Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marcus Pedersen: - Det er ekstra murring i år

Skullerud og Solskjærs gjentakende problem: - Pinlig å se på

Murringen øker i Strømsgodet etter en ny marerittåpning på sesongen. Jesper Mathisen mener Jostein Flo snart må handle. Tor Ole Skullerud får likevel støtte av Marcus Pedersen og spillergruppa.

KNIVEN PÅ STRUPEN: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Strømsgodset-trener Tor Ole Skullerud må snu en vond trend. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KNIVEN PÅ STRUPEN: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Strømsgodset-trener Tor Ole Skullerud må snu en vond trend. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Sola steker i Drammen. Men det er mer enn bare et deilig solskinn som er rettet mot Strømsgodset. Det brenner under beina til Tor Ole Skullerud og hans gutter.

13. plass på tabellen etter ni poeng på elleve kamper er uakseptabelt for medaljekandidaten fra Drammen. Søndag kan Skullerud være avhengig av seier for å bevare jobben, tror TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

- Det er overraskende hvis det ikke skjer noe der snart. Jostein Flo kan ikke sitte å se på dette. Skullerud lever farlig og må ha tre poeng mot Sandefjord, sier Mathisen til Dagbladet.

Mer murring enn i fjor

Spillergruppa sier imidlertid at de har full tillit til Skullerud.

- Så lenge Tor Ole er her, tror jeg han har hele gruppa bak seg. Tor Ole viste i fjor at han kom seg bra ut av en vanskelig situasjon. Det var sterkt å snu det og viktig å ha i bakhodet, sier Marcus Pedersen til Dagbladet.

VÅRTRØBBEL: Nok en gang er Tor Ole Skullerud i hardt vårvær. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
VÅRTRØBBEL: Nok en gang er Tor Ole Skullerud i hardt vårvær. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Eliteseriens toppscorer mener imidlertid at det er mer murring rundt laget nå enn da Godset slet på samme tid i fjor.

- Det var murring i fjor. I år er det litt ekstra murring, fordi det samme har skjedd to vårsesonger på rad. Det er det som er så fantastisk med fotball. Det er så mange meninger om hva som skal til. Går man på noen tap, kommer det murring med en gang. Vi må bare drite i alt som blir sagt utenfor og vise at vi har baller, sier Pedersen.

Eirik Ulland Andersen stiller seg også bak trener Skullerud.

- Jeg tror Tor Ole sitter trygt. Det har ikke vært noe misnøye mot Tor Ole i spillergruppa. Vi har full tiltro til ham, og vi har et godt forhold, sier Ulland Andersen til Dagbladet.

Vårtrøbbel

Godset-treneren har mye imponerende å vise til på sin trener-CV: Han førte Norge til U19-EM i 2005, Norge til U21-EM i 2013 og vant «The Double» med Molde da klubben satt poengrekord i Eliteserien i 2014.

Men det er ett problem som går igjen: Vårtrøbbel.

For tredje vårsesong på rad leder Tor Ole Skullerud et lag som trøbler før sommeren.

FULL TILLIT: Marcus Pedersen forteller at han og resten av Godset-spillerne har full tillit til Tor Ole Skullerud. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix
FULL TILLIT: Marcus Pedersen forteller at han og resten av Godset-spillerne har full tillit til Tor Ole Skullerud. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix Vis mer

Til Dagbladet sier Skullerud at han er svært optimistisk på at trenden vil snu veldig raskt.

- Vi har vært gode hjemme, men veldig variable borte. Vi må bygge videre på det vi har gjort hjemme. Vi var veldig gode her mot Sarpsborg 08, men hadde marginene imot. Det er frustrerende og irriterende, men det er vi ferdig med for lengst. Nå må vi se framover, sier Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

- Hvilke grep gjorde dere for å snu tilsvarende situasjon i fjor?

- Vi gjorde mange ulike grep, og det var mye som da klikket på plass etter en svak åpning. Vi møtte KBK på det tidspunktet i fjor og spilte en veldig god kamp. Det hjelper. Vi må ut på trening og kamp og gi oss selv gode opplevelser. Det er ikke så mange kvikke løsninger på dette her, erkjenner Godset-treneren.

- Hvor godt er det å vite at dere har klart å snu trenden før?

- Det betyr at vi har stått i det samme tidligere Veldig mange av de samme spillerne har klart å snu denne situasjonen før. Nå må vi samle oss og klare det igjen. Jeg har veldig tro på at vi skal snu det nå. Det har blitt mye støy rundt de siste bortekampene våre, men vi har prestert bra i Drammen. Det skal vi gjøre på søndag også.

VÅRTRØBBEL: Nok en gang er Ole Gunnar Solskjær i hardt vårvær.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VÅRTRØBBEL: Nok en gang er Ole Gunnar Solskjær i hardt vårvær.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Solskjær og Skullerud

Skullerud er imidlertid ikke alene om problematikken om vårtrøbbel. For Ole Gunnar Solskjær, som etter hundre års gulltørke i Molde ledet klubben til seriegull på både første og andre forsøk, er tendensen den samme.

I tre av de fire siste sesongene har Solskjærs Molde levert en vårsesong langt under forventning, før alt har snudd på høsten, hvor romsdalingene har klatret mange tabellposisjoner.

Men en dårlig vårsesong utelukker muligheten for seriegull.

Hva skyldes tenne tendensen?

Lever farlig

Og får de i det hele tatt overleve i jobben så lenge at de rekker å snu trenden på høstsesongen enda en gang?

- Tendensen er neppe tilfeldig. Det er vanskelig å gi et eksakt svar på hvorfor det er sånn, men en medvirkende årsak kan være at både Molde og Godset har brede spillerstaller og er mindre sårbare for skader og karantene. Derfor blir de mindre svekket enn konkurrentene utover sesongen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

MOLDE: Ole Gunnar Solskjær håper årets sesong blir mer stabil for laget fra rosenes by. Men noe ansvar for å stoppe en ny Rosenborg-epoke, det har han ikke. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Solskjær sitter nok trygt så lenge han ønsker, men det er mer kritisk for Skullerud. Det er overraskende hvis det ikke skjer noe der snart.

- Tror du Skullerud snart kan få sparken?

- Ja, det kan skje. Han lever farlig. Men for hver dag som går, jo mindre sannsynlig er det at det skjer noe før Sandefjord-kampen, mener sørlendingen.

Når ledelsen i Molde og Strømsgodset skal vurdere sine hovedtreneres framtid, vil historikken deres trolig tale i favør av troen på at Solskjær og Skullerud er riktige menn til å snu den vonde trenden for sine respektive klubber.

Dette er nemlig ikke noe nytt:

2018:

Etter elleve serierunde av inneværende sesong er altså Solskjær og Molde nede på 8. plass med 17 poeng på elleve kamper. Skullerud og Strømsgodsets ni poeng på samme antall opptredener gir dem foreløpig en svært skuffende 13. plass.

Tiden vil vise hvordan høsten arter seg.

2017:

Etter ti serierunder var Molde nr. 7 på tabellen med 14 poeng, blant annet med luke opp til nabo AaFK, som seinere rykket ned.

Strømsgodset lå helt nede på 14. plass med bare 10 poeng på like mange serierunder etter en marerittåpning på sesongen. Selv etter halvspilt sesong lå Godset på den samme kvalifiseringsplassen etter 15 poeng på 15 kamper.

Høsten var imidlertid en helt annen historie. Solskjær og Molde hevet seg mye og klatret opp til seriesølv. Skullerud og Strømsgodset gjorde et enda større byks, helt fra 14. til 4. plass. Det skjedde med et poengsnitt på suverene 2,33 poeng per kamp på høstsesongen.

2015:

Etter at Skullerud ledet Molde til en rekke nye rekorder i norsk fotball med det suverene seriegullet i 2014, kom motgangen nok en gang i en vårsesong for Skullerud.

Etter 25 poeng på 17 kamper og 7. plass på tabellen fikk Skullerud sparken som Molde-trener og fikk ikke sjansen til å levere en sedvanlig god høst.

2013:

Etter at Solskjær ledet Molde til det historiske seriegullet i 2011 og fulgte opp med ny triumf sesongen etter, ble vårsesongen 2013 et mareritt.

Etter ti serierunder lå tittelforsvarer Molde sensasjonelt nok helt sist på tabellen med seks poeng på ti kamper. Tabelljumbo var også Solskjærs elever etter elleve serierunder. Først i den 15. serierunden - etter halvspilt sesong - klatret Molde over streken.

På siste halvdel av sesongen doblet Molde poengsnittet og klatret fra nedrykksplass til 6. plass.

Uenig Skullerud

Til Dagbladet sier imidlertid Skullerud at han ikke er enig i at lagene hans har en tendens til å slite på vårsesongen.

- At det er en tendens som preger meg, er ikke riktig. Det stemmer nå i perioden i Godset. Molde-tiden er et annet kapittel. Men jeg er ikke enig i at dette er en tenden som preger mine lag. Det får være dine ord, sier Godset-sjefen til Dagbladet.

I Skulleruds første sesong i Molde var de strålende også på våren og gjennom hele året, men i de tre siste sesongene har våren vært en mindre innbringende tid for topptrenerens mannskap.

- Er det tilfeldig?

- Nei, det er ingen tilfeldigheter. Vi står her vi står fordi vi ikke har vært gode nok og ikke har klart å bikke de jevne kampene i vår favør, sier Skullerud.

- Kan vårtrøbbelet ha en sammenheng med at Godset og andre lag som spiller mer ambisiøs angrepsfotball trenger lengre tid på å få dette til å fungere optimalt enn lagene som spiller mer kynisk?

- Jeg synes ikke vi skal lete etter den type forklaringer, men ja, det kan være en av mange årsaker, svarer han.

- Hvor mye har skadene til Ulland Andersen og Jradi i sesonginnledningen å si i så måte?

- Jeg vil si at det har vært mange av spillerne som har hatt en trøblete inngang til sesongen med sykdom og skader. Vi vet alle at en god preseason og inngang til sesongen, er viktig for å komme i form. Der har vi hatt litt trøbbel. Det er med på å tegne bildet det også.

- Pinlig å se på

Jesper Mathisen er svært overrasket over sesongåpningen til Strømsgodset, som ble trukket fram som en glohet medaljekandidat av de fleste før sesongen.

Marcus Pedersen, Mustafa Abdellaoue, Eirik Ulland Andersen, Bassel Jradi, Tokmac Nguen, Kristoffer Tokstad og Herman Stengel utgjør sammen offensive alternativer som ytterst få kan matche i norsk fotball.

- Det er ganske utrolig at de står med bare ni poeng på elleve kamper med det offensive arsenalet Godset har. Det var pinlig å se måten de tapte mot Kristiansund. De brydde seg ikke og gikk ikke inn i duellene. Noe er alvorlig galt, sier Mathisen til Dagbladet.

Strømsgodset hadde en omtrent like dårlig start på sesongen også i fjor. Drammenserne lå helt nede på 14. plass med bare 10 poeng på like mange serierunder etter en marerittåpning på sesongen.

- Naturstridig

På vårsesongen skaffet de i snitt ett poeng per kamp. På høstsesongen var fangsten vanvittige 2,33 poeng per kamp.

- I fjor hadde de en knallsterk snuoperasjon, men de klarer aldri å få det samme poengsnittet igjen på høstsesongen denne gang. Det er helt naturstridig å vinne så mye som de gjorde da, mener Mathisen.

Det positive for Godset er at kampprogrammet framover er attraktivt: Sandefjord, Start, Ranheim, Lilellestrøm, Kristiansund, Bodø/Glimt, Odd og Start igjen er de åtte neste kampene.

Mulig redning

Det kan være svært etterlengtet.

- Godset har et fint kampprogram framover og må ta mange poeng i disse kampene. Det kan redde Skullerud, men det er noe som skurrer der, sier Mathisen.

- Solskjærs Molde er omtrent like skuffende som Skulleruds Godset. Solskjær burde få mye mer ut av det mannskapet der. Det Molde har gjort er altfor dårlig. Men Solskjær sitter nok trygt så lenge han selv vil. Han vil aldri få sparken, tror jeg.

Mathisen presiserer at han har stor respekt for Skullerud som trener. Sørlendingen hadde blant annet Godset-sjefen selv som trener på aldersbestemte landslag midt på 2000-tallet.

- Jeg likte ham veldig godt da jeg hadde Tor Ole som trener på aldersbestemte landslag. Tor Ole hadde stor respekt i spillergruppa da og også de lagene han har trent i etterkant. Men akkurat nå er ikke han og Godset en god match, mener 31-åringen.

Både Molde og Strømsgodset har på papiret gode sjanser til å snu trenden og komme på vinnersporet igjen denne helga. Godset får besøk av tabelljumbo Sandefjord, mens nestjumbo Start gjester Molde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media