Overlegen: Richie Porte vant den avsluttende tempoen opp Col d'Eze og tok dermed sammenlagtseieren i Paris-Nice. Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER
Overlegen: Richie Porte vant den avsluttende tempoen opp Col d'Eze og tok dermed sammenlagtseieren i Paris-Nice. Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIERVis mer

Sky-kaptein fullstendig overlegen

Vant Paris-Nice etter maktdemonstrasjon.

(procycling.no): Richie Porte (Team Sky) vant Paris-Nice sammenlagt etter en overlegen seier på den avsluttende tempoetappen opp førstekategorifjellet Col d'Eze.

Det var ventet at det skulle bli en tøff kamp mellom Porte og gårsdagens helt, Tony Gallopin (Lotto-Soudal), som hadde et forsprang på over 30 sekunder foran dagens tempo.

Men Gallopin kollapset fullstendig på den tøffe bakketempoen, og raste nedover sammenlagtlisten.

Regjerende verdensmester Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) ble nummer to i sammendraget, mens Simon Spilak (Katjusja) tok den siste plassen på podiet.

- Jeg var litt nervøs. Vi tapte masse tid i går. Vi var i en fantastisk posisjon før vi krasjet. Det var ikke optimalt, men å vinne dette likevel føles helt fantastisk, sier Porte i seiersintervjuet.

Solid treningsøkt
Alexander Kristoff kjørte inn til en overraskende sterk tid, 22.11, og holdt en liten stund ledelsen på etappen. Men bakketempo er ikke akkurat hans spesialitet, og etter hvert ble tiden hans slått av flere ryttere. Til slutt ble han nummer 32.

- Han har tatt dette som en reell treningsrunde, mener TV2s sykkelkommentator Christian Paasche om Kristoffs tempoetappe.

Spesielt på den siste halvdelen av fjellet kjørte nordmannen sterkt, og viste dermed at også klatreformen er i anmarsj i forkant av klassikerne.

Lars Petter Nordhaug (Team Sky) tok det derimot rolig på etappen, og var langt bak de beste i mål.

Thor Hushovd, som la opp i fjor høst, sto også på startstreken av dagens etappe i Paris-Nice for å promotere årets Arctic Race of Norway i forbindelse med et ASO-seminar. 

Nordmannen syklet rolig gjennom tempoen før de aktive proffene startet.

Les også: Her er årets Arctic Race-etapper.

Åpnet hardt
Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) har ikke hatt noen god Paris-Nice, men kjørte inn til en ledertid som lenge holdt stand mot favorittene.

Men Tony Martin (Etixx-QuickStep) kjørte enda fortere, og med tiden 20.52 overtok han ledelsen.

Spilak, som i går tabbet seg ut i avslutningen, åpnet forrykende hardt, og tok ledelsen på første mellomtid med hele 19 sekunder. Til mål tapte han litt, men han overtok likevel ledelsen.

Geraint Thomas åpnet overraskende svakt og var halvveis hele 24 sekunder bak ledertiden.

Hans lagkaptein åpnet derimot knalltøft og var 12 sekunder foran Spilak.

Gallopin-kollaps
Tony Gallopin fikk det tøft etter gårsdagens maktdemonstrasjon og tapte hele forspranget sitt til Porte allerede ved første mellomtid.

Franskmannen var allerede da minuttet bak og raste dermed nedover sammenlagtlisten.

Porte syklet inn til tiden 20.23 og vant dermed etappen, 13 sekunder foran Spilak.

Det ble et sekunddrama i kampen om de øvrige pallplassene da hele tre ryttere hadde samme tid til slutt, 30 sekunder bak Porte. Kwiatkowski og Spilak ble henholdsvis nummer to og tre, mens Rui Costa (Lampre) måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.