SJAKKLEGENDER: Garry Kasparov trente Magnus Carlsen ett år fra 2009, før nordmannen brøt samarbeidet. Kasparov sier det ikke finnes grenser for hva Carlsen kan oppnå. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SJAKKLEGENDER: Garry Kasparov trente Magnus Carlsen ett år fra 2009, før nordmannen brøt samarbeidet. Kasparov sier det ikke finnes grenser for hva Carlsen kan oppnå. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Skulle ønske jeg kunne tatt æren for Carlsens suksess

Men sjakklegenden Kasparov håper på en annen verdensmester.

(Dagbladet): Garry Kasparov er tidenes yngste verdensmester i sjakk. 

Det er sannsynligvis den eneste rekorden han kan håpe på å beholde, for Magnus Carlsen sprenger stadig nye grenser og tangerte i helga Kasparovs poengrekord i prestisjeturneringen i Wijk aan Zee.

Nordmannen tok 10 av 13 oppnåelige poeng og vant dermed overlegent foran Levon Aronian (8,5) og regjerende verdensmester Vishy Anand (8,0).

Kasparov var trener for Carlsen et år, fra starten av 2009 til starten av 2010, før nordmannen valgte å bryte samarbeidet.

I dag har russeren skrevet et innlegg på sin Facebook-side der han gratulerer sin gamle elev med nok en stor seier.

- Han tangerte min rekord på 10/13 poeng, uten å tape en kamp, og han økte ratingrekorden sin ytterligere, skriver Kasparov.

- Finnes ingen grenser
Noen tolker kanskje russeren som lite ydmyk når han deretter skriver at «I would like to say he owes his success to my year of coaching him», men fortsettelsen på setningen tyder snarere på det motsatte.

- Jeg skulle gjerne sagt at suksessen hans er et resultat av det året jeg trente ham, men det var allerede åpenbart den gangen, og i enda større grad i dag, at Magnus er et helt spesielt talent. Det finnes ingen grenser for hva han kan oppnå, skriver Kasparov.

Espen Agdestein er manager for Magnus Carlsen, og sier Kasparov fortjener en stor takk for jobben han gjorde med nordmannen.

- Jeg leste det som en hyggelig post og gratulasjon. Han tar litt ære, men ikke alt. Det er fair nok - så generøse kan vi være, sier manageren til Dagbladet.

Og utdyper:

- Kasparov har vært en viktig person. Han bidro kolossalt da Magnus gikk fra fjerdeplass til førsteplass på rankingen. Det er ingen tvil om at Magnus hadde stort utbytte av det året, og det har han sagt selv også. Men det er klart at Magnus allerede den gang var på vei mot noe stort.

Fra solfylte India til iskalde Norge?
Det neste, store målet for Carlsen er å ta verdensmestertittelen. I mars arrangeres en såkalt kandidatturnering i London, der åtte spillere gjør opp om retten til å møte regjerende verdensmester Anand i en avgjørende duell.

Carlsen har tidligere boikottet VM i protest mot reglene.

- Dette er som om Spania som verdensmester i fotball i 2010 skal være forhåndskvalifisert for VM-finalen i 2014, forklarte han til VG da, men nå velger han altså å konkurrere likevel.

AVSLAPPET: Magnus Carlsen vant turneringen i Wijk Aan Zee på overlegent vis. I denne kampen mot Anish Giri ble det remis. Foto:   EPA/KOEN SUYK
AVSLAPPET: Magnus Carlsen vant turneringen i Wijk Aan Zee på overlegent vis. I denne kampen mot Anish Giri ble det remis. Foto: EPA/KOEN SUYK Vis mer

Kasparov er ikke et øyeblikk i tvil om at Carlsen vil bli verdensmester på et tidspunkt. Men han krysser fingrene for noen andre i kandidatturneringen.

- Jeg prøver å heie på den gode sjakken og den som viser stor fightervilje, framfor å heie på spillere. Men det vil selvfølgelig bli vanskelig for meg å holde med noen andre enn mine tre russiske landsmenn i London: Kramnik, Svidler og Grischuk. Hvordan kan verdensmestertittelen flyttes fra solfylte India til iskalde Norge uten å ta et stopp i sjakksportens hjemland, Russland?

Det ligger mye penger i en VM-tittel. I fjor satt Anand igjen med rundt ni millioner kroner for sin seier, mens finaletaper Gelfand kunne trøste seg med seks millioner.

Nå blir det en liten pustepause for Carlsen før hardkjøret starter.

- Han reiser til USA på lørdag og skal delta på et event i Las Vegas. Det blir en liten ferietur hvor han skal se litt basket og slappe av. Etter det blir det treningsleir og forberedelser, sier Espen Agdestein.

Lærte åpninger av Kasparov
Noe treningssamarbeid med Kasparov inn mot kandidatturneringen er ikke aktuelt.

- Hva var det viktigste Carlsen lærte av ham?

- Det var mange ting. Blant annet har Kasparov et enormt åpningsarkiv, og enorm med analyser fra hele karrieren sin. Han hadde også veldig god kunnskap om alle spillerne som Magnus møter i dag.

- Var det økonomi som gjorde at samarbeidet ble brutt?

- Det hadde ingenting med saken å gjøre. Det handlet mer om at Magnus på det tidspunktet følte at han hadde lært veldig mye, og hadde mest lyst til å fortsette alene. Han hadde stort utbytte av å jobbe med Kasparov, men samtidig var det veldig krevende. Han er en kraftfull personlighet, sier Agdestein.