Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skummelt å robbe røverne

Gode røverfilmer trenger bra manus.

(Dagbladet.no): Alle har sett opplegget en eller annen gang på kino. Det er fortellingen om hva som skjer når filmens hovedperson robber røverne; eller mer presist: Hevnen som kommer når røverne finner ut hva som har skjedd.

For Morgan Andersen kom den på Lyns klubbkontor 11. eller 12. mai 2005 idet deler av Chelseas agentkorps ankommer åstedet for å hente restene av sitt bytte John Obi Mikel; det nigerianske stortalentet som Morgan noen dager tidligere har partert til inntekt for FC Lyn, limt sammen og sendt som prima vare til London-klubbens rival Manchester United.

Morgan er ikke helt sikker på møtedatoen, men den gufne følelsen er det lett for ham å beskrive:

- Det var som å møte Sopranos, sier han, og siden dommeren ikke nikker for å vise at han forstår, legger Morgan til:

- Han i den amerikanske TV-serien du kanskje kjenner til.

LAGDOMMER Torjus Gard gjør nok det, men verken han eller så mange andre var helt utlært i hverdagen til en sportsdirektør i Tippeligaen før den samme Andersen i Oslo tingrett tok til med sin fire-fem timer lange gjennomgang av jobbrutinene i en ganske vanlig norsk toppklubb i fotball:

- Vi fikk beskjed om at vi kom til å angre det vi hadde gjort. Etterpå tok jeg kontakt med sikkerhetsselskapet til eierne våre i CG Holding, og ga dem i oppdrag å følge tett etter John Obi Mikel, forteller Andersen:

- Sikkerhetsvaktene har fortalt meg hvordan Shittu dro ut Mikel midt på natta og rømte via Gardermoen. Det var spennende dager, forteller han.

SALGET SOM UTLØSTE TRUSLER: Morgan Andersen forklarte seg om John Obi Mikels opphold i Lyn i Oslo Tingrett i går, og om truslene han fikk da tenåringen ble solgt til Manchester United. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SALGET SOM UTLØSTE TRUSLER: Morgan Andersen forklarte seg om John Obi Mikels opphold i Lyn i Oslo Tingrett i går, og om truslene han fikk da tenåringen ble solgt til Manchester United. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Akkurat det er lett å skjønne i starten på denne dagen med en stadig tryggere Morgan Andersen i vitneboksen.

Der den tiltalte innledet saken med å lure på hva han egentlig hadde tjent som en av pionerene i den nye sportsdirektør-bransjen, er han nå noen timer i sitt ess. Knapt en brett på et dokument som flakset forbi kontorpulten i de turbulente vårdagene for tre år siden, har han glemt underveis:

- Jeg har ei bok jeg har med overalt. Der skriver jeg referat fra alle møtene jeg har vært med på, forklarer han den nøyaktige hukommelsen, og viser retten manuset sitt.

Gode røverfilmer trenger et bra manus.

IKKE MINST NÅR du helt uventet får den store sjansen. Som da NTG-lærer Rolf Magne Walstad midt i august 2004 stakk innom Morgan Andersens kontor på Ullevaal stadion for å vise fram fire nigerianske talenter han hadde hentet på Gardermoen. Framvisningen ble kort, gutta var trøtte etter å ha reist jorda rundt, men Morgan var våken nok til å skjønne at der og da hadde FC Lyn fått en sjelden sjanse.

Resten er historien om et plott. Det var Chelsea-agentene som hadde sendt guttene til NTG og Norge for å omgå fotballreglene som hindret kontraktsskriving med spillere under 18 år, men ingen ting så ut til å hindre Lyn i å drive fram historien slik at Oslo-klubben til slutt fikk sine millioner av kaka.

DET ER DENNE historien Morgan forteller lett og ledig fra vitneboksen. Tilsynelatende skjer det uten ettertanke. Da Norges Fotballforbund ga Mikel en amatørlisens de ikke skulle ha gitt, var det bare en ny mulighet for Lyn og Morgan. Ingen tanke om at lovens ånd kanskje også betydde noe.

Og da Det internasjonale Fotballforbundet (FIFA) seinere stoppet profflisensen, var det selvsagt FIFA som tolket lovene sine feil.

image: Skummelt å robbe røverne

I denne filmen har hovedpersonen alltid rett, og nå er det Morgan som med fotografisk hukommelse spoler seg gjennom plottet.

MEN OM DET den våren bare ble skummelt å robbe røverne, får dagen i retten ingen god slutt. For plutselig endrer aktor Svein Holden manus fra Morgans store hukommelsesbok til eksdirektørens skjulte datafiler. De som viser at Morgan Andersen tilbakeførte et angivelige møte med Mikel til en dato som passet perfekt med eksdirektørens forklaring i saken.

Forandringen ble gjort etter at politiet varslet beslag av Andersens datafiler, og avsløringen endrer manus radikalt i denne delen av røverhistorien.

Nå er det virkelig blitt spennende for Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media