STORSPILTE: New York Rangers' Mats Zuccarello Aasen jubler sammen med Derick Brassard (t.h) etter lagets andre scoring mot Philadelphia Flyers i den sjuende og avgjørende kampen i den første runden av NHL-sluttspillet i natt. Zuccarello og Rangers vant 2-1, og er klare for kvartfinalene i sluttspillet. Foto: AP / NTB Scanpix
STORSPILTE: New York Rangers' Mats Zuccarello Aasen jubler sammen med Derick Brassard (t.h) etter lagets andre scoring mot Philadelphia Flyers i den sjuende og avgjørende kampen i den første runden av NHL-sluttspillet i natt. Zuccarello og Rangers vant 2-1, og er klare for kvartfinalene i sluttspillet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

- Skulle gjerne hatt Mats i VM, men det er moro at han gjør det bra i NHL

VM-toget gikk for Zuccarello i natt.

(Dagbladet): MatsZuccarello Aasen og New York Rangers er klare for kvartfinalene i Stanley cup-sluttspillet etter 2-1-seieren mot Philadelphia Flyers i den sjuende og avgjørende kampen i natt.

Nordmannen var strålende i forkant av 1-0 scoringen til Daniel Carcillo i Madison Square Garden andre periode. Etter en frekk vending nede ved vantet, lempet han pucken inn foran mål med en backhandpasning med perfekt adresse til Carcillo.

VM-klar ved tap
Om Rangers hadde tapt i natt, så ville Mats Zuccarello Aasen vært klar for VM-spill for Norge i Hviterussland i mai, hvor Norge åpner mot Italia i Minsk 10. mai.

Nå som Zuccarello og Rangers er klare for kvartfinale i NHL-sluttspillet, så må Norge klare seg uten nasjonens største hockeystjerne i VM.

- Vi har hele tiden vært forberedt på at Mats sannsynligvis ikke ville spille VM, selv om det selvsagt hadde vært bra for landslaget om han hadde vært med. Som en liten hockeynasjon er vi hele tiden avhengige av at de beste stiller opp, sier landslagstrener Roy Johansen til Dagbladet.

- Håpet du på at Rangers skulle ryke mot Philadelphia i første runde i sluttspillet?

- Det er litt todelt. Vi skulle selvsagt gjerne hatt Mats med i VM, men samtidig er det moro at han gjør det bra i NHL. Jeg unner han suksessen i Rangers. Han har vært veldig god for klubben den siste tiden, han ser veldig kvikk ut, sier landslagstrener Johansen.

NHL-historie
I best av sju-serien klarte Rangers altså å ta seg videre i den siste matchballen, en egenskap klubben har lagt seg til. Rangers skrev NHL-historie i natt, ved å bli det første laget som går videre fra første runde i sluttspillet etter å ha vunnet en sjuende og avgjørende kamp tre år på rad.

Rangers-målvakt Henrik Lundqvist spilte - som vanlig - en god kamp, og fikk mye av æren for nattens seieren. Svensken reddet 26 av 27 Philadelphia-skudd.

Nå venter Pittsburg Penguins i kvartfinalen.

- De er et bra lag. De har mye kvaliteter, og noen av de beste spillerne i ligaen, sier Rangers-trener Alain Vigneault.

Frykter nedrykk
Mens Zuccarello og Rangers fortsetter jakten på klubbens første Stanley cup-trofé siden 1994, så forbereder Roy Johansen seg til et VM-sluttspill uten mange av de beste norske spillerne.

I tillegg til Zuccarello Aasen, så må Norge klare seg uten andre nøkkelspillere som Patrick Thoresen, Ole Kristian Tollefsen, Mats Rosseli Olsen, Patrick Holtet og Henrik Solberg.

Den norske forfallslista er så lang at Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen i Dagbladet i går sa at Norge er så svekket at han frykter VM-fiasko og nedrykk fra A-VM.

- Blør for drakta
Roy Johansen legger ikke skjul på at VM-sluttspillet i Minsk nå handler om å overleve i A-pulja.

- Det er knalltøft for alle lagene som kjemper i nedre del av A-pulja. Hvert år er eneste en kamp for å overleve i A-pulja. De årene vi har klart å toppe alt, og kvalifisere oss til kvartfinale, har vært fantastiske prestasjoner. Vi kan ikke forvente å klare det hvert år, sier Roy Johansen.

Tross mange forfall, så er landslagstreneren fornøyd med gutsen og moralen i gruppa som er VM-uttatt.

- De som er tatt ut er alle spillere som vil blø for drakta. Det er 100 prosent karakterspillere, sier Roy Johansen til Dagbladet.

Skjebnekamp
Espen «Shampo» Knutsen mener at mye vil stå og falle på resultatet i åpningskampen mot Italia 10. mai. Han tror taperen i den kampen spiller i 1. divisjon neste år.

- Jeg er enig med Espen i at Italia-kampen blir en nøkkelkamp. Det er det ingen tvil om. Men alt trenger ikke stå og falle på den kampen, sier Roy Johansen.
 
• Norge spiller to treningskamper til før VM-alvortet starter. I Bratislava møter de Latvia i morgen og Slovakia på lørdag.

MANGE UTE: Landslagstrener Roy Johansen må klare seg uten de største stjernene i VM i mai. Foto: AFP / NTB Scanpix
MANGE UTE: Landslagstrener Roy Johansen må klare seg uten de største stjernene i VM i mai. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer