Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skygger for fortida

Striden om toppidretten gjelder ikke hvorvidt Jarle Aambø er en flink og likandes fyr. Det er han. Uten at det forandrer saken.

I forrige uke gikk presidentene i Norges seks største individuelle særforbund ut med en støtteerklæring til toppidrettssjef Jarle Aambø. Dermed frontet de bevegelsen for en brukerstyrt Olympiatopp.

Betegnelsen «brukerstyrt» er et moteord i et velferdssamfunn som har lært oss at vi liksom har rett til alt, men stort nærmere den norske virkeligheten kommer ikke de særforbundslederne som fortsatt vil skalte og valte med toppidretten sin som før.

For det er ingen folkebevegelse de fronter.

Kanskje vil de heller ikke at menigmann skal bry seg.

For en uke siden var det altså veldig viktig for presidentene i Skiforbundet, Skiskytterforbundet, Friidrettsforbundet, Orienteringsforbundet, Golfforbundet og Svømmeforbundet å fortelle at toppidretten deres ble best ivaretatt ved å la Jarle Aambø fortsette å styre Olympiatoppen like diplomatisk som han har gjort det i fire år etter pioneren Bjørge Stensbøl, men denne saken er likevel ikke mer avgjørende for noen av dem enn at de ikke har klart å sørge for å informere sine egne medlemmer.

Ingen av de offisielle nettstedene til noen av disse forbundene forteller om presidentenes initiativ. Personstriden om toppidretten er forblitt en ikke-sak, mens nyhetene om all annen sportslig aktivitet ruller fra dag til dag.

IDRETTSPOLITIKK har verken vært noen kioskvelter i løssalgsavisenes gullalder eller gitt noen bruker-boom i den nye internett-tida. Sånt har vært for de spesielt interesserte.

Dette var grunnen til at de spesielt interesserte en gang fikk lov til å styre norsk toppidrett for seg selv. Det var den tida da det var tettere med burgunder festblazere i de norske representasjonstroppene enn norske utøvere på seierspallene.

56 SMÅKONGER: Dagbladet.no-kommentator Esten O. Sæther mener Olympiatoppen og toppidrettssjef Jarle Aambø må bidra til en tydelig og sentralisert ledelse av norsk toppidrett. Foto: Scanpix
56 SMÅKONGER: Dagbladet.no-kommentator Esten O. Sæther mener Olympiatoppen og toppidrettssjef Jarle Aambø må bidra til en tydelig og sentralisert ledelse av norsk toppidrett. Foto: Scanpix Vis mer

Så kom idrettsrevolusjonen seint på 1980-tallet og lærte det store publikummet at det var mulig å bli god selv om du kom fra et lite land bare idrettskunnskapen ble systematisert og kultivert. Slik fikk nordmenn flest en bred toppidrettsforståelse der uttrykk fra de enkelte idrettene ble dagligtale og de internasjonale resultatene ble med å definere oss som nasjon.

Det er denne lærdommen det nå strides om.

Ikke om toppidrettssjef Jarle Aambø er flittig eller faglig flink nok. For det er han definitivt, uten at det ser ut til å hjelpe ham til å endre Olympiatoppens linje overfor særforbundene.

Seinest i en kronikk i VG i går framholdt han Olympiatoppens gjennomgående filosofi om en verdibasert ledelse uten tilsynelatende å skjønne at nettopp dette er kjernen i Dagbladets krav om en tydelig og sentralisert ledelse av norsk toppidrett.

RETT ETTER at Friidrettsforbundet grovt feilet nettopp i verdibasert ledelse ved å gamble med helsa til en VM-deltaker, holder det ikke å forsikre at dagens modell med sterke særforbund som shopper tjenester i en serviceinnstilt Olympiatopp, sikrer en sunn toppidrett.

Det gjelder ikke bare denne ene feilvurderingen, men mye mer muligheten for gjentatte etiske fall i et svært uoversiktlig terreng. En klar ansvarlig myndighet i stedet for 56 småkonger i ulike særforbund er rett og slett lettere å kontrollere. En folklig toppidrett krever et løpende innsyn nettopp fordi ikke alle idrettsledere er like etisk bevisste som Jarle Aambø selv.

Muligens vil vi også vinne mer ved et strammere styrt samarbeid mellom de ulike idrettene, selv om antall medaljer er helt underordnet måten vi erobrer dem på..

Det er litt ironisk å se at Olympiatoppen og langrennsledelsen satte seg ned til møte under ski-NM i Trondheim sist helg blant annet for å se på hvordan de skulle evaluere treningsmetodene som ligger bak Marit Bjørgens svingende prestasjoner. Akkurat den debatten begynner å bli vel gammel etter som søkelyset på Bjørgens treningsmetoder ble slått på under gullrushet i Oberstdorf-VM for snart tre år siden.

image: Skygger for fortida

I dette tilfellet er ikke saken hvilken treningsmetodikk for utholdenhet som er riktig. Der får vi neppe svaret i svart/hvitt. Poenget er de praktiske problemene som følger når en sentralisert ledelse trår mer enn forsiktig inn i en sentral idrettsfaglig debatt for ikke å skake opp et særforbund.

JARLE AAMBØ vil ikke skremme noen. Det er et godt utgangspunkt for en konstruktiv ledelse av de fleste områder i samfunnet. Problemet er bare at den internasjonale toppidretten alt for ofte er til å bli skremt av.

Det er derfor vi vil se klarest mulig inn bak de norske medaljene og prestasjonene.

Nå er det dessverre vår egen toppidrettssjef som skygger for det

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media