Skulle ikke sett ut sånn

Den gamle taktikken funker neppe på nye Tyskland.

LYKKELIG SLUTT:  Tyskland spilte ikke opp mot ventet nivå i EM-starten, men det endte bra nok likevel. FOTO:  EPA/Sergei Dolzhenko.
LYKKELIG SLUTT: Tyskland spilte ikke opp mot ventet nivå i EM-starten, men det endte bra nok likevel. FOTO: EPA/Sergei Dolzhenko.Vis mer

MYTEN om Tyskland som et typisk turneringslag der prestasjonene kalkulert blir skrudd et hakk opp for hver kamp, er sannsynligvis akkurat det. En myte altså. Det er sjelden fotballag løfter seg gjennom å spille dårlig. Slik kom nok helst de mange historiske tyske triumfene til tross for rusk i startmaskineriet. Tyskerne har rett og slett vært best.

Det er de muligens igjen, men bare muligens. For mot Portugal kom det noen svakhetstegn som kanskje vil være der turneringen igjennom.

FOR selv denne framgangsrike tyske landslagsutgaven kom til EM med litt tvil. Ville Bastian Schweinsteiger stå fram som den klare midtbanesjefen han har potensialet til, holder Jerome Boateng egentlig nivået på høyrebacken og har midtforsvaret fart nok i bakrommet?

I EM-starten forble i beste fall alle disse tre spørsmålene ubesvarte. Dessuten kom det et vrient til:

•• Blir de to sentrale midtbanespillerne Schweinsteiger og Sami Khedira en aning for svake defensivt slik at de ikke helt får dekket det farlige området foran sine egne stoppere?

Det var i hvert fall der portugiserne etter hvert kom seg inn i kampen for så til slutt å skape sjanser nok til at resultatet burde vært uavgjort.

DET har sneket seg inn en viss forsvarsposisjonering i det sentrale tyske fotballmiljøet før denne turneringen. Med et så godt mannskap er slikt nesten ikke til å unngå. Dette er mesterskapet der det bør bli gull igjen, og spillerne vet det.

Slike forventninger har en tendens til å dra ned konsentrasjonen. Som for eksempel i første omgang da balltempoet måtte opp for å utnytte de små sprekkene i den tett befolkete portugisiske forsvarsmuren, mens det egentlig datt litt i forhold til vanlig standard.

Det var da det kom et par dumme feil på tvers fra Schweinsteiger etterfulgt av et par portugisiske overganger som jevnet ut kampen. Det var neppe kalkulert.

ETTER pause forsvant mye av det overlegne ballholdet også. Mer og mer framstod Dortmund-stopperen Mats Hummels som kveldens beste tyske spiller. Det var ikke sånn det var ment å være.

For Hummels kom egentlig inn i EM-åpningen som reserve for langtidsskadete Per Mertesacker, og avsluttet forøvrig en flott kamp med å tape en løpsduell inn i bakrommet mot den portugisiske innbytteren Nelson Oliveira. Det tapet ga en av de tre, fire kjempesjanser i sluttminuttene som portugiserne sløste vekk.

Forøvrig er Mats Hummels alene i startoppstillingen på dette laget om å være i angrepsposisjon. Han har ikke vært med på oppturen gjennom de siste mesterskapene. Det var kanskje derfor nettopp han for anledningen viste det motet og den ekstra kraften som skal til for å vippe ellers jevne kamper i tysk favør.

MEN der stopper også den lille funderingen over hvorvidt en av turneringens største favoritter holder helt inn. For resultatmessig var kampen mer enn god nok, og det skyldtes ett av de momentene som har pekt fram mot trivelige tyske EM-dager:

•• Laget har to effektive avsluttere.

Seiersmålet til Mario Gomez var høy klasse. En bevisst heading tilbake mot den kanten innlegget kom fra, og det i en kamp der Gomez ellers manglet litt fart til å binde det tyske angrepsspillet sammen. Da virket laget bedre balansert med Miroslav Klose på plass på topp i sluttminuttene.

Bare det forteller at det er grunner nok igjen til at EM kan slutte på best mulig vis. Som for eksempel at Joachim Löw kan veksle på avslutterne sine med en realistisk forventning om uansett å få mål igjen.

Da får vel resten av spillet se ut som det vil.