie seg godt mens gamleklubben sjangler på stupet mot 1.divisjon. Han sier ikke høyt hva han tenkte da han ble skjøvet ut midt i vårsesongen, men ønsker i stedet LSK av hjertet alt godt i de to avsluttende kampene.

Akkurat det gjør det lettere for oss andre å si det for ham:

Tom Nordlie skulle aldri vært sparket.

SELV vil han presisere at det var han som søkte om avskjed. Det er en språklig omvei rundt et sportslig problem. Behandlingen av Nordlie på Åråsen dreier seg selvsagt om en krevende personlighet, men mest om den utålmodigheten som rir norsk klubbfotball som en mare.

Da Tom Nordlie ble skjøvet ut sist i mai hadde LSK spilt åtte seriekamper; mindre enn en tredjedel av serieprogrammet. Likevel hadde trenerskiftet allerede vært et tema i flere uker. Det skyldtes ikke bare sandkassekonflikten mellom Nordlie og sportssjef Jan Åge Fjørtoft. Klubbens ledelse følte seg presset av lokalavis og supportere som ikke syntes favorittene sine leverte fotball bra nok.

DET GJORDE da heller ikke LSK under Tom Nordlie på den tida. Selv gode trenere opplever slike perioder. Spørsmålet er hvordan de løser dem; eller dessverre som det er blitt i norsk klubbfotball:

** Om de får anledning til å løse dem.

<strong><B>SKVISET UT AV LILLESTRØM:</strong></B> 29. mai holdt Tom Nordlie sin siste pressekonferanse som Lillestrøm-trener. Nå opplever han medgang igjen, som redningsmann for Kongsvinger. «Behandlingen av Nordlie på Åråsen dreier seg selvsagt om en krevende personlighet, men mest om den utålmodigheten som rir norsk klubbfotball som en mare», skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
SKVISET UT AV LILLESTRØM: 29. mai holdt Tom Nordlie sin siste pressekonferanse som Lillestrøm-trener. Nå opplever han medgang igjen, som redningsmann for Kongsvinger. «Behandlingen av Nordlie på Åråsen dreier seg selvsagt om en krevende personlighet, men mest om den utålmodigheten som rir norsk klubbfotball som en mare», skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

Det siste går rett tilbake på den skjøre plattformen for mye av den lokale norske klubbfotballen. Mange av de beste klubbene mangler tydelig sportslig ledelse som evner å se helheten i arbeidet.

Dessto mer overraskende at LSK-ledelsen tegnet seg på denne lista. Åråsen har nettopp vært et fort for bevisst sportslig ledelse og lokalbefolkningen har fått betalt for ledernes stahet med ubrutt spill i Tippeligaen siden 1975.

som denne Tippeliga-plassen står på spill, er tida inne for å fornye kunnskapen:

** Vrakingen av Nordie var feil fordi den brøt med klubbtradisjonen om kontinuitet.

Innad i LSK-miljøet har flere ment at det egentlig var Tom Nordlie som representerte bruddet med tradisjonen. Hans offensive 4-3-3 tenkning vektla andre dyder enn lagets vante prioritering av fysikk og trøkk i boksen.

Rent sportslig har disse kritikerne et poeng, men de glemmer hvor kynisk Nordlie selv har vist seg å være på jakt etter nødvendige seire. Han bruker de taktiske midlene han må. Fordelen er at han uansett står for en langsiktig utvikling av offensiv lagorganisering.

Det er det som gir resultater over tid.

DA er vi ved kjernen også i de siste dagers feiring av Tom Nordlie som fotballsportens store mirakelmann. Det er egentlig ikke hans fag selv om han har snudd nederlagsstemningen både i Stavanger og på Kongssvinger.

Som Nordlie selv har sagt om dette temaet i en ettertenksom stund:

- Jeg var geni i november, idiot i juni og frelser i september. Men for å sitere en dame som ringte til Viking: \'Det finnes bare en frelser\'. Og da mente hun ikke meg.

Rent resultatmessig framstår det ikke som noe stort mirakel å slå Hønefoss 2 - 1, Hødd 4 - 2, Sarpsborg Sparta 2 - 1, Alta 2 - 1, LøvHam 1 - 0 og Haugesund 1 - 0 for et lag som har spillere til å være omtrent midt i 1.divisjon. Rent faglig leverte Tom Nordlie langt sterkere prestasjoner da han formet Starts aggressive totalfotball i 2 005-sesongen. Det var et solid stykke langsiktig trenerarbeid som ga sporten gode profiler og en taktisk tenkning å etterligne.

Men utnyttet norsk fotball det?

NEI, Tom Nordlie ble fjernet fra Start året etter. Da var visst alle lei ham forlengst.

Slike opplevelser utfordrer ham til klokskap om hvordan han egentlig forvalter sine åpenbare trenerferdigheter, men krever også litt tenkning etterpå av de som dengang ropte etter forandring. Gang på gang viser det seg at fotballen i stedet trenger stabilitet. Det er muligens krevende å se Tom Nordlie inn i et slikt bilde, men han hører hjemme der han også.

Så viktig er det blitt å jobbe langsiktig i denne kortsiktighetens fotballalder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer