«Skulle gjerne sett Norge- Danmark»

BIRMINGHAM (Dagbladet): - Jeg skulle svært gjerne ha sett kampen mellom Norge og Danmark: De er som kampene mellom England og Skottland i gamle dager: Tette, harde og veldig prestisjefylte, sier Englands svenske manager, Sven-Göran Eriksson til Dagbladet.

Midt oppe i de siste forberedelsene til danmarkskampen (og Englands kamp mot Portugal), spurte hjemmeredaksjonen i går om jeg kunne få Sven-Göran Erikssons råd for hvordan Nils Johan Sembs menn kan slå Danmark. Ikke dumt, England slo jo Danmark komfortabelt under VM i sommer.

Tittelen var klar: «Slik kan Danmark slås. Svennis' råd til Nils Johan».

Men å få gode råd er en ting, noe ganske annet er å få kontakt med Mr. Eriksson: For det første må man akkrediteres. Det gikk bra selv om fristen var ute for flere dager siden. Og selv om Press Office i det engelske fotballforbundet - FA - lurte på hvorfor en nordmann ville dra 28 mil fra London til Birmingham for å overvære en pressekonferanse med en svenske om en fotballkamp mellom Portugal og England.

Flere problemer

Problem nummer to er, som alltid, å komme inn på det strengt bevoktede området. Adgangstegnet skulle nemlig hentes der, og innleide vakter av den tøffeste Securitas-typen er ikke lette å overbevise.

Problem nummer tre er å komme til ordet på pressekonferansen. Sammen med nærmere 100 råskinn fra britisk tabloidpresse er ikke det lett. Særlig ikke når de lukter blod, slik de gjorde igår: Sir Alex Fergusons blod, fordi han på tirsdag lot Paul Scholes spille for United, mens han hadde meldt forfall til Portugal-kampen.

Slik sett var gårsdagens pressekonferanse en studie i 101 måter å få Eriksson til å forsnakke seg:

- Er du ikke irritert/sur/sint/rasende/lei deg over at Ferguson lar Scholes spille, når han samtidig har meldt forfall til landskampen, spurte journalistene - om igjen og om igjen.

Og Eriksson svarte tålmodig: Nei, han var ikke irritert. Nei, han var ikke sur, ikke engang lei seg: Bare litt overrasket over at Scholes spilte.

- Men jeg kan bare bruke spillere som er friske og skadefri.

Sterkt lag

Og da, mens blodhundene trakk pusten, kastet jeg meg frampå: Mr. Eriksson, I'm from a norwegian newspaper; can I ask you a question related to scandinavian football?

Det kunne jeg absolutt. Mr. Eriksson var åpenbart lei av å forklare hvorfor han ikke var lei seg over Scholes forfall.

- England møtte jo Danmark under VM, og Norge møter Danmark i morgen. Hvordan vil du karakterisere det danske lagets styrker og svakheter, spurte jeg. Mens Eriksson så undrende på meg: En nordmann, som spør en svenske om det danske lagets styrker og svakheter???

- Danmark har et meget sterkt lag, svarte han.

- Jaa, og?

- Vel, vi møtte dem under VM og vant forholdsvis lett (3- 0, red.anmm), fortsatte Eriksson.

- Men jeg tror danskene var uheldige da vi møtte dem. Danskene er nordisk fotballs latinere. De er teknisk mye bedre enn noe annet lag i Norden, la han til.

Nei, nei, nei

- Kan du gi et råd om hvordan de skal slås?

- Jeg skulle svært gjerne sett den landskampen. Kampene mellom Norge og Danmark er som England-Skottland i gamle dager: Tette, harde og veldig prestisjefylte, svarte Eriksson diplomatisk, mens jeg hørte hjelpterener Steve McCLaren hoste diskret i bakgrunnen. Jeg hadde nemlig allerede spurt ham om det samme og han hadde sett himmelfallen på meg og spurt om jeg var gær'n: hans jobb var å jobbe for England, ikke gi råd til norske landslagstrenere.

- Men et råd, sånn i all fortrolighet, til kollega Nils Johan Semb?

- Nei, nei, nei. Jeg kan ikke kommentere andre lag enn England, svarte Eriksson, som et høflig ekko av McCLaren.

Etterpå var de bristiske kollegene enige om at Norge helt sikkert kommer til å slå Danmark.

Try everything once, heter det i England. Det er et godt valgspråk. Men jeg tror ikke jeg forsøker igjen.

<B>MØTTE ERIKSSON:</B> Dagbladets korrespondent Cato Vogt-Kielland (til høyre) traff England landslagssjef Sven-Gøran Eriksson i går.