- Skummelt

Kaptein Gøril Kringen for kvinnelandslaget i fotball er overrasket over at spiseforstyrrelser er nesten like utbredt blant utøvere i ballidrettene som blant de som driver med turn og rytmisk sportsgymnastikk (RS).

Professor Jorunn Sundgot-Borgen sa til Dagbladet forrige lørdag at blant de som i dag går til aktiv behandling for spiseforstyrrelser, er det nesten like mange fra ballmiljøenesom fra de tidligere antatte risikomiljøene. Den mest dramatiske økningen finner vi innen fotball og håndball.

- Det hadde jeg aldri trodd, særlig fordi idretter som både fotball og håndball krever mange tøffe dueller og dermed en sterk kropp, sier Kringen til Dagbladet.

Samfunnsproblem

Ifølge Sundgot-Borgen har så mange som 16 prosent av alle jenter på rekrutterings- og landslagsnivå innen alle ballidretter en spiseforstyrrelse. Tilsvarende tall for menn er fem prosent.

- Det er ganske skummelt. Men samtidig må vi huske på at vi som driver ballidrett speiler samfunnet på de fleste måter. Og spisefortyrrelser er jo et stort samfunnsproblem. Vi kan ikke bare skylde på idretten, poengterer Kringen.

Hun har venner og kolleger som har hatt spiseforstyrrelser, men kjenner ingen i fotballmiljøet som lider av det.

- Det er heller ikke et tema vi tar særlig opp, verken i klubben eller på landslaget. Men det er viktig å ta problemet på alvor og være oppmerksom på faresignaler. Jeg tror også det er lurt å skape en bevisstgjøring blant utøvere, foreldre, trenere og støtteapparat, sier Trondheims/Ørn-spilleren.

Dagsorden

Undersøkelser fra 1999 viste at så mange som 42 prosent av jentene på rekrutterings- og landslagsnivå i estetiske idretter hadde spiseforstyrrelser. I dag regner man med at tallet er noe lavere. Men breddekonsulent Christina Stusvik i Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF) innrømmer at de har en veldig lang vei å gå.

- Vi blir vel dessverre aldri helt kvitt problemet. Men vi mener det er bedre å forebygge enn å reparere og har i flere år satt av penger til å kurse trenere, dommere, foreldre og utøvere jevnlig om riktig kosthold og trening. Vi har alltid temaet på dagsordenen, sier Stusvik.