Skvises i ny modell

Verdensmestrene Lasse Kjus og Kjetil Aamodt tar sterk avstand fra alpinkomiteens plan om å splitte alpingutta i to lag - ett for fartsløpere og ett for tekniske løpere - neste sesong. - Det blir helt feil, sier Lasse Kjus.

Løpertalsmann Finn Christian Jagge skal diskutere de mulige endringene med gutta om kort tid.

- Det er snakk om et utfor- og et slalåmlag. Vi er blitt flere løpere på laget denne sesongen, og må tenke på å gjøre noe, sier Finken, som ikke virker fremmed for forslaget.

Landslagssjef Martin Osswalds beslutning om å gi seg til våren har framskyndet prosessen.

- Det er aktuelt å satse på mindre og mer selvstendige enheter, bekrefter avdelingssjef for alpint Einar Witteveen i skiforbundet overfor Dagbladet.

Temaet blir nå utredet, og tas trolig opp på alpintkomiteens møte denne måneden.

Skvises

For Lasse Kjus og Kjetil Aamodt er det vanskelig å skjønne hva som ligger bak. Begge kjører alle fire disipliner, og havner mellom barken og veden om forslaget vedtas. De føler det som et paradoks at skiforbundet vurderer en struktur som går utover enerne.

- Laget bør være samlet. Da har jeg alltid mulighet til å trene både slalåm og utfor, sier Aamodt.

- Jeg tror ikke noe på filosofien rundt et reinspikka utforlag. Men et slalåmlag og et kombilag for utfor, super-G og storslalåm er noe annet, sier Kjus.

Vil reindyrke

Norske alpinister har tradisjonelt tilhørt en av to grupper: for fart eller teknikk. Før fjorårets VM-sesong ble alpingutta samlet under samme paraply for første gang. I Vail kvitterte Kjus og Aamodt med tre gull-, tre sølv- og en bronsemedalje. Sjukdom, skader og dårlig utstyr har spolert mye av denne sesongen. Utfortrener Eirik Opedal mener laget som helhet nå er tjent med en deling igjen.

- I dag blir det for mange kompromissløsninger på tvers av alle disiplinene. Vi trenger et mer reindyrka opplegg, sier han.

- Går ikke dette utover de beste, nemlig Aamodt og Kjus?

- Jo, og her ligger problemet. Vi må ta vare på de løperne som er de viktigste for oss.

- Det er mer sosialt når vi er flere, sier Kjetil.

Lasse Kjus mener skiforbundet bør bruke tida si bedre enn å pønske på utdaterte modeller.

- Reine utforlag er helt ut, sier han.

NEI TIL SPLITT: Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt reagerer kraftig mot alpinkomiteens planer, og mener laget bør være samlet.