Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Skulle ønske jeg var blidere. Men det er ikke alltid jeg kan være det

Romørens plan feilet.

IKKE TIL OL:  Bjørn Einar Romøren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE TIL OL: Bjørn Einar Romøren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørn Einar Romøren (32) har vært en betydelig skikkelse i norsk hoppsport de siste ti åra. Blant annet hadde han verdensrekorden fra 2005 til 2011 på 239 meter.

Denne sesongen har det vært relativt stille rundt profilen. Har han ikke lagt opp? spør du.

Nei, utøveren fra Øvrevoll Hosle IL figurerer fortsatt i hoppbakken. Men det er ingen overdrivelse å si at han ikke herjer sirkuset.

- Jeg skulle ønske jeg var blidere. Men det er ikke alltid jeg kan være det.

Døra på gløtt Slik ordlegger Romøren seg når jeg ringer en formiddag denne uka. Det har lenge vært klart, mer eller mindre, at dette er 32-åringens siste sesong.

Skjønt, han har fortsatt døra på gløtt. Men det siste kan nok settes på kontoen for setningen som alltid er vanskelig å uttale for en toppidrettsutøver:

«Nå er det slutt.»

Dette er ikke noe du bare spytter ut, når hele livet ditt har dreid seg om hopp.

Før sesongen hadde Romøren et håp om å avslutte karrieren i OL i Sotsji. Tenk - hvilket punktum, hvilket nedslag kunne det ikke ha vært: I det du går opp på pallen, mottar medaljen og hører et ellevilt russisk jubelbrøl, så er karrieren over.

For Romøren ble det med drømmen. OL-planen feilet.

FRA BEDRE TIDER:  Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord i Planica i 2005. Rekorden på 239 meter holdt seg i seks år. Foto: NTB Scanpix
FRA BEDRE TIDER: Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord i Planica i 2005. Rekorden på 239 meter holdt seg i seks år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenker at toget har forlatt stasjonen uten meg, sier han.

Fem utøvere Mandag leverer hoppledelsen sin innstilling til Olympiatoppen om hvilke fem utøvere som bør være med til OL. Romøren er ikke blitt funnet god nok til å delta i et eneste verdenscuprenn denne sesongen.

Siste mulighet var i Polen denne helga. Men det er bare å være brutalt ærlig: Han var ikke nærheten av å bli tatt ut på verdenscuplaget nå heller.

Han sier:

- Jeg har ikke hoppet utenfor de nasjonale grensene denne sesongen. Jeg har ikke fått til det jeg har lyst til. Det er kjedelig. Men slik situasjonen er pr. dags dato, er det ingen grunn til å ta meg med til et mesterskap.

Vintersesongen startet bra.

- Til å begynne med hadde jeg et nivå som var greit nok. Så har det gått nedover. Jeg har ikke vært på ballen. Jeg har rotet mer og mer med teknikken, uten helt å vite hvorfor. Jeg har ikke fått til tråkket på hoppkanten.

Mangler stabilitet Romøren mener han på en god dag fortsatt kan kjempe med de beste hopperne i Norge. Og kjemper du med de beste hopperne i Norge, kjemper du også med de beste hopperne i verden.

Problemet er stabiliteten. Han finner ikke følelsen og rytmen som varer over tid. Det svir - naturligvis mer enn det han vil si høyt.

Romøren er fortsatt sirkushesten som drømmer om det perfekte svevet i en viktig konkurranse. Et svev der alt går knirkefritt på hoppkanten, han flyr som en kongeørn gjennom lufta - og setter et perfekt nedslag.

Tirsdag er det NM på Lillehammer. Romøren skal bryne seg på Anders Bardal og co.

PÅ LANDSLAGET:  Bjørn Einar Romøren (til venstre) var en del av hopplandslaget for inntil to år siden. Så måtte han operere ryggen. Her før skiflygings-VM i Vikersund i 2012. Til høyre for Romøren: Rune Velta, Tom Hilde, Anders Fennamel og Anders Bardal. Foran: Rennleder, den tidligere storhopperen Ole Gunnar Fidjestøl. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅ LANDSLAGET: Bjørn Einar Romøren (til venstre) var en del av hopplandslaget for inntil to år siden. Så måtte han operere ryggen. Her før skiflygings-VM i Vikersund i 2012. Til høyre for Romøren: Rune Velta, Tom Hilde, Anders Fennamel og Anders Bardal. Foran: Rennleder, den tidligere storhopperen Ole Gunnar Fidjestøl. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg stiller til start med troen på meg selv. Det gjør jeg alltid, erklærer han.

Dette er det psykiske aspektet. Fysisk er det ingen hemmelighet at han har vært preget av operasjonen i ryggen. Det gjorde at han måtte stå over forrige sesong.

Har du først trøblet med ryggen, kan det være vanskelig å komme tilbake som skihopper.

Verdenscupen Romøren har likevel sine mål.

- Jeg har lyst til å komme inn i verdenscupen i løpet av sesongen. Holmenkollen er et stort mål. Det kommer også et skiflygings-VM. Det er ikke mer enn tida av veien. Tankene går på hvordan jeg kan komme meg opp på et OK nivå.

- Hva med et siste renn i Holmenkollen der du hopper i smoking?

- Det hadde ikke vært ulikt meg, sier Romøren og humrer.

Han har ikke snakket med landslagstrener Alexander Stöckl.

- Jeg har ikke kommet opp på et nivå, verken i renn eller på trening, der jeg har vært med i diskusjonen.

Men er det slik han skal avslutte hoppkarrieren? Selv om «det nok er slutt», som han sier, innrømmer han at det plutselig kan gå en såkalt «f» i ham, der han fortsetter. Og hvorfor ikke? Takanobu Okabe er 43 år. Japaneren hopper fortsatt.

I SOLA:  Bjørn Einar Romøren trente i høst på Fuerteventura. Foreløpig ser det ikke ut til at det gjorde underverker. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I SOLA: Bjørn Einar Romøren trente i høst på Fuerteventura. Foreløpig ser det ikke ut til at det gjorde underverker. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det samme gjør Noriaki Kasai, 41 år. Sist helg vant han til og med i skiflygingsbakken i Kulm.

Interiørbutikk - Hva gjør du den dagen det er slutt?

- Planen er klar. Jeg skal hjelpe kona med å bygge ny interiørbutikk på Fornebusenteret. Det blir å dra på seg snekkerbuksene, sier Romøren.

- Men det blir litt rart. Jeg har jo ikke vært annet enn skihopper hele livet.

Han understreker at sulten ikke er borte.

Kanskje får vi et bevis på det allerede tirsdag.

I NM stor bakke på Lillehammer.

GIFT:  Bjørn Einar Romøren vil hjelpe kona Martine med en interiørbutikk på Forenbu når hoppkarrieren er over. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIFT: Bjørn Einar Romøren vil hjelpe kona Martine med en interiørbutikk på Forenbu når hoppkarrieren er over. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart