Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Skulle angripes under Paris-Dakar

Terrorister ville angripe Pål Anders Ullevålseter og de andre deltakerne under neste års Paris-Dakar.

BERLIN/OSLO (Dagbladet): -  Vi har avslørt planen, og arrestert en av terroristene, opplyste Mauritanias innenriksminister Hamud Ould Abdi i hovedstaden Nouakchott i går.

Flere tyske medier melder i dag at attentatsfolk knyttet til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida skulle slå til den 15. eller 16. januar 2005, når rallykjørerne passerer provinsen Tagant i Senegal.

-  Vi fikk opplysninger fra en utenlandsk etterretningstjeneste. Den mannen som nå er arrestert, ble avlyttet da han telefonerte med andre terrorister i Saudi-Arabia som har tilknytning til al-Qaida, sier innenriksminister Hamud Ould Abdi.

Skulle myrde

Den anholdte mannen skal ha operert under dekknavnet «Mohammed Atta Chenkiti». Hans egentlige navn er Mohammed Ould Bob. Mohammed Atta var som kjent en av pilotene som styrtet et passasjerfly inn i World Trade Center 11. september 2001.

Det kom i går kveld ingen detaljer fra mauretaniske myndigheter om hvor detaljerte terrorplaner som ble funnet hos «Mohammed Atta Chenkiti» er. Men det understrekes at meningen var å myrde så mange rallydeltakere som mulig.

To grupper tyske, sveitsiske og østerrikske turister ble for tre år siden bortført av geriljagruppa GSPC i den algierske delen av Sahara. Disse ble umiddelbart brakt fram og tilbake over grensene til nabolandene og holdt som fange i et par måneder, før den tyske regjeringen betalte flere titalls millioner kroner i løsepenger - kamuflert som humanitær hjelp til lokale stammer. GSPC menes også å pleie nære forbindelser med nettverket al-Qaida.Motorsykkelesset Pål Anders Ullevålseter skal etter planen kjøre rallyet for fjerde gang i januar.

Familieråd

-  Jeg blir sjokkert av dette. Det var ikke moro å høre i det hele tatt. Det er nok å slite med i Paris-Dakar om en ikke skal ha å gjøre med terrorister også, sier Pål Anders Ullevålseter til Dagbladet.

Det legendariske ørkenrallyet starter i år i Barcelona 31. desember. Målgang er i Dakar 16. januar. Neste års blodslitet varer i 8956 km og går gjennom seks land. Etter at Dagbladet overbrakte nyheten om terrorplanene var det rådslagning hjemme hos familien Ullevålseter seint i går kveld.

-  Vi vil kontakte arrangøren for å få en nærmere rapport før vi tar en endelig avgjørelse om å delta. Vi har stor tillit til arrangøren, sier Ullevålseter som er en av toppførere i rallyet.

Kona Solveig er naturlig bekymret.

-  Du blir bare helt blokkert. En ting er at terrortrusselen på en måte henger over oss alle. Men når det blir så konkret, blir en engstelig, sier hun til Dagbladet.

God sikkerhet

I provinsen Tagant hvor terroristene hadde tenkt å slå til, er bosettinga spredd, infrastrukturen dårlig og politi og militærvesen slett utstyrt. Samtidig blir hele rallyet overført direkte på TV til både USA og de fleste land i Europa. Millioner av mennesker ville dermed blitt øyenvitner til det planlagte drapet på alle deltakerne.

-  Dette er et savanneliknende område med en del vegetasjon. Vi kjører gjennom og forbi en del landsbyer. Hvis de skal finne på noe, så har de jo muligheten her, mener Ullevålseter.

I fjor ble to etapper avlyst. Offisielt på grunn av uroligheter i Mali.

-  Vi hørte i ettertid at det var på grunn av terrorgrupper som lå og venta, forteller han.

-  Hvordan er sikkerheten?

-  Den er enorm. Når vi kommer til depotet etter endt etappe, møtes vi av et kringvern av militære. Men på strekkene er vi jo mer sårbare, sier Pål Anders Ullevålseter som i fjor ble nummer fem i Paris-Dakar.

Paris-Dakar er et av verdens mest kjente idrettsarrangementer, og er blitt kjørt siden 1978. 250 motorsyklister, 167 biler og 69 lastebiler er påmeldt til neste års løp.

-  Det er et enormt apparat rundt. I Paris-Dakar er det mange hundre millioner kroner i sirkulasjon. Hvis en bombe smeller, så har nok løpet sett sine siste dager.

-  Tror du noen vil holde seg hjemme?

-  Det finnes alltid unntak. Men av dem som vil mest, tror jeg ikke vil la seg stoppe. Det er uansett verst for dem som sitter hjemme, sier Pål Anders Ullevålseter.

Seks av etappene i Paris-Dakar-løpet kjøres gjennom Mauritania som grenser til Senegal i nord.

Også tidligere år har deltakere og arrangører hatt grunn til å frykte anslag fra regionale grupper av opprørere og islamske ekstremister. Hvor stor risikoen med å kjøre gjennom Sahara er, ble på en brutal måte understreket for seks år siden, da franske Laurent Gueguen omkom etter at lastebilens hans ble sprengt i lufta av ei landmine. Siden den gangen har rallyet ikke gått via de vestlige delene av ørkenen.

LEGENDARISK RALLY: Pål Anders Ullevålseter kjørte i fjor inn til en 5. plass i Paris-Dakar. Her blir han overvåket av et TV-helikopter.
I FAMILIERÅD: Pål Anders Ullevålseter og kona Solveig tok en alvorsprat etter terrorplanen mot neste års Paris-Dakar ble kjent. Pål Anders har ennå ikke avgjort om han skal delta, men kona Solveig holder seg helt sikkert hjemme.
TERRORLEDER: Mannen som er arrestert i forbindelse med terroplanen mot knyttes til Al-Quida og Osama Bin Laden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media