Sky-kaptein vant kongeetappen

Avgjorde opp siste stigning.

 TIL TOPPS:  Sergio Henao vant den sjette etappen av Polen rundt etter et råsterkt rykk. Kolombianeren overtok også ledertrøyen. Her fra Baskerland rundt tidligere i år. Foto:  EPA/Javier Etxezarreta
TIL TOPPS: Sergio Henao vant den sjette etappen av Polen rundt etter et råsterkt rykk. Kolombianeren overtok også ledertrøyen. Her fra Baskerland rundt tidligere i år. Foto: EPA/Javier EtxezarretaVis mer

(procycling.no): Sergio Henao (Team Sky) vant kongeetappen av Polen rundt etter å ha rykket fra sine konkurrenter opp den avsluttende stigningen.

27-åringen fikk umiddelbart en stor luke til forfølgergruppen, og klarte å holde unna hele veien til mål.

Dermed tok kolombianeren sin første seier siden skadetrøbbelet han hadde i fjor, da han var ute i flere måneder etter kollisjon med bil.

Henao overtok også ledertrøyen i rittet, på samme tid som dagens andremann, Diego Ulissi (Lampre).

Rittet avgjørs i morgen med en kort tempoetappe.

Slik gikk det til
Det var en svært hektisk start på den knallharde etappen, som gikk opp og ned hele dagen og inneholdt hele syv kategoriserte stigninger.

Flere ryttere forsøkte å komme seg med i brudd i starten.

Blant andre Michal Kwiatkowski, Kenny Elissonde (FDJ) og Maciej Paterski (CCC) var svært aktive, og det dannet seg etter hvert et brudd med hele 20 ryttere.

Da det gjensto hele 100 kilometer rykket Kwiatkowski og Paterski fra de øvrige utbryterne, og den polske duoen opparbeidet seg kjapt en luke på rundt et minutt til forfølgerne.

Men forsøket viste seg å være dødfødt, og det samlet seg etter hvert igjen i frontgruppen.

Nye forsøk
Da var det Bram Tankink (LottoNL) som forsøkte seg. Nederlenderen fikk besøk av Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) da 40 kilometer gjensto, men stivnet like etterpå.

På det tidspunktet var det svært reduserte feltet like bak utbryterne, og Diego Rosa (Astana) angrep og kom seg opp til Poljanski. Duoen opparbeidet seg på det meste en luke på rundt 40 sekunder.

Poljanski klarte ikke å henge på Rosa, som fortsatte ferden solo. Men italieneren ble innhentet av Sky-toget da det var 25 kilometer igjen.

Sky fortsatte hardkjøret i front, og snart var det bare rundt 15 ryttere igjen i front.

Sky på offensiven
På dagens nest siste stigning rykket Mikel Nieve (Sky), mens Astana forsøkte å kontrollere bak.

Da spanjolen ble hentet, rykket Sky-kapteinen Sergio Henao, men Fabio Aru (Astana) markerte kolombianerne. 

Lawson Craddock (Giant) var den neste som forsøkte seg, og han fikk følge av Nieve og Ben Hermans (BMC). Trioen ble innhentet noen par kilometer senere, men Nieve akselererte igjen like etterpå.

Hermans kom seg snart opp igjen til baskeren, og duoen fikk en god luke i utforkjøringen på vei ned til dagens avsluttende stigning.

Rykket fra
Da de startet stigningen hadde de 20 sekunder til forfølgerne. 

Aru rykket i bunn av stigningen, men fikk følge av Henao, som deretter angrep selv.

27-åringen fikk umiddelbart en stor luke til resten, mens Aru forsøkte desperat å begrense skadene.

Det holdt likevel til en fin solotriumf for Henao, som kunne juble for årets første seier. Diego Ulissi (Lampre) spurtet inn til andreplass, mens Craddock ble nummer tre.

De tre norske rytterne til start måtte nøye seg med hjelperytterroller for sine respektive kapteiner i dag, og kom dermed inn et stykke bak teten.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.