Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sky-sjefen slakter UCI-ledelsen

- Store ledere finner ikke unnskyldninger.

IRRITERT: Sir Dave Brailsford mener UCIs behandling av Astana etter dopingskandalene er for mild. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix
IRRITERT: Sir Dave Brailsford mener UCIs behandling av Astana etter dopingskandalene er for mild. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Mange ventet seg en tøffere linje mot gjentatte dopingovertredelser da britiske Brian Cookson overtok presidentvervet i UCI.

Landsmann og Team Sky-manager Dave Brailsford er lite imponert over hvordan det internasjonale sykkelforbundet har håndtert dopingsakene i Astana fra i fjor høst.

- UCI styrer denne idretten, så de er nødt til å levere. Store ledere finner ikke unnskyldninger når de kan gjøre noe. Noen ganger er du nødt til å komme deg over hindringer og finne måter å løse ting på for å komme videre, sier Brailsford, ifølge BBC.

- Må være troverdig
Det er liten tvil om at Sky-sjefen er veldig skuffet over UCIs behandling av Astana, og mener forbundsledelsen ikke holdt mål da de besluttet å innvilge ny World Tour-lisens til det kasakhstanske laget.

- Hvis du bestemmer, så må du ha regler og lederevner som gir en troverdig idrett, påpeker Brailsford, og tilføyer at Team Sky gjør det de kan for å styrke sykkelsportens anseelse.

Brian Cookson overtok det øverste ansvaret i UCI i september 2013, etter 17 gode år i Storbritannias forbund. Den kontroversielle iren Pat McQuaid tapte kampen om å få fortsette, og måtte forlate presidentvervet.

Cookson bedyret den gangen at han var den best egnede kandidaten til å ta sykling videre og vekk fra historien som en dopingbefengt idrett.

Slapp med advarsel
Høstens to positive dopingtester i Astana, og ytterligere tre dopingsaker i det samarbeidende kontinentallaget med samme navn, kunne vært en god anledning for Cookson til å markere dette.

Men UCI valgte isteden å fornye lisensen til Aleksandr Vinokourovs omstridte lag.

Astana har riktignok fått advarsler om at lisensen henger i en tynn tråd. Antidopingarbeidet rundt laget blir etterforsket av utenforstående, og lagledere som kan knyttes til dopingsaker risikerer også å miste jobben.

• Les mer: Nå kan sykkellag utestenges for doping

Da Katjusja var i en lignende situasjon før 2013-sesongen, ble lisensen først holdt igjen av UCI. Men det russiske laget vant tilbake retten til å stille blant de beste etter en anke til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

UCI presenterte nylig en revisjon av antidopingreglementet. Her står det blant annet at lag kan utestenges i opptil ett år hvis tre eller flere ryttere blir funnet skyldig i dopingbruk.

Vil ha fortgang
Dave Brailsford anerkjenner disse endringene, men mener at UCI kan gjøre enda mer, og kan være raskere med saksbehandlingen.

- Hvis vi ønsker å være det beste laget i en bestemt idrett, så må den idretten være troverdig. Jeg mener man ikke kan ta dette i et bedagelig tempo. Man er nødt til å være bestemt, sier han.

Også Skys største stjerne, Chris Froome, mener det internasjonale sykkelforbundet må være strengere når det dukker opp flere positive dopingtsester i samme lag.

- Denne idretten må fortsatt gjøre noen framskritt, og det er UCI som skal sørge for det, poengterer Tour de France-vinneren fra 2013.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)