- Skummelt

Kaptein Gøril Kringen for kvinnelandslaget i fotball er overrasket over at spiseforstyrrelser er nesten like utbredt blant utøvere i ballidrettene som blant de som driver med turn og rytmisk sportsgymnastikk (RS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Professor Jorunn Sundgot-Borgen sa til Dagbladet forrige lørdag at blant de som i dag går til aktiv behandling for spiseforstyrrelser, er det nesten like mange fra ballmiljøenesom fra de tidligere antatte risikomiljøene. Den mest dramatiske økningen finner vi innen fotball og håndball.

- Det hadde jeg aldri trodd, særlig fordi idretter som både fotball og håndball krever mange tøffe dueller og dermed en sterk kropp, sier Kringen til Dagbladet.

Samfunnsproblem

Ifølge Sundgot-Borgen har så mange som 16 prosent av alle jenter på rekrutterings- og landslagsnivå innen alle ballidretter en spiseforstyrrelse. Tilsvarende tall for menn er fem prosent.

- Det er ganske skummelt. Men samtidig må vi huske på at vi som driver ballidrett speiler samfunnet på de fleste måter. Og spisefortyrrelser er jo et stort samfunnsproblem. Vi kan ikke bare skylde på idretten, poengterer Kringen.

Hun har venner og kolleger som har hatt spiseforstyrrelser, men kjenner ingen i fotballmiljøet som lider av det.

- Det er heller ikke et tema vi tar særlig opp, verken i klubben eller på landslaget. Men det er viktig å ta problemet på alvor og være oppmerksom på faresignaler. Jeg tror også det er lurt å skape en bevisstgjøring blant utøvere, foreldre, trenere og støtteapparat, sier Trondheims/Ørn-spilleren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer