«Skulle tro han var Pelé»

Både motspillere og medspillere syntes John Obi Mikel (18) kom godt fra Lyn-debuten. Men Start-trener Tom Nordlie synes det ble vel mye snakk om talentet på forhånd.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): -  Man skulle jo tro det var Pele det var snakk om, så mye som allé snakket om ham på forhånd, sier Start-trener Tom Nordlie.

Men også Nordlie så at det bor mye fotball i nigerianeren:

-  For all del, han ser ut til å kunne bli en meget god spiller.

-  Vi burde vunnet

Dagbladet analyserte alle involveringer til Lyns juvel i kampen mot Start. Tallene viser at han gjør påfallende få pasningsfeil, men at han slår et høyt antall nøytrale pasninger - det vil si enkle kort- eller støttepasninger.

-  En ålreit kamp, sier John Obi Mikel selv.Fra sin defensive midtbanerolle var han ikke direkte involvert i en eneste Lyn-sjanse.

-  Det er slik jeg liker å spille. Mye involvert, og hele tida spillbar, sier Mikel.

Berg fornøyd

-  Det kommer! Start var et godt lag, med tøffe og atletiske midtbanespillere. Men vi burde vunnet kampen. Vi var bedre enn dem etter pause.

Lyn-trener Henning Berg var godt fornøyd med debutanten, selv om han er enig i at Mikel ikke skapte mange sjanser.

-  Ja, det kan nok stemme. Men jeg synes han spilte bra. Vi må huske at han ikke har spilt på dette nivået før, og at han ikke har kamptrening de siste ukene.

-  Dessuten er han vanvittig bra med ballen, det visste vi - og det bekreftet han her.

Kompisene skryter

Også lagkamerat Jo Tessem skrøt av Mikel etter kampen.

-  Han viser at han blir god. Han jobber og står på, og det er bestandig vanskelig å spille sin første kamp i et nytt land, sier Tessem.

-  Det er godt å ha ham i gang, sier Øyvind Leonhardsen.

Starts midtbanespiller Kristofer Hæstad hadde mange dueller mot Mikel i løpet av oppgjøret.

-  Du ser at det er snakk om en god spiller. Han fikk vel ikke vist all verden i dag, annet enn at han er meget god med ballen.

Svært mye involvert

Dagbladet fikk tidligere landslagssjef Nils Johan Semb til å kommentere analysetallene. Han understreker at han ikke hadde sett kampen, men sier at 89 involveringer er et høyt tall.

-  Som midtbanespiller er mellom 50 og 70 involveringer det vanligste når vi analyserer kamper.

Lyns spilleranalytiker Lars Helge Øverland tror Dagbladets tall stemmer bra:

-  Jeg har foreløpig bare sett på antall involveringer han hadde, og jeg har notert 77. Men da har jeg klippet litt, så 89 kan godt stemme.

Han synes Mikel spilte en kamp til karakter G+:

-  Han har få negative involveringer, og det er bra. Tallet for positive involveringer er ikke like imponerende, men gutten hadde nerver. Det var debuten, og det har vært voldsomme forventninger til ham.

* Slik leser du analysen: 0- 20 prosent positive involveringer: Svakt, 21- 40 prosent: Middels, 41- 60 prosent: Bra, 61- 80 prosent: Strålende, 81- 100 prosent: Historisk.

MYE INVOLVERT: Dagbladet noterte hvert eneste spurt Lyns John Obi Mikel tok i sin første kamp i Tippeligaen, og analysen viser at han er usedvanlig mye involvert. Her i duell mot Starts Kristofer Hæstad.