SUKSESSTRENER: Molde-trener Tor Ole Skullerud har mange jern i ilden.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SUKSESSTRENER: Molde-trener Tor Ole Skullerud har mange jern i ilden. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Skulleruds ekstrajobb kan gi utfordrende dobbeltrolle

- Noen situasjoner er litt spesielle, sier Molde-treneren.

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om de lykkelige skjebnene til spillerne som tok bronse i U21-EM i 2013.

Det er imidlertid ikke bare spillerne på bronselaget som har oppnådd suksess i de to årene i etterkant. Det har også tidligere U21-trener Tor Ole Skullerud hatt.

I sin debutsesong som Molde-trener i fjor gikk det omtrent så bra som det kunne gå med både serie- og cupgull på første forsøk.

Hans gode meritter, sterke autoritet og tydelige retorikk og uttrykksmåte skaffet han dessuten en ekstrajobb som ekspert og analysesjef i MAX' landslagssendinger.

- Det er en veldig interessant og spennende jobb. Min oppgave er å forklare hvorfor Norge lykkes eller mislykkes, forteller Skullerud til Dagbladet.

- Jeg får dessuten lært TV-mediet bedre. Det er veldig lærerikt, men også utfordrende, sier 44-åringen

Dobbeltrollen Den største utfordringen er at Molde-trenerens ekstrajobb i noen tilfeller gir en slags dobbeltrolle. På landslaget er det nemlig flere Molde-spillere.

Når Ørjan Håskjold Nyland, Vegard Forren, Martin Linnes og co skal under Skulleruds objektive lupe, skaper det en rollekonflikt for suksesstreneren. I det ene øyeblikket er han Molde-trener; i det andre er han en objektiv fotballekspert.

- Akkurat de situasjonene er litt spesielle og vanskelige, innrømmer Skullerud.

Etter 1-5-tapet borte mot Kroatia i slutten av mars, var Molde-keeper Nyland en av spillerne som Skullerud skulle gjøre en objektiv analyse på.

Med fem baklengsmål gjorde ikke landslagsmålvaktens sin beste opptreden. Det ga også Skullerud uttrykk for ved å kritisere Nylands keeperarbeid på noen av scoringene.

- Jeg var ikke så kritisk som det ble fremstilt. Jeg sa at hvis Ørjan var sylskarp, så kunne han ha reddet noen av målene, hevder suksesstreneren.

Vil ikke være tabloid Han er klar på at han vil løse oppgaven på sin egen måte i pakt med sine verdier.

- Jeg skal ikke bli tabloid. Jeg vil gjøre reflekterte analyser som forklarer hvorfor Norge gjør det som de gjør det, sier Skullerud.

I kveld vil Molde-treneren gjøre nettopp det når Norge møter Aserbajdsjan på Ullevaal. Da må Skullerud analysere spillere som han trener daglig i Molde og de utallige A-landslagsspillerne som han trente på U21-landslaget.

I bronsegenerasjonen har nemlig 20 av 23 spillere debutert for A-landslaget, deriblant 19 av 20 utespillere.

Skullerud har imidlertid aldri prøvd å påvirke Per-Mathias Høgmos landslagsuttak.

- Per-Mathias har veldig god kontroll, så jeg blander meg ikke borti hans valg. Jeg vil ikke snakke noen av mine spillere inn på landslaget, sier Moldes trener og MAX' fotballekspert.