Skulle rydde opp

STEINKJER/OSLO: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var i Steinkjer sist lørdag for å rydde opp i trener-rotet på damelandslaget. Men møtet mellom løpernes rådgivere, Terje Langli og Stensbøl ble avlyst da Ketil Grindheim dagen før stilte jobben sin til disposisjon.

Etter at Grindheim sa opp, har det vært spekulert på om han ble offer for en intern maktkamp mellom trenere og ledere rundt damelandslaget. Dagbladet vet at landslagssjef Terje Langli og Bjørge Stensbøl siden lenge før jul i fjor har diskutert Ketil Grindheims vanskelige jobbsituasjon. Og hva de skulle gjøre med den. Særlig har oppmerksomheten rundt de mange rådgiverne som løperne omgir seg med vært stor. Men Stensbøl og Langli benekter at de to har vært med og presset Grindheim til å gå av.

Lang prosess

Langli nekter sågar for at han hadde møter med Stensbøl sist lørdag.

- Nei. Han var ikke med på de møtene vi hadde med Ketil, sier Langli til Dagbladet.

Rådgiverkaoset

  • Rønnaug Schei (23) og Marit Roaldset (23) bruker Rolf Sætherdal og Inge Andersen.
  • Bente Skari (28) bruker Dag Kaas som personlig trener på fjerde sesongen.
  • Elin Nilsen (32) bruker tidligere landslagstrener Arild Jørgensen.
  • Maj Helen Sorkmo (31) bruker Inge Bråten.
  • Hilde Glomsås (22) bruker fortsatt pappa Erik Glomsås.
  • Bare Tina Bay (27) og Hilde Gjermundshaug Pedersen (36) brukte Ketil Grindheim som personlig trener.

Stensbøl er litt mer åpen om hva som egentlig skjedde bak kulissene.

- Dette er en prosess som er blitt kjørt internt i langrenn, men som jeg er blitt orientert om. Jeg synes prosessen er blitt håndtert veldig profesjonelt, sier Stensbøl til Dagbladet. Toppidrettssjefen hevder han var i NM-byen bare for å ha møter med Kjetil Grindheim og jentenes personlige trenere om organiseringen av landslaget.

- Møtet ble avlyst på grunn av det som var i prosess i Steinkjer. Dessuten var noen av de personlige trenerne forhindret fra å komme. Utgangspunktet endret seg som følge av Ketils beslutning om å trekke seg.

Tett dialog

- Har du hatt uformelle samtaler om problemene i damelaget?

- Ja, i forhold til konstellasjonene med de personlige trenerne, sier Stensbøl. - Har Terje Langli bedt deg om råd? (Lang pause)

- La meg si det på den måten at Terje Langli har en tett dialog med Olympiatoppen. Dette har vært et tema vi har diskutert den siste tida, men alle beslutninger som er tatt av langrennskomitéen, Terje Langli og Ketil Grindheim, er gjort av de involverte parter - uten press fra vår side.

  • Ketil Grindheim var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Men overfor Dagbladet i et intervju søndag kveld var Grindheim glassklar på at personlige motsetninger mellom ham selv og rådgiverne ikke alene var årsaken til at han trakk seg. Men at det var en del av helheten.

Må stille opp

Dermed avvises konspirasjonsteoriene som tidligere landslagstrener Inge Bråten lanserte i gårsdagens VG. Bråten som er personlig rådgiver for May Helen Sorkmo, hevdet at Grindheim ble presset ut av jobben. Han får liten støtte for det i resten av miljøet. Dag Kaas er personlig rådgiver for Bente Skari.

- Uttalelsene til Bråten kom sikkert fordi han ville støtte en kollega. Jeg synes det var bra av Terje Langli å ta tak i situasjonen og gjøre forandringer. Og det var voksent av Ketil å si fra om at han var utbrent og umotivert. Er man det, så er det til beste for laget at man får inn nye krefter, sier Kaas til Dagbladet. Kaas mener nå landslagsjentene må gå i seg selv, og finne tilbake til lagfølelsen. Han mener de andre løperne har mye å lære av Skari, som han mener er den som har stilt opp mest lojalt på Grindheims opplegg.

- De som skal være med videre, må nå stille opp hundre prosent. Det er viktig for å skape et lagmiljø.

<B>RESULTATLØST MØTE:</B>Bjørge Stensbøl i samtale med Anita Moen og tidligere landslagssjef Erik Røste på skistadion i Steinkjær lørdag. Stensbøl nekter for at han var med på å sparke ut Ketil Grindheim, og sier han var overrasket da dametreneren takket av.