Maren Lundby om hoppbråket:

- Skvær opp

Maren Lundby synes det er rart at skiforbundet ikke kan komme med konkrete grunner til hva konflikten med Clas Brede Bråten grunner i. Nå håper hun partene kan skvære opp.

HOPP-DRONNINGEN: Maren Lundby håper på enighet mellom skiforbundet og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HOPP-DRONNINGEN: Maren Lundby håper på enighet mellom skiforbundet og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg synes det er rart at de ikke kan snakke sammen og finne en løsning på problemet. Jeg synes også det er rart at de ikke kan komme med noe konkret på hva det er. De sier bare at han har gjort noe feil, og så kommer det ingen ting, sier Maren Lundby til Oppland Arbeiderblad om hvordan skiforbundet har håndtert «hoppbråket»

Norges Skiforbund nekter å forlenge kontrakten med sportssjef Clas Brede Bråthen etter kommende vinter. Dette har presidenten i Norges Skiforbund, generalsekretæren og hoppkomiteen bestemt. Noe som har fått et helt Idretts-Norge til å steile:

Sponsorene truer med å trekke støtten til skiforbundet. Clas Brede Bråthen, på sin side, har varslet søksmål der han krever fast jobb etter 17 år i forbundet.

Maren Lundby har tidligere beskrevet situasjonen til Dagbladet som sjokkerende og trist.

- Vi vil gjerne ha med Clas Brede videre, sa Lundby til Dagbladet i august.

- Bli enige

- Kan ikke partene sette seg ned, skvære opp, strekke armene i været og bli enige om veien videre? spør Lundby videre til Oppland Arbeiderblad.

Grunnen til at skiforbundet ikke ønsker å forlenge kontrakten med 52-åringen er at han angivelig har en «uakseptabel kommunikasjonsform og atferd».

Forbundet har ikke kommet med noen eksempler. Men det skal verken dreie seg om seksuell trakassering, rasisme, økonomisk underslag eller alkoholmisbruk.

Etter det Dagbladet erfarer, skal Bråthen ha følt at Røste ikke har stått opp for hoppsporten i en periode med dårlig økonomi og der det ikke ble arrangert internasjonale renn på norsk jord forrige sesong.

Dette gikk spesielt utover Maren Lundby og kvinnene. Andre nasjoner klarte å arrangere hopprenn med suksess. Det førte til at Norge ble uglesett i den internasjonale hoppfamilien.

Etter det Dagbladet forstår, har Bråthen ropt «alarm, alarm» på vegne av hoppsporten internt. Men han skal ha følt at han ikke er blitt hørt av Røste og co. I kommunikasjonen med generalsekretæren og skipresidenten har det tidvis gått hett for seg, ifølge Dagbladets opplysninger.

Lundby tror det har blitt krevd åpenhet rundt fordeling av midlene som genereres via TV-avtaler og liknende. Så vidt Lundby vet, har ikke dette blitt gjort. Og disse spørsmålene tror Lundby har vært ubehagelige for skiledelsen, forklarer hun til lokalavisa.

UØNSKET AV FORBUNDET: Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, befinner seg i kamp for å beholde jobben.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UØNSKET AV FORBUNDET: Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, befinner seg i kamp for å beholde jobben.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Reagerer

Kommunikasjonsdirektør i skiforbundet Espen Graff reagerer på Lundbys kommentarer rundt åpenhet om økonomi og delingen av TV-pengene som hopp genererer.

SVARER: Kommunikasjonssjef i skiforbundet Espen Graff. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVARER: Kommunikasjonssjef i skiforbundet Espen Graff. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han poengterer likevel at han forstår godt at hoppstjernen ser det slik, siden det er noe hun og andre er fortalt av nøkkelpersoner i lang tid, utdyper han.

- Det er pekt på manglende åpenhet om økonomien, men med all respekt er det ikke riktig. De ansvarlige i hopp har fått innsyn i dette mange ganger, sier Graff til Dagbladet, før han fortsetter:

- Inntektene fra hopprenn går i all hovedsak med til å gjennomføre arrangement i hopp. Det er store inntekter og et betydelig overskudd fra verdenscuprennene i hopp for menn, men dette er et overskudd som i stor grad spises opp av kostnadene til gjennomføring av verdenscuprenn for kvinner og Continental Cup for begge kjønn.

Videre forklarer Graff at det er tøffe tak og stor takhøyde i skiforbundet hver dag. Samtidig som han poengterer at man, også i skisporten, må følge grunnleggende spilleregler når det gjelder atferd i arbeidslivet og den organisasjonen man er en del av.

- Personalsaken dreier seg ikke om en leder som utfordrer eller er saklig uenig i beslutninger.

- Så verdien av damehopp

Maren Lundby har tidligere påpekt at hun ikke ville vært der hun er i dag uten Bråthen.

- Clas så verdien av å satse på damehopp. Han har investert penger og ressurser i at damehopp skal bli en stor idrett. Uten støtten han har bidratt med - både økonomisk og motivasjonsmessig - hadde jeg gitt opp for lenge siden. Han har vært en utrolig viktig støtte for meg sportslig. Dette sammen med trenerne mine, Christian Meyer og Jermund Lunder, sa hun til Dagbladet i august.

Bråthen tok over som sportssjef i 2004, etter Jan-Erik Aalbu. Han er den sportssjefen som har vært lengst i Norges Skiforbund. Men slik saken står nå, går han inn i sitt siste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer