Bodø/Glimt - Brann

Skulle avslørt Brann

Dumt for alle som er glad i norsk fotball at Glimt rotet vekk denne sjansen til å ta seriegullet.

GODT FORLIKT: Trivelig stemning mellom Glimt-trener Kjetuil Knutsen og Branns Sivert Heltne Nilsen etter oppgjøret på Aspmyra. Der skal Brann-spillerne ha ros for å ha kjempet inn 2 - 2, men både for klubben og norsk fotball hadde det vært best å holde fokus på årsakene til at storlaget fra Bergen gjør det så svakt. FOTO: Mats Torbergsen / NTB
GODT FORLIKT: Trivelig stemning mellom Glimt-trener Kjetuil Knutsen og Branns Sivert Heltne Nilsen etter oppgjøret på Aspmyra. Der skal Brann-spillerne ha ros for å ha kjempet inn 2 - 2, men både for klubben og norsk fotball hadde det vært best å holde fokus på årsakene til at storlaget fra Bergen gjør det så svakt. FOTO: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BODØ/GLIMT er den beste seriemesteren for norsk fotball. Ingen har skapt så mye med så små midler. Derfor var det synd at denne gullsjansen glapp i sluttsekundene.

Med utlikningen til 2 - 2 på overtid i går rappet Brann ikke bare gullet fra hjemmelaget. De sikret seg også en uventet mulighet til å overleve i Eliteserien.

Denne ekstrasjansen kom etter flott innsats, men var ganske så ufortjent:

  • Glimt skulle aldri ha spilt bort seieren. Til det var sjansene for mange og for store.

At denne tabben skjedde mot skakkjørte Brann, er ekstra ille.

Hadde alt gått som det skulle på Aspmyra i går kveld, ville det norske fotballmiljøet fått en nødvendig leksjon i forskjellen på det å kjøpe og det å skape sportslig suksess.

SJELDEN har avstanden på to lag vært større de siste åra enn mellom disse to klubbene.

Mens ressurssterke Brann har rotet vekk pengene i sesong etter sesong, har Glimt mer enn noen andre tatt vare på det lille de har.

Det har gitt suksess i Europacupen, og skulle allerede ha gitt et nytt seriegull.

FOR her hadde hjemmelaget muligheter nok til å sikre seieren helt fra 1 - 0 i åpningsminuttene. Sjansene kom i fleng gjennom førsteomgangen der Glimt så ut til å leke inn både seier og seriegull.

Etter pause mistet hjemmelaget overraskende konsentrasjonen. Selv etter Ulrik Saltnes sitt langskudd til 2 - 0, fikk gjestene servert sjansen til å jobbe seg inn i kampen.

De to målene Brann kjempet fram, ga ny spenning både i topp og bunn i Eliteserien foran siste serierunde.

Men det er synd om denne dramatiske avslutningen overskygger det som har skjedd i kulissene i disse to klubbene.

Aspmyra så vi egentlig forskjellen på norsk klubbfotball på sitt absolutt beste og på sitt tilnærmet verste.

Men Glimt hadde en plan for hvert eneste angrep, kom Brann sine muligheter bare på innsats og tilfeldigheter.

Nettopp den forskjellen må både bli forklart og forstått for å utvikle norsk fotball.

Å DRIFTE en fotballklubb er snakk om å forvalte sitt pund. Det er slett ikke alltid Glimt har klart det; klubben har tidvis blitt hjulpet gjennom pengeknipa både av Bodø by og hele Nordland. Men sjelden har det vært verre enn det som lenge har foregått med Brann i Bergen.

Her er denne sesongen et illustrerende eksempel. Dette var året da Brann skulle ta steget tilbake til de store:

- Brann har ikke vunnet gull siden 2007. Det er på tide igjen, sa den erfarne treneren Kåre Ingebrigtsen da han overtok laget i fjor høst.

Sånt kan omflakkende fotballtrenere si både her og der. Det er fotballens sjel, men få steder blir trenerne trodd på sine løfter som i Bergen:

- Etter bare én dag i jobben har Brann-trener Kåre Ingebrigtsen (54) overbevist spillere og ledelse om at det er mulig å vinne titler innen kort tid, rapporterte VG optimistisk på vegne av Bergen den gangen.

Det ble ikke akkurat slik.

FOR mens Glimt-spillerne brukte den lange mørketida nordpå til å drille inn et overlegent offensivt mønster og et gjenvinningstrøkk norsk fotball knapt har sett maken til, unnet Brann-spillerne seg heller hemmelige feststunder bak stengte dører på Stadion.

Vi vet ennå ikke hvor mye klubbledelse og lokalaviser visste om den manglende disiplinen i Branns topppidrettsatsing, men tabellen et snaut år seinere antyder at noe har vært grunnleggende galt med den sportslige kulturen i Bergen.

Igjen var det en Brann-generasjon av ledere, trenere og spillere som ikke forvaltet sitt pund.

DE kalde tallene forteller at Brann startet den sesongen der Ingebrigtsen gikk for gull med 118 millioner kroner å spille fotball for, før de underveis i skuffelsen måtte justere det reelle forbruket ned til 104 millioner.

Satsingen i år har vært oppjustert til 116 millioner. Selv etter dagens heldige poeng på Aspmyra, hjalp disse pengene altså ikke til mer enn å spille på kanten av stupet i siste serieomgang.

DA bergenserne i fjor høst var overbevist om at gullet nærmet seg, var Glimt-eventyret allerede i full gang. Den 2020-sesongen hadde Bodø/Glimt budsjettert med 71 millioner etter sølvmedaljen året før, men endte i all medgangen på 84 millioner.

Denne ekstra satsingen ble til magiske 81 poeng og seriegull. Brann i bunnstriden fikk 35 poeng.

GROVT sagt brukte altså Glimt litt over en million for hvert poeng i Eliteserien i fjor. Brann hadde til sammenlikning en drift som gjorde at hvert poeng kostet 3,4 millioner kroner.

Denne sesongen har poengene blitt dyrere også i Bodø; muligens rundt 1,5 millioner pr stk. Men samtidig fortsetter overskuddet og egenkapitalen å øke raskt. Bare i Europa-cupen har de i høst spilt inn rundt 50 millioner ekstra i premiepenger, mens Brann vil tape titalls millioner om 2021-sesongen likevel ender med nedrykk.

EN slik sammenlikning av hva som er økonomisk effektiv fotball, blir fort regnskap med epler og pærer. Den lokale anleggsdriften, ulik investering og store svingninger i inntektene fra spillersalg, gjør det vrient å være eksakt på hva som egentlig er sunn fotballøkonomi.

Men at middels store Bodø nå sesong etter sesong utkonkurrerer mektige Bergen i kapitalsporten fotball, er uansett så påfallende at det ikke holder med en scoring på overtid på Aspmyra for å skjule den sportslige skandalen i Bergen.

Brann burde blitt totalt avslørt i går kveld.

På sikt hadde det vært best både for norsk fotball og klubben selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer