Skulle ønske presset var større

Heller favoritt enn utfordrer.

(Dagbladet.no) Helt øverst er det to lag. Under dem er det en rekke nasjoner. Regjerende verdensmester Russland og regjerende europamester Norge er de to heteste gullfavorittene i VM, som starter på søndag.

Bak dem kommer lag som Romania, Frankrike, Sør-Korea, Ungarn og Tyskland.

De norske jentene mener de har kommet i en utfordrerposisjon, etter to strake tap for Russland. Men, de ville heller hatt et favorittstempel, for det hadde vært et tegn på at de hadde vært i skikkelig VM-rute.

- En teit sirkel

I stedet forsøker de forskjellige lagene nå å dytte presset over på andre, for å selv kunne jobbe i ro. Katja Nyberg synes det bare er tullete.

- Det er egentlig en teit sirkel det, at lagene prøver å dytte presset over på hverandre. Akkurat nå mener nok de fleste at Russland er sterkest, men det hadde ikke gjort noe om alle pekte på oss, sier Katja Nyberg til Dagbladet.no.

Russerne har nå slått Norge i to oppkjøringskamper på rad - med tre mål begge gangene. Det gir dem selvtillit og trygghet - og med på lasset følger altså forventningspresset.

- Jeg vil nok si at Russland er favoritt nå, sier kaptein Gro Hammerseng.

TØRKER SVETTEN: Gro Hammerseng var mektig sliten etter den tøffe kampen mot Russland på søndag. I VM venter en ny duell mot russerne i mellomrunden, og kanskje en i finalen også? Foto: BJØRN LANGSEM
TØRKER SVETTEN: Gro Hammerseng var mektig sliten etter den tøffe kampen mot Russland på søndag. I VM venter en ny duell mot russerne i mellomrunden, og kanskje en i finalen også? Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

For det er ikke til å legge skjul på at de har vært sterkest i oppkjøringen, bortsett fra det overraskende tapet mot Danmark for en uke siden.

- Slipper gullmas

Men vinnerinstinktet til Hammerseng gjør at hun gjerne ville slått Russland og hatt merkelappen favoritt på sine egne skuldre i stedet. Sånn som i fjor, da de norske jentene slo Russland i den siste kampen før EM.

Da økte presset på håndballjentene.

- Vi slipper kanskje litt gullmas nå, men det største presset er uansett det vi legger på oss selv, så sånn sett ville jeg heller slått russerne og dermed blitt sett på som den største favoritten, sier hun til Dagbladet.no.

Etter 120 minutter mot store og sterke russere, har de norske spillerne fått bekreftet det de egentlig allerede visste. Det blir knalltøft mot østeuropeerne i Frankrike.

Vil ta dem to ganger i VM

Norge er kjent for godt forsvarsspill, som da aller helst skal føre til kjappe kontringer og såkalte enkle mål. I Drammenshallen på søndag fikk det norske forsvaret virkelig kjørt seg. Hammerseng blir nesten sliten bare av å snakke om det.

Skulle ønske presset var større

- De er ekstremt flinke til å holde trykket oppe og de maler på. Nå gikk vi etter hvert tom for krefter, for de er så sterke, raske, de skyter godt og spiller inn på strek og har spillere som kan finte begge veier.

Søndagens store norske spiller - andrekeeper Kari Aalvik Grimsbø - tenker ikke så mye på at det nå har blitt to strake tap for Russland.

- Vi får heller ta dem hvis vi møter dem i VM, sier hun til Dagbladet.no.

Begge gangene (først i mellomspillet og så i en eventuell finale)?

- Ja, begge gangene.

TEIT SIRKEL: Katja Nyberg mener det er en teit sirkel at de forskjellige lagene forsøker å dytte forventningspresset over på hverandre.
VIL VINNE NÅR DET BETYR MEST: Kari Aalvik Grimsbø sto strålende da hun kom inn mot Russland i Drammen. Nå er hun klar for å ta skalpen deres to ganger i VM.