NY SPURTSEIER:  Elia Viviani vant den første etappen av årets Eneco Tour. Her fra Giro d'Italia tidligere i år, hvor han også vant en etappe. Foto: AFP PHOTO/LUK BENIES
NY SPURTSEIER: Elia Viviani vant den første etappen av årets Eneco Tour. Her fra Giro d'Italia tidligere i år, hvor han også vant en etappe. Foto: AFP PHOTO/LUK BENIESVis mer

Sky-rytter vant kaotisk spurt

Akselererte forbi spurtkongen.

(procycling.no): Elia Viviani (Team Sky) vant den første etappen av Eneco Tour etter å ha spurtslått Danny van Poppel (Trek) og Jean-Pierre Drucker (BMC).

Italieneren hyllet laget etter spurtseieren.

- Laget jobbet bra de siste 20 kilometerne. Vi foretrekker å være i front tidlig, for å unngå krasj. I den siste kilometeren var jeg i en god posisjon. Greipel startet veldig raskt, men jeg holdt meg på hjulet hans og gikk til. Han startet litt for tidlig, forklarer han i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Spurtkongen fra Tour de France, Andre Greipel (Lotto), var dagens største favoritt, men tyskeren klarte kun en fjerdeplass.

Lars Petter Nordhaug (Team Sky) er eneste norske deltaker i rittet. 31-åringen var en del av Sky-toget mot slutten, og det virket dersom som om formen hans er på vei tilbake etter hans uhell i Danmark rundt.

Slik gikk det til
I starten av etappen gikk det et brudd med Frederik Veuchelen (Wanty), Laurens De Vreese (Astana), David Boucher (FDJ), Nico Denz (Ag2r), Jesper Asselman (Roompot) og Nathan Haas (Cannondale-Garmin). 

På det meste opparbeidet de seg et forsprang på litt over syv minutter, men ettersom finalen nærmet seg, ble avstanden redusert.

Da 30 kilometer gjensto, var forspranget kun 55 sekunder. Men da krasjet plutselig flere ryttere i hovedfeltet, deriblant Enrique Sanz (Movistar) og Jerome Baugnies (Wanty).

Heldigvis kom alle som var involvert i velten seg tilbake på sykkelen.

Nytt konsept
Like etterpå gikk de inn i nyvinningen kalt "The Golden Kilometer", hvor det er hele tre innlagte spurter i løpet av én kilometer. Dermed kan en få hele 9 bonussekunder i løpet av denne kilometeren.

Konseptet ble først testet under årets Belgia rundt, og er i bruk under alle ordinære etappene i årets Eneco Tour.

Hovedfeltet klarte akkurat ikke å hente utbryterne før denne kilometeren, og dermed var det dem som skulle gjøre opp om bonussekundene. 

Det ble en svært taktisk kamp. Først gikk Boucher, men Haas fulgte og gikk deretter kontra. Men Denz kom fort forbi, og vant den første spurten.

Haas gikk til igjen like etterpå, og tok den neste spurten med knapp margin.

Den siste spurten ble vunnet av De Vreese, som rykket fra de andre like etter den andre spurten. 

Spurtopptrekk
De siste gjenværende utbryterne ble hentet da 16 kilometer gjensto.

På det tidspunktet satt Lars Petter Nordhaug (Team Sky) helt foran i Sky-toget, og kjørte en stund i front.

Det britiske laget forsøkte å kjøre opptrekk for Elia Viviani, men startet nok litt tidlig.

Da to kilometer gjensto var det Lotto-Soudal som overtok kommandoen i front med deres fryktede spurtopptrekk.

Men Greipel klarte ikke å holde seg på hjulet til opptrekkerne sine, og havnet dermed et stykke bak før spurten startet.

Adam Blythe (Orica-GreenEdge) gikk til først i spurten, men Greipel kom fort forbi med en forrykende akselerasjon.

Men overraskende nok stivnet spurtkongen, og Viviani kom seg forbi på de siste meterne. 

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.