Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sky-rytter vant klassiker

Endelig lyktes det for det britiske storlaget.

VANT: Wout Poels var best i en særdeles kald utgave av Liège-Bastogne-Liège. Nederlenderen brøt med det en barriere for Team Sky, som aldri har vunnet et monument tidligere. Foto: KENZO TRIBOUILLARD (Scanpix/Afp)
VANT: Wout Poels var best i en særdeles kald utgave av Liège-Bastogne-Liège. Nederlenderen brøt med det en barriere for Team Sky, som aldri har vunnet et monument tidligere. Foto: KENZO TRIBOUILLARD (Scanpix/Afp) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ANS(procycling.no): Lars Petter Nordhaug satt bra med til siste bakke i Liège-Bastogne-Liège.

Men det var annen Sky-rytter som skulle stjele showet.

Wout Poels ble med da Michael Albasini angrep opp brosteinsbakken med bare et par kilometer igjen til mål.

Rui Costa og Samuel Sánchez gjorde at en kvartett skulle gjøre opp om seieren på oppløpet i Ans.

- Min største seier
Poels dro igang spurten først, og Albasini klarte aldri å komme seg forbi.

Dermed kunne nederlenderen juble for seier i vårens siste monument.

Det var Skys første seier i en av de aller største klassikerne.

- Det var virkelig flott, og jeg er veldig fornøyd. Jeg kan nesten ikke tro at jeg har vunnet her i dag, sier Poels i seiersintervjuet.

- Det snødde til og med og var en veldig hard dag. Jeg likte den siste brosteinsbakken, og vi dro fra der. Jeg følte meg ikke super på slutten. Jeg gjorde et lite angrep, men det var ikke særlig bra. Etter den siste svingen var det full gass. Det er min største seier.

Michael Albasini ble nummer to, mens Rui Costa tok tredjeplassen.

Sterk Nordhaug
Noen sekunder senere kom en liten gruppe inn. Der satt Lars Petter Nordhaug, som med det gjorde en meget god figur i den svært kuperte klassikeren. Til slutt ble han nummer 20.

- Det var fantastisk. Vi har kjørt bra som lag hele dagen og holdt motivasjonen oppe. Det var bra, sier Nordhaug til procycling.no etter målgang.

- Vi kjørte for Kwiatkowski underveis, men Poels var beskyttet og fikk hjelpen han trengte. På slutten sa jeg og Wout at vi hadde beina. Kwiat hadde ikke så bra bein og gjorde en jobb for oss.

Selv om lagkameratens triumf selvfølgelig var det viktigste etter målgang, var Nordhaug også fornøyd med egen innsats.

- Det var godt å være med i fronten på slutten. Jeg liker dette rittet. Det er veldig stort at vi vant her.

Løypeendring
Det forhåndsanmeldte snøværet meldte tidlig sin ankomst mellom Liège og Bastogne.

Flere lag publiserte bilder av snødekte veier i sosiale medier, og arrangøren ble tidlig tvunget til å gjøre noen endringer i løypen.

Mellom 45 og 75 kilometer ut i rittet ble det små forandringer for at rytterne skulle unngå det verste snøværet.

Alle de kategoriserte bakkene besto og rittet ble kun kuttet med rundt fem kilometer.

Likevel måtte rytterne gjennom flere perioder med snø og regn, i tillegg til lave temperaturer.

Resultater:
1. Wout Poels (Team Sky) 6:24:29
2. Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) samme tid
3. Rui Costa (Lampre-Merida) s.t
4. Samuel Sánchez (BMC) +4
5. Ilnur Zakarin (Katusha) +9
6. Roman Kreuziger (Tinkoff) +12
7. Joaquim Rodríguez (Katusha) s.t
8. Bauke Mollema (Trek) s.t
9. Diego Rosa (Astana) s.t
10. Tanel Kangert (Astana)
(..)
20. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) s.t
72. Odd Christian Eiking (FDJ) +5.27
129. Vegard Stake Laengen (IAM) +12.56
139. Sindre Lunke (Giant-Alpecin) +14.06

Slik gikk det til
Syv ryttere slet seg ganske raskt løs fra hovedfeltet i vårens siste monument.

Nicolas Edet fikk med seg Pavel Brutt, Paolo Tiralongo, Thomas De Gendt, Alessandro De Marchi, Cesare Benedetti og Jeremy Roy.

Septetten fikk fort en god luke tilbake til hovedfeltet, men ikke alle var fornøyd med gruppen som hadde dannet seg i front. Norske Vegard Stake Laengen var ikke fornøyd med å sitte i hovedfeltet.

Stake i brudd
IAM-rytteren gikk dermed solo da avstanden frem var på et drøyt minutt. Etter 50 kilometer av rittet lyktes det Stake Laengen å ta igjen teten. Det lange utbruddet skulle dermed består av åtte mån, deriblant en nordmann.

Samtidig tok de det meget rolig i feltet, noe som gjorde at bruddet raskt fikk over åtte minutter.

Med 95 kilometer igjen var avstanden nede i 5.30. Da hadde Movistar og Etixx-Quick Step, lagene med de største favorittene, tatt kontroll over hovedfeltet.

Flere ryttere falt av feltet, mens mange også kastet inn håndkleet i kulda.

Med rundt 70 kilometer igjen, da rytterne syklet inn i et voldsomt snøvær, punkterte Brutt. Russeren kom seg imidlertid raskt tilbake til fronten.

Voeckler-angrep
62 kilometer før mål, med tre minutter opp til bruddet, angrep to Direct Energie-ryttere fra hovedfeltet. Lilian Calmejanse og Thomas Voeckler fikk umiddelbart med seg Adam Yates. Trioen ble raskt nøytralisert av feltet, men Voeckler ga ikke opp og økte tempoet igjen.

Mens franskmannen prøvde å komme seg opp til bruddet, begynte de åtte å angripe hverandre. Da måtte Brutt raskt gi tapt, mens også Stake Laengen kom i trøbbel.

Edet, De Marchi og De Gendt var først over toppen av Col du Maquisard, mens Stake Laengen jaktet noen sekunder bak. 27-åringen kom seg raskt tilbake til fronten igjen.

Samtidig ble det på ny støting i hovedfeltet, men nok en gang hadde Movistar full kontroll over angriperne.

Opp La Redoute måtte Stake Laengen slippe bruddet, og med 35 kilometer igjen med IAM-syklisten hentet av feltet. Også Voeckler måtte innse at hans forsøk var mislykket.

Med 32 kilometer igjen var det Andrej Grivkos tur til å angripe fra feltet. Han hentet raskt De Gendt, som hadde sluppet duoen i front. Men ukraineren kom seg aldri helt frem, og måtte gi opp sitt forsøk. Med 24 kilometer igjen ble også De Marchi og Edet hentet, mens det i feltet var en voldsom posisjonskamp før Côte de La Roche-aux-Faucons.

Finalen
Etixx tok kontrollen opp rittets tredje siste bakke, og sørget for å holde et såpass høyt tempo at ingen valgte å angripe.

Lars Petter Nordhaug satt hele tiden strålende plassert.

18 kilometer fra mål angrep Carlos Betancur, en av Valverdes sterkeste hjelpere. Colombianeren fikk en liten luke ned til gruppen bak, hvor Etixx fortsatte å gjøre jobben. Det belgiske storlaget samlet det to kilometer senere.

Michal Kwiatkowski satte opp tempoet før Côte de Saint-Nicolas, og fikk sammen med to ryttere en liten luke ned til de øvrige. Den ble imidlertid tettet da ingen av de andre ønsket å birdra.

Inn i rittets nest siste bakke var det følgelig et samlet, men langstrakt felt.

Betancur angrep så snart bakken startet, men måtte raskt roe ned. Da tempoet roet seg litt, virket Nordhaug til å ha lyst til å angripe, men nordmannen holdt tilbake.

Romain Bardet var dog ikke sparsom med kreftene, og satte inn et støt mot toppen. Heller ikke det ble det noe ut av.

Da var det mer snert i Diego Rosas angrep noen sekunder senere. Italieneren fikk med seg Ilnur Zakarin. Duoen fikk en fin luke til feltet, men tapte tid da Zakarin nærmest måtte stoppe før en høyresving. Med fem kilometer igjen ble de hentet.

I den nye brosteinsbakken satte Julian Alaphilippe umiddelbart opp tempoet. Men franskmannen var ikke sterk nok til å få luke.

Michael Albasini var sterk nok til å gjøre nen forskjell. Sveitseren fikk med seg Rui Costa og etter hvert Samuel Sánchez og Wout Poels.

Kvartetten fikk en fin luke over toppen av bakken. Samarbeidet var dårlig, men Albasini var uhyre sterk. Orica-rytteren angrep med en kilometer igjen, men kom seg ikke løs.

500 meter fra mål angrep Poels, uten å få luke. Men nederlenderen var likevel sterkest i spurten.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Hele Norges coronakart